• 瀏覽: 4,361
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
自己一向M到都會有經痛, M量都多,有時試過會頭暈
原本諗住係因為自己有做運動, 血氣通所以先會M量多,M量多先有機會頭暈
但LUNCH 個陣同事話佢M 到又無乜點痛, M 量唔多又唔駛換得密, 反而問我係咪身體有事?
佢M 量少唔係反而更加唔好, 因為血氣唔通?

你經痛兼量多,要戒凍飲同生冷嘢,睇中醫調理下。
你成個觀念都係錯,睇中醫時問埋月經常識啦。

你同事「唔駛換得密」,即係都要換,咁唔算量少,你個同事先至係正常。

引用:
原帖由 lili2633 於 2022-9-30 22:55 發表
你經痛兼量多,要戒凍飲同生冷嘢,睇中醫調理下。
你成個觀念都係錯,睇中醫時問埋月經常識啦。

你同事「唔駛換得密」,即係都要換,咁唔算量少,你個同事先至係正常。
凍飲同生冷嘢唔係影響血氣, 反而M 量會少?
不過自己我都唔成日飲/食, 好熱夏天先有時會
其實有無話換幾多先叫密?

引用:
原帖由 Tai-GEM 於 2022-9-30 23:20 發表

凍飲同生冷嘢唔係影響血氣, 反而M 量會少?
不過自己我都唔成日飲/食, 好熱夏天先有時會
其實有無話換幾多先叫密?
你去睇中醫問啦

UM, 可能兩位都無錯..我覺得要睇大家點定義多定少, 滴滴仔一日換得一片既話, 我覺得真係太少

但多到一個鐘換一片又太多. 我唔係專家, 可能要問醫生先知正常應該係幾多

個個唔同!我朋友兩母女都唔疼,但我老婆女兒非常辛苦,我另一位朋友長期食避孕丸令M唔疼&少量!這是我見識

每人嘅身體唔同

有懷疑咪中醫/西醫把脈/問意見

不過自己識好多女仔都有經痛問題係普遍既

經痛系經血未清,而變成血塊阻塞,
造成M到經痛!

試吓經前經后/定期,燉當歸紅棗杞子豬展或雞,最好加埋(黨參+北芪),雞旦可以要唔要都得!
平時可煲下,白背木耳紅棗水!

唔得就睇中醫調理下!

點解唔去睇婦科? 照下咩問題?

引用:
原帖由 海灣懷舊的留言 於 2022-10-2 07:27 發表
點解唔去睇婦科? 照下咩問題?
應該唔會係咩病吧?唔好嚇我
唔駛睇醫生咁嚴重, 就算話去照, 都唔知應該照乜? 西醫唔會同人講調理

引用:
原帖由 Cap 於 2022-10-2 03:27 發表
造成M到經痛!

試吓經前經后/定期,燉當歸紅棗杞子豬展或雞,最好加埋(黨參+北芪),雞旦可以要唔要都得!

唔得就睇中醫調理下!
錫曬你, 下次M前M後又試一試先

引用:
原帖由 raywing86 於 2022-10-1 09:59 發表
個個唔同!我朋友兩母女都唔疼,但我老婆女兒非常辛苦,我另一位朋友長期食避孕丸令M唔疼&少量!這是我見識
原來避孕藥竟然可以幫到M痛?
呢次真係長智識

佢既擔心又不無道理既你睇下, 如果長期經期, 經量多, 有機會係朱古力瘤症狀
https://www.youtube.com/watch?v=TJWeiSldoF4

引用:
原帖由 Cap 於 2022-10-2 03:27 發表
造成M到經痛!

唔得就睇中醫調理下!
中藥長期食會唔會擔心農藥/其他問題?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]