• 瀏覽: 24,636
  • 回覆: 79
  • 追帖: 1
塑膠對嘅手冇乜幫助呀嘛

引用:
原帖由 Theodore_But 於 2022-10-1 15:54 發表
佢啱喎,擦完都好,水面啲油會黐番落啲碗碟度。
戴手套都可以洗乾淨既

引用:
原帖由 傑豬仔 於 2022-10-1 18:04 發表

戴手套都可以洗乾淨既
戴住手套,你如何分辨無油黐喺碟面?我知,睇你知唔知啫;但唔夠用手試咁肯定,而且洗膠、骨瓷或硅膠碗碟就更難分辨。即使用手,都會有油黐住手而令你分辨唔到。

冇手套唔洗

引用:
原帖由 三毛首領 於 2022-9-29 16:08 發表
唔知大家平時清潔,好似抹枱洗碗果陣會唔會戴手套呢?
我一向都會戴手套,因為啲清潔劑始終都係啲化學品,直接用手掂得多,搞到隻手都鞋晒。但自從搬左去奶奶屋企住之後,我發現奶奶屋企連一隻手套都冇,佢都係直接用手洗。
我本來以為係佢地對手套咁岩用爛左,未買新嘅,於是我就幫左對手套返去,等大家洗碗都有得用啦。
果日我戴手套洗碗,奶奶見到,即刻叫我除左對手套佢,話戴住手套洗碗點會乾淨,要用自己隻手摸住個 ...
咁就掉咗對手套可想而之你奶奶都唔係易相處的人,你同佢住乜都唔做實會俾說話你聽。唯有扮慘話皮膚敏感唔用手套會手爛又痕又痛又要睇醫生。冇手套唔洗得碗,佢堅持就只有麻煩奶奶留返佢做,久唔久出糧買嘢氹下佢,咁你先免受氣。

引用:
原帖由 阿聞 於 2022-10-1 10:46 發表

1. 各有各道理。我自己都唔戴手套洗碗,因為洗完真系可以摸下洗乾淨未(我成日要執老婆洗唔乾淨的手尾)。但我亦明白有些人皮膚易敏感,唔帶手套易有主婦手。所以真系各有好壞。

2. 我未試過主婦手,可能系因為我洗碗時用得少洗潔精。小技巧:先洗電飯煲,再用飯煲沖出來的水沖走油淋淋的鑊或碗上的油,最後先視乎剩下的油度把洗潔精加在百潔布上再洗鑊或碗,可以用少好多洗潔精。
試下用廁紙索咗D油先

引用:
原帖由 Theodore_But 於 2022-10-1 18:10 發表

戴住手套,你如何分辨無油黐喺碟面?我知,睇你知唔知啫;但唔夠用手試咁肯定,而且洗膠、骨瓷或硅膠碗碟就更難分辨。即使用手,都會有油黐住手而令你分辨唔到。
世界上有洗潔精呢樣野

引用:
原帖由 Theodore_But 於 2022-10-1 18:10 發表

你應該唔識洗碗

引用:

你都傻既,用洗潔精洗仲有油黐係碟面?

引用:

仲有唔戴手套洗,d油積好易藏係指甲邊入面同埋手指罅,長期係咁會爛手。

引用:
原帖由 傑豬仔 於 2022-10-1 19:16 發表

世界上有洗潔精呢樣野
並唔係落咗洗潔精就一定可以去除所有嘅油,份量有影響,溫度也有影響。你知唔知其實用洗米水洗得重乾淨?

洗潔精係會同油結合,包住啲油,變成一啲好似沉澱物咁嘅嘢。如果呢啲嘢仍然附著喺手、手套或碗碟,啲碗碟仍然係唔乾淨架;偏偏佢地又好易黐住喎。用手洗過碗嘅一定感覺到呢啲仍有肥膩感嘅沉澱物,但用手套就未必會知。瓷器已經算好,膠、骨瓷同硅膠就嚴重啲。

一般嚟講,洗完用手抹時有少少吮手感覺先夠乾淨!戴住橡膠手套係無乜呢啲吮手感覺,所以無咁肯定夠乾淨。冬天天氣凍就更難搞,因為油本身都凝固埋。

引用:
原帖由 傑豬仔 於 2022-10-1 19:29 發表

仲有唔戴手套洗,d油積好易藏係指甲邊入面同埋手指罅,長期係咁會爛手。
我由9歲開始幫手洗碗,今年52!一直無停過,從來唔戴手套,無事喎。(以前有㿺㿭,後來都無埋!你洗完之後抹乾對手再揸番嘢就得。)又經常帶camp,要檢查啲細路洗嘢夠唔夠乾淨架。

P.S. 我讀工業工程嘅,習慣每樣產品都會研究其原理。

引用:
原帖由 Theodore_But 於 2022-10-1 19:34 發表

我由9歲開始幫手洗碗,一直無停過。又經常帶camp,要檢查啲細路洗嘢夠唔夠乾淨架。

P.S. 我讀工業工程嘅,習慣每樣產品都會研究其原理。
算啦!各施各法

引用:
原帖由 傑豬仔 於 2022-10-1 19:35 發表

算啦!各施各法
你一早咁講咪好囉,何解又要話人無洗過碗呢?(重要我睇你個回覆時正正就係洗緊碗……) 我連碗碟物料都分埋,你就應該知我係實戰型啦!

當然,我係講緊洗得乾唔乾淨,戴手套係保護對手,至於點樣取得平衡就各施各法嘞。我嘅經驗係洗完嘢後,即刻抹乾對手及塗上護膚品就得。另外要留意有人會對橡膠(latex)手套敏感,搞清楚無敏感先好用。

以前做管理時,有條鬼佬唔識死同我拗,最後咪被人炒咗囉。

重點,講衛生,叫老公戴手套摸你咯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]