• 瀏覽: 11,266
  • 回覆: 46
話說屋企最近開支愈黎愈大,老公份人工交租,燈油火燭,小朋友日常開支,學費,書簿費,乜費乜費,乜都加價,開支真係愈黎愈大,公屋又唔夠資格租,出面租樓就年年加租,屋企經濟開始緊拙

本來想幫下手搵份工幫補家計,但自己年紀都唔細,30+,學歷又無,工作經驗又無,好難搵到份好工。想學下一技之長,大家集思廣益一下有咩技能易學,又可以搵到食,謝謝

引用:
原帖由 puipuileung880 於 2022-9-29 11:38 發表
話說屋企最近開支愈黎愈大,老公份人工交租,燈油火燭,小朋友日常開支,學費,書簿費,乜費乜費,乜都加價,開支真係愈黎愈大,公屋又唔夠資格租,出面租樓就年年加租,屋企經濟開始緊拙

本來想幫下手搵份工幫補家計,但自己年紀都唔細,30+,學歷又無,工作經驗又無,好難搵到份好工。想學下一技之長,大家集思廣益一下有咩技能易學,又可以搵到食,謝謝
港鐵月台助理, 六十幾蚊一個鐘, 一日返兩粒鐘 , 好輕鬆, 勤力可以每月兩千幾三千蚊

--不須技能
--時間和地點可以自己選擇
--可以免費搭港鐵(除了機場快綫)

手工藝、美容、美甲。呢啲都比較易上手。

同你類近, 本身有正職但收入太少, 個個月捉襟見肘

想學多樣技能傍傍身, 睇緊美容方面, 但自己比較鍾意整d產品出黎

引用:
原帖由 annyyau 於 2022-9-29 14:20 發表
手工藝、美容、美甲。呢啲都比較易上手。
我本身有睇下護理員,但個人太細粒,擔擔抬抬真係唔岩我

引用:
原帖由 我唔係壞人 於 2022-9-29 11:49 發表

港鐵月台助理, 六十幾蚊一個鐘, 一日返兩粒鐘 , 好輕鬆, 勤力可以每月兩千幾三千蚊

--不須技能
--時間和地點可以自己選擇
--可以免費搭港鐵(除了機場快綫)
兼職可能未必岩,想搵多D

陪月.
有人易學, 但也有人覺得難學.

引用:
原帖由 puipuileung880 於 2022-9-30 09:57 發表

兼職可能未必岩,想搵多D
可以轉半職(一星期少於48小時), 大概萬二、三蚊一個月

引用:
原帖由 puipuileung880 於 2022-9-29 11:38 發表

水喉佬.整下個馬桶都成千蚊

引用:

有好多社福機構佢哋都有一啲就業訓練班,有好多唔同嘅職業技能教授而,點心製作;陪月員;鐘點女傭等等,且上課仲有錢收添。你咁即極面對困景實屬難得已經好過好多自艾自怨的人,祝你成功。

引用:
原帖由 puipuileung880 於 2022-9-30 09:56 發表

我本身有睇下護理員,但個人太細粒,擔擔抬抬真係唔岩我
咁你可以報下手工藝
學整手工蠟燭、香薰,而家好多人整黎上網賣
我幾個月前都去學手工野,不過係學整化妝品
本身因為皮膚容易敏感,諗住整黎自己用
不過整整下覺得幾好玩,開始當係副業咁上網賣賺下錢

引用:

做下外賣女囉

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2022-9-30 10:03 發表
陪月.
有人易學, 但也有人覺得難學.
哈哈,我都唔知自己適唔適合學添

引用:
原帖由 corolla100 於 2022-9-30 13:45 發表

有好多社福機構佢哋都有一啲就業訓練班,有好多唔同嘅職業技能教授而,點心製作;陪月員;鐘點女傭等等,且上課仲有錢收添。你咁即極面對困景實屬難得已經好過好多自艾自怨的人,祝你成功。
好,我睇下唔同訓練班,睇下有無岩心水先

引用:
原帖由 bbmlee 於 2022-9-30 17:12 發表

咁你可以報下手工藝
學整手工蠟燭、香薰,而家好多人整黎上網賣
我幾個月前都去學手工野,不過係學整化妝品
本身因為皮膚容易敏感,諗住整黎自己用
不過整整下覺得幾好玩,開始當係副業咁上網賣賺下錢
犀利。。。你係邊度學?學左幾耐?咁而家搵唔搵到食?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]