• 瀏覽: 38,468
  • 回覆: 144
  • 追帖: 2
捐晒佢啦, 分佢你2個令你地咁辛苦.

我建議樓主跳樓死左佢

覺得唔公平嘅, 咪唔好要囉

俾大陸女人呃1次就清袋
你老豆正確

引用:
原帖由 公司Cute神 於 2022-9-27 22:52 發表

兩個都不用交家用 但老豆要我比一千蚊冷氣費 呀妹唔洗
看過一個日本人寫既書,
講述一個家庭如果有幾兄弟姊妹的。
父母心目中總有一個覺得可以被拖累的。
而另一個就樣樣比最好的..

好仔不論爺田地

引用:
原帖由 公司Cute神 於 2022-9-27 18:00 發表
我係大仔 有個細妹
老豆有兩層樓
一層居屋未補地價 值300萬左右 留比我
一層私樓未供完 扣除未還貸款 值550萬左右 留比細妹
帳面佢分多我250萬
另外剩低嘅錢同股票就一人一半
我分零層樓首期,養兩老一世,你幸運我一百倍了

畀你係人情唔畀你係道理,你咁諗會開心好多

引用:
原帖由 公司Cute神 於 2022-9-27 18:00 發表
我係大仔 有個細妹
老豆有兩層樓
帳面佢分多我250萬
你試下,趕係你老豆死之前,去變性做女人,可能可以分多D?!
又或者,你趕住係你老豆死之前去死,甘就唔洗因為遺產唔開心啦。

引用:
原帖由 上完亞衣4 於 2022-9-28 10:36 發表
俾大陸女人呃1次就清袋
你老豆正確
大咩陸啊又 ...

你老豆有樓同有錢分俾你,你1個仙都唔使出、家用又唔使俾、又唔使供樓、更加唔使同個妺爭樓,已經係人生勝利組;唔明你仲唔鋸啲乜嘢。人心不足蛇吞象,做人要知足。
好似我情況咁:老豆俾咗錢我做首期,加上我自己返工儲落嘅80萬先叫買到個屬於自己嘅物業,而且仲要每月靠自己供樓;未買樓前,返工每月都要俾家用架,仲要我一直都冇自己房,訓廳架炸。
所以樓主你好撚幸福啦。

一毫子都唔分比你。

引用:
我係大仔 有個細妹
老豆有兩層樓
帳面佢分多我250萬
係咪你妹經濟條件好啲,層樓佢自己供返。你做一勞永逸唔使供樓?

係咁分架啦, 唔會完全分得均架WO.
如果掉番轉 其實味一樣唔公平
你地都無點養父母, 有得分比你味已經好好,
呢個世代唔通仲一定跟足以前個套分男多過分女先公平咩
你阿爸都可能會考慮埋你地既能力, 你妹細過你OR 能力無你咁好之類, 阿爸未必放心.

好仔唔論爺田地,好女唔論嫁妝衣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]