• 瀏覽: 4,452
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
呻完,要回復正軌

婚姻是一場學問,結得邊想分, 但又有幾多人真係認真去準備,去學呢門學問,大家只係準備個婚禮
你冇小朋友,分開亦唔等如死刑,認真諗下佢適唔適合你吧
當上1課囉,或者試下婚姻輔導,救唔到段婚姻,都可以學下相處技巧 for 將來

引用:
原帖由 john1979 於 2022-9-30 11:43 發表
婚姻是一場學問,結得邊想分, 但又有幾多人真係認真去準備,去學呢門學問,大家只係準備個婚禮
你冇小朋友,分開亦唔等如死刑,認真諗下佢適唔適合你吧
當上1課囉,或者試下婚姻輔導,救唔到段婚姻,都可以學下相處技巧 for 將來
我現在都不停約朋友,搞到忙d盡量唔唸。

你老婆有冇同你一齊儲首期?定係佢自己過自己生活而要求你自己儲?我覺得佢好似唔願意同你一齊行落去,結婚唔係好耐就已經各有各咁,之後只會更差。

為抽居屋光速結婚,睇落好理性好現實;但係又要求你2年內要儲到首期咁離地。
矛盾到咁,我真係睇唔出你老婆到底係一個點樣既人…….

引用:
原帖由 無奈深愛的火花 於 2022-9-30 12:16 發表
你老婆有冇同你一齊儲首期?定係佢自己過自己生活而要求你自己儲?我覺得佢好似唔願意同你一齊行落去,結婚唔係好耐就已經各有各咁,之後只會更差。
她無儲錢習慣🤦🏻她有太多朋友,約完呢個約果個,但基於信任我盡量都不干涉。一講到佢班朋友太太就會上頭。
就算一齊放假好多時我也在家hea,佢就同班姊妹飲飲食食。

引用:
原帖由 w0800454 於 2022-9-30 12:23 發表
為抽居屋光速結婚,睇落好理性好現實;但係又要求你2年內要儲到首期咁離地。
矛盾到咁,我真係睇唔出你老婆到底係一個點樣既人…….
其實佢一直都冇要求我儲到,只是最近房屋署寄了信黎,我叫她要填填野,她就問我有冇首期,我話未儲到,咁就開始冷戰了

引用:
原帖由 車手叔叔 於 2022-9-30 12:31 發表

其實佢一直都冇要求我儲到,只是最近房屋署寄了信黎,我叫她要填填野,她就問我有冇首期,我話未儲到,咁就開始冷戰了
即是話佢嫌你儲唔到首期呢樣嘢只係你目前既猜測姐,亦都有可能係佢都係度煩惱緊點樣湊到首期所以需要D空間。

不過溝通係一段關係入面最重要既燃料,冷戰時間耐左對呢段關係絕對唔係好事。

或者你可以考慮營造D小浪漫氹下佢,好好同佢商量呢件事點解決。

記住,係夫妻vs問題,唔係你vs佢。
千祈唔好敵我不分。

同佢啱啱拍拖嗰陣真係好sweet 㗎,但無奈她突然上頭發業主夢,就好多野推落黎外家同我屋企都話支持結婚,最慘拍拖果陣我都知佢嘅財務狀況好kick,女人好名牌食好西好正常,諗住俾啲時間可以一步一步,人點都會玩夠嘛,點知估錯婚後兩年都係咁🤦🏻

你地雙方都唔知婚姻是什麼
難道婚姻=居屋
真係有樓有高潮咩
而且大家三觀都唔同
根本你地都係各自行緊自己條平衝線

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2022-9-30 12:43 發表
你地雙方都唔知婚姻是什麼
難道婚姻=居屋
真係有樓有高潮咩
而且大家三觀都唔同
根本你地都係各自行緊自己條平衝線
有樓有高潮💦我太太年紀唔細,仲大我一年,急住搵未來又好正常,但其實兩公婆一齊出力首期真係無問題,但無奈佢真係唔捨得因為我而放棄平時同班姊妹食玩好玩。

急住搵未來又好正常<===只係呢句就認定你地唔適合結婚啦
但其實兩公婆一齊出力實無問題<===呢個只係表面既事,內裡相處之道係好大學問
婚姻唔係1+1
而係0.5+0.5

其實個個都唔睇好我同太太😭 我成日認為時間耐左好多野都磨合到,但變相只有大家越行越遠。

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2022-9-30 12:56 發表
急住搵未來又好正常<===只係呢句就認定你地唔適合結婚啦
但其實兩公婆一齊出力實無問題<===呢個只係表面既事,內裡相處之道係好大學問
婚姻唔係1+1
而係0.5+0.5
急住搵未來,都是我依家先咁講,同佢拍拖結婚果陣真係唔覺佢係咁,咁的確過左兩年佢都係住娘家,佢覺得我浪費佢時間,先想離婚啫。
兩公婆一齊出力,真係只有其一,到真係一齊住磨擦一定更多🤦🏻

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]