• 瀏覽: 73,063
  • 回覆: 53
小朋友讀緊小學,雖然覺得其實佢都冇咩地方需要用到錢,但都會畀零用錢佢,等佢可以番學小息果陣去小賣部買啲野食或者野飲。通常畀佢1日20蚊,都會教佢唔可以用晒,要學下儲下錢先得。小朋友都乖嘅,真係都儲儲埋埋幾多錢。

最近小朋友竟然要求我畀多啲零用錢佢洗,於是我就問佢︰你唔夠錢用咩?
點知佢話大人有消費券收,佢冇得收唔公平,所以佢都要加零用錢。

人仔細細就咁睇重啲錢,係唔係由一開始我就唔應該畀零用錢佢?定20蚊其實都真係太少?但畀太多我又會驚佢唔見錢。唔知大家通常畀幾多零用錢畀小朋友呢?

引用:
原帖由 掃地工人 於 2022-9-28 15:55 發表
小朋友讀緊小學,雖然覺得其實佢都冇咩地方需要用到錢,但都會畀零用錢佢,等佢可以番學小息果陣去小賣部買啲野食或者野飲。通常畀佢1日20蚊,都會教佢唔可以用晒,要學下儲下錢先得。小朋友都乖嘅,真係都儲儲埋埋幾多錢。

最近小朋友竟然要求我畀多啲零用錢佢洗,於是我就問佢︰你唔夠錢用咩?
點知佢話大人有消費券收,佢冇得收唔公平,所以佢都要加零用錢。

人仔細細就咁睇重啲錢,係唔係由一開始我就唔應 ...
一日廿蚊咁多?我細個一日一蚊,仲要幫媽咪做家務先有…
不過依家小朋友係唔同啲

我阿媽:媽咪幫你草住先 大個比返你

引用:
原帖由 Averyon 於 2022-9-28 16:00 發表

不過依家小朋友係唔同啲
而家物價升左咁多。不過我細個都係同你差唔多

小學生一個月300都多

只是小息買零食, 一日20蚊夠有突嘞.
你的小朋友細細個已經有錢嘅sense, 好事嚟嘅, 不過, 如果佢有錯誤信息, 好似今次咁, 就要花啲時間解釋, 例如, 消費卷係要嚟對消番使多咗錢去買防疫用品, 等等

引用:
原帖由 Averyon 於 2022-9-28 16:00 發表

不過依家小朋友係唔同啲
我唔想小朋友覺得做左家務就有錢收,幫手做家務係應份嘅

引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2022-9-28 16:07 發表
我阿媽:媽咪幫你草住先 大個比返你
阿媽眼中,小朋友永遠唔會長大

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2022-9-29 10:34 發表
只是小息買零食, 一日20蚊夠有突嘞.
你的小朋友細細個已經有錢嘅sense, 好事嚟嘅, 不過, 如果佢有錯誤信息, 好似今次咁, 就要花啲時間解釋, 例如, 消費卷係要嚟對消番使多咗錢去買防疫用品, 等等
好似搞到佢好功利

引用:
原帖由 掃地工人 於 2022-9-29 11:45 發表

好似搞到佢好功利
都市人, 有錢嘅sense, 係無可避免, 而家好多後生仔, 又月光族, 又碌爆咭搞到要破產, 其中一主因係冇錢嘅sense.
至於會否變成功利, 就要睇啲大人點教嘞.

試吓同佢講加零用錢就唔會買玩具畀佢,睇吓佢點揀囉

$300 octopus

一個星期$70元,現金。

比一百佢,等佢自己用,用完再比,但佢用錢識計數,覺得貴就吾買,讀中一,通常一星期用吾哂

我會比家務佢做,教佢自己賺零用錢,仲會教少少投資知識比佢。

主題標籤 #消費券
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]