• 瀏覽: 22,634
  • 回覆: 75
  • 追帖: 1
唔知大家平時清潔,好似抹枱洗碗果陣會唔會戴手套呢?
我一向都會戴手套,因為啲清潔劑始終都係啲化學品,直接用手掂得多,搞到隻手都鞋晒。但自從搬左去奶奶屋企住之後,我發現奶奶屋企連一隻手套都冇,佢都係直接用手洗。
我本來以為係佢地對手套咁岩用爛左,未買新嘅,於是我就幫左對手套返去,等大家洗碗都有得用啦。
果日我戴手套洗碗,奶奶見到,即刻叫我除左對手套佢,話戴住手套洗碗點會乾淨,要用自己隻手摸住個碗先知仲有冇野未洗走。
我就當然唔聽奶奶講,同佢講我有洗得好乾淨。
點知第二日,奶奶就扔左對手套,仲話都唔知買嚟做咩,仲話好晒錢...

用左一日就扔,好晒野

引用:
原帖由 爆爆糖 於 2022-9-29 16:16 發表
用左一日就扔,好晒野
只係用左一次,唔戴手套洗隻手鞋晒

引用:
原帖由 三毛首領 於 2022-9-29 16:08 發表
我一向都會戴手套,因為啲清潔劑始終都係啲化學品,直接用手掂得多,搞到隻手都鞋晒。但自從搬左去奶奶屋企住之後,我發現奶奶屋企連一隻手套都冇,佢都係直接用手洗。
我本來以為係佢地對手套咁岩用爛左,未買新嘅,於是我就幫左對手套返去,等大家洗碗都有得用啦。
果日我戴手套洗碗,奶奶見到,即刻叫我除左對手套佢,話戴住手套洗碗點會乾淨,要用自己隻手摸住個 ...
可以借勢唔洗洗碗,一係等你老公調停。

啲碗交返晒比奶奶洗

咁就5好客機啦, 老人家洗碗, 有勞有勞

引用:
果日我戴手套洗碗,奶奶見到,即刻叫我除左對手套佢,話戴住手套洗碗點會乾淨,要用自己隻手摸住個 ...
某程度上佢係啱,我同意真係要手摩先知洗唔洗得乾淨。叫佢以後自己洗返碗囉!

我叫我阿媽帶手套洗,佢都係話唔舒服,摸唔清等理由

引用:
原帖由 有贏冇輸 於 2022-10-1 01:34 發表

某程度上佢係啱,我同意真係要手摩先知洗唔洗得乾淨。叫佢以後自己洗返碗囉!
但係都唔使掉咗對手套囉

佢奶奶無錯,無手感唔知 乾唔乾淨,

買洗碗機

引用:
咁咪唔洗囉!比奶奶洗飽佢囉!

佢一定唔俾個仔用尻套!

留返比你99洗!我無手套唔洗碗嫁

引用:
1. 各有各道理。我自己都唔戴手套洗碗,因為洗完真系可以摸下洗乾淨未(我成日要執老婆洗唔乾淨的手尾)。但我亦明白有些人皮膚易敏感,唔帶手套易有主婦手。所以真系各有好壞。

2. 我未試過主婦手,可能系因為我洗碗時用得少洗潔精。小技巧:先洗電飯煲,再用飯煲沖出來的水沖走油淋淋的鑊或碗上的油,最後先視乎剩下的油度把洗潔精加在百潔布上再洗鑊或碗,可以用少好多洗潔精。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]