• 瀏覽: 36,227
  • 回覆: 48
  • 追帖: 1
阿女相對同齡嘅小朋友嚟講,係生得矮左少少,但其實我覺得阿女嘅身高都冇咩問題。但奶奶就鍾意同人比較,隔離鄰居個女同我個女一樣大,但人地高好多。
果日奶奶同隔離屋吹完水之後,就買左好多鈣片番屋企,我仲以為係佢自己要補鈣啦,點知佢係買畀小朋友食,但其實小朋友都仲細,仲讀緊小學,都唔洗咁快怕小朋友長唔高啦。
同埋上網睇食太多鈣都唔好,平時食嘅野都會有鈣嘅成分。平時小朋友偏食奶奶又會話唔好逼佢食,搞到小朋友偏食問題都有啲嚴重,吸收唔夠鈣嘅話都係因為奶奶寵嘅。佢仲要買左好多鈣片喺屋企,都唔知畀唔畀小朋友食好...

叫奶奶自己食番補下,佢更需要

大人細路,持續過量吸收鈣,骨頭會鈣化,玻璃骨!

千祈唔好食太多鈣片,足夠已可以!

。。。。。。。。。。。

所有營養都要用個肝同腎嚟運化成微元素,先入血,然後再入細胞,大量吸鈣係會整壞個肝同腎。

多得依啲奶奶唔少

引用:
原帖由 Blodwen 於 2022-9-26 16:33 發表
阿女相對同齡嘅小朋友嚟講,係生得矮左少少,但其實我覺得阿女嘅身高都冇咩問題。但奶奶就鍾意同人比較,隔離鄰居個女同我個女一樣大,但人地高好多。
果日奶奶同隔離屋吹完水之後,就買左好多鈣片番屋企,我仲以為係佢自己要補鈣啦,點知佢係買畀小朋友食,但其實小朋友都仲細,仲讀緊小學,都唔洗咁快怕小朋友長唔高啦。
同埋上網睇食太多鈣都唔好,平時食嘅野都會有鈣嘅成分。平時小朋友偏食奶奶又會話唔好逼佢食,搞到小 ...
呢個奶奶嘅無知,有可能會害死嗰小朋友呢?

過去有報道,話有小朋友食過量鈣片,要入院換肝續命呢?

如果想小朋友快高長大,首要係多做運動,唔係食鈣片呢?

你要睇返隻鈣係兒童鈣片定成人鈣片,大人同小朋友需要嘅量係唔同架。要食都要跟返標籤定量去食,唔可以亂食。

食咁多鈣片, 小心得不償失, 又壞肝, 又壞腎

引用:
原帖由 Blodwen 於 2022-9-26 16:33 發表
同埋上網睇食太多鈣都唔好,平時食嘅野都會有鈣嘅成分。平時小朋友偏食奶奶又會話唔好逼佢食,搞到小 ...
不必咁快食鈣片,叫小朋友不要揀飲擇食,跳吓繩,打吓籃球就得!

始終由食物吸收先係最好。

話比隻其英聽, 家下科學進步
鋸左隻腳直接蚊高, 又快又正, 唔洗食鈣咁麻煩, 
佢出發點都系關心, 咪應酬下佢一星期食一粒咯, 相信都無壞處

https://www.youtube.com/watch?v=fyKm55l9ckA

孩子需要服用鈣片嗎?
一般來說,孩子已經可以從母乳或配方奶粉和固體食物吸取足夠的營養,是不需要服用營養補充劑。只要孩子飲食均衡,每天的餐單都包含五大類基本食物,即是穀物類、蔬菜類、水果類、肉 / 魚 / 蛋 / 豆類和奶類。而他們生長正常和精靈健康,便證明他們有充足的營養。

甚麼食物含有豐富的鈣質?
含有豐富鈣質的食物,包括綠葉蔬菜、傳統的板豆腐、芝麻醬、奶、加鈣豆漿、小魚乾、小蝦乾等。對於一至五歲的兒童來說,每天 360 - 480 毫升的奶,已經可以提供他們生長所需的鈣質。如果孩子經常吃綠葉蔬菜、板豆腐等食物,便可以減少吃奶的分量。

吃過量的鈣質對身體有甚麼影響?
吃過多鈣質可能影響鐵質的吸收,甚至可能導致尿道結石。

怎樣可以促進鈣質的吸收?
維生素D 能促進鈣質吸收。食物中維生素D,分量一般不足夠身體所需。要讓孩子適量地曬太陽,使身體製造足夠維生素D,加上日常多活動身體,保持活躍的生活,便能促進骨骼的發展。

甚麼食物會增加鈣質的流失?
高鹽、高脂和高磷的食物,例如漢堡包、炸雞、薯片、蝦條、汽水等,除了營養價值低外,亦會增加鈣質的流失,所以少吃為佳。

兒童補鈣靠吃鈣片 恐長不高又傷身
https://health.businessweekly.com.tw/AArticle.aspx?id=ARTL000110433

so bad 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]