• 瀏覽: 12,001
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
係香港地作為男性,單單係職場求生,以及保持健康的身心狀態,已絕對不容易。

如果加埋組織家庭,甚至有埋小朋友之後,身心壓力一定比單身時大幅上升好多倍以上。

表面就話婚姻生活,兩人之間可以互相扶持,但現今實際情況,男性一般被列為強者角色,只能解決家庭一切難題,自己內裡問題一般都收收埋埋,以免家人擔心。

單身果陣,好景果陣,可以隨時買車買錶,四圍旅行,抽多 d時間陪伴父母 ,博命工作賺錢都無王管,經濟上最多比足家用兩老。

不好景果陣,起碼不會擔心受到冷嘲熱諷,被老婆趕出門口,事業家庭同時失去。

Diu,根本就係無病呻吟,個個都有壓力架拉。

引用:
原帖由 dartarrow 於 2022-9-26 15:33 發表
Diu,根本就係無病呻吟,個個都有壓力架拉。
但做人背負和承擔的事愈少,壓力也相對愈細,選擇亦較彈性。

引用:
原帖由 七個巧花貓 於 2022-9-26 15:42 發表

但做人背負和承擔的事愈少,壓力也相對愈細,選擇亦較彈性。
做得到就做,做唔到就算。諗多無謂

互相扶持,女人肯唔肯幫自己個男人都成疑啦.
隨時落井下石.睇你唔起,以為跟你享福,點知要我扶你?
互相睇唔順眼,
某D女人心態就係咁.

單身可躺平,有家則不可,應該咁意思。
有d單身,住劏房丶公屋,搵件皮鬆d,9流流又可以一世,冇壓力。

一家九口,四大長老,老婆仔囡,賓妹寵物,養車供樓,交稅保險,供書教學,醫病遊學,手袋鑽表,四季旅行,士地K唇,奧媽加西⋯⋯唔好L計沖涼叫G,美酒音響,相機玩具。
做醫生賣埋屎弗都跑唔掂條數

引用:
原帖由 七個巧花貓 於 2022-9-26 14:31 發表
係香港地作為男性,單單係職場求生,以及保持健康的身心狀態,已絕對不容易。

如果加埋組織家庭,甚至有埋小朋友之後,身心壓力一定比單身時大幅上升好多倍以上。

表面就話婚姻生活,兩人之間可以互相扶持,但現今實際情況,男性一般被列為強者角色,只能解決家庭一切難題,自己內裡問題一般都收收埋埋,以免家人擔心。

單身果陣,好景果陣,可以隨時買車買錶,四圍旅行,抽多 d時間陪伴父母 ,博命工作賺錢都無王管, ...
女權至上,你識條鐵
人地大把貨,唔怕做姑婆

引用:
原帖由 七個巧花貓 於 2022-9-26 14:31 發表

單身果陣,好景果陣,可以隨時買車買錶,四圍旅行,抽多 d時間陪伴父母 ,博命工作賺錢都無王管, ...
搞到今日咁節墮皆因你係想有個私家窿入,咁你就要付出代價。
你唔好比女權份子睇到這貼,佢哋話現在女人冇左你唔得呀,係你冇左佢哋唔得。

引用:

唔喺嘛,被老婆趕出門口?

引用:

搵得夠錢, 條女自然會心服口服, 乜都就哂你啦.

引用:

唔洗屌西,你就啱L哂!
就好似神父,咩都話相信主,交託主,結果就狎童性侵。
面對現實啦。
做男人,一係你長食女性荷爾蒙,一係你自宮,唔係就要面對現實。

單身時恰老細可以隨時唔撈,
結婚有小朋友後俾老細恰返頭…

引用:
原帖由 工廠男 於 2022-9-27 14:40 發表

唔洗屌西,你就啱L哂!
就好似神父,咩都話相信主,交託主,結果就狎童性侵。
面對現實啦。
做男人,一係你長食女性荷爾蒙,一係你自宮,唔係就要面對現實。
但另一半點都會有老的一日,就算幾靚的都會走樣。

引用:
原帖由 七個巧花貓 於 2022-9-27 15:22 發表

但另一半點都會有老的一日,就算幾靚的都會走樣。
問題係你當刻需要呀!
人,只係人,並唔係神!思想係唔可以同肉體分離!哩個係重點。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]