• 瀏覽: 29,143
  • 回覆: 210
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 翠綠的小草 於 2022-10-14 18:17 發表

例如邊間?我之前看尋人記2搵返尋人記1時被訪過的一對夫婦,20年前嗰集關於他們夫婦相處尤如龜兔賽跑,最初有婚姻問題就去找公教會,尋人記1時2夫婦好幸福咁共渡幾十年;到尋人記2時,個男人已經過世。睇完我真係喊出來,佢哋最初婚姻有問題,之後都得以解決,仲一齊共渡幾十年,好幸福,我好羨慕,點解我每日活在痛苦中?
https://dreamspossible.hk/archives/10623

叫自在社, 不是宗教團體, 沒有其他機構或集團背景。(利申, 我沒有任何關連, 就是做過幾次義工)

因疫情沒有再攪以上活動, 但依然很活躍和幫到很多夫婦和家庭和睦, 其餘自己上網看看。

還有一些, 但不便公開太多, 有須要可以PM 我

引用:
原帖由 我唔係壞人 於 2022-10-14 19:15 發表

https://dreamspossible.hk/archives/10623

叫自在社, 不是宗教團體, 沒有其他機構或集團背景。(利申, 我沒有任何關連, 就是做過幾次義工)

因疫情沒有再攪以上活動, 但依然很活躍和幫到很多夫婦和家庭和睦, 其餘自己上網看看。

https://www.divorce.org.hk/zh-ha ... /24/?back=/zh-hant/

這個可能今晚截止

引用:
原帖由 我唔係壞人 於 2022-10-14 19:15 發表

我看一下,有需要再pm你,謝謝。

樓主同我一樣。。但我果個豬黎。。我向佢面前睇女都反應。。但我同佢一樣乜都唔夾,樓主性生活係味都冇。。

引用:
原帖由 果個濃濃的樓盤 於 2022-9-27 11:47 發表

佢話會改 但其實唔會再信佢 
因住屋問題 暫時唔可以離婚住,依家當 同屋主 
我果個所謂老婆。。乜都唔做。。又係同屋主

引用:
原帖由 鬼屋深情的香腸 於 2022-10-17 15:52 發表
樓主同我一樣。。但我果個豬黎。。我向佢面前睇女都反應。。但我同佢一樣乜都唔夾,樓主性生活係味都冇。。
結婚幾多年啊?

引用:
原帖由 翠綠的小草 於 2022-10-14 18:05 發表

出事先係咁,都成1年啦!
咁...我覺得佢應該未夠愛你...
愛到可以去包容你任何過失

引用:
原帖由 童姥 於 2022-10-17 16:55 發表

包容對方過失唔係叫愛, 叫縱容。
當對方出現嚴重過失, 是要承擔一切後果和責任, 而妳/你的愛是去接納承擔了後果的她/他。

引用:
原帖由 我唔係壞人 於 2022-10-17 21:38 發表

包容對方過失唔係叫愛, 叫縱容。
當對方出現嚴重過失, 是要承擔一切後果和責任, 而妳/你的愛是去接納承擔了後果的她/他。
當然唔係講殺人放火啦但咩事都無發生過
**純個人觀感

引用:
原帖由 陽光藍藍的棉花 於 2022-9-27 11:39 發表
結婚5年,各方面都吾夾,成日吵,最近仲比我發現佢flirt女,真心好攰。
點解要結婚?多餘!

引用:
原帖由 陽光藍藍的棉花 於 2022-10-17 16:00 發表

結婚幾多年啊?
就黎。。。5年。。第2年開始已經係咁。。。

多謝師兄,你去過婚姻輔導,但咩原因最後都係決定離婚?離婚後生活怎過?

引用:
原帖由 童姥 於 2022-10-17 16:55 發表

我覺得佢係唔識表達愛嘅人,當然,同佢一齊咁耐,我覺得佢愛自己多過愛我啦!

引用:
原帖由 鬼屋深情的香腸 於 2022-10-20 15:40 發表

就黎。。。5年。。第2年開始已經係咁。。。
第二年就咁就太快啦!Btw我結婚後就疫情,所以到宜家都未去渡蜜月……婚姻就已經出現問題。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]