• 瀏覽: 4,599
  • 回覆: 14
晚晚講故事,細佬一定話要轉故事書,又嫌我講得悶.....問可唔可以唔好照書讀....講完一本又話要講第二本,又呢又路,多要求過多老細….我又唔係老師,講故事亦唔係我專長,點會講得生動至得架.....我明嘅.......有陣時自己講講下都想瞓覺,不停打呵欠,其實每日返工放工,仲要抽時間同仔女講故事已經好大犧牲......呢個3歲人仔可唔可以體諒下做阿媽嘅苦心......

5好當講故事係一份工,甘樣應該會好d~小朋友每日好少時間見父母~僅餘既親子活動如果都甘求其,第時佢地大個唔再癡身你就會後悔今日冇做好d~自己用多d時間鑽研下點樣講故事,好過不停埋怨個仔啦,一係聽下電台學下…

講講吓就會講得好架嘞.
講故事, 除咗可以親子, 教小朋友認生字之外, 家長仲可以襯機會加一些德育的知識.
加油

引用:
原帖由 默默的貓奴 於 2022-9-26 00:49 發表
5好當講故事係一份工,甘樣應該會好d~小朋友每日好少時間見父母~僅餘既親子活動如果都甘求其,第時佢地大個唔再癡身你就會後悔今日冇做好d~自己用多d時間鑽研下點樣講故事,好過不停埋怨個仔啦,一係聽下電台學下…
想知係咪好多家長同我一樣唔識講故仔?好似我呢啲0湊仔技巧嘅媽媽......連講故事都充滿壓力,真係好失敗.....

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2022-9-26 10:53 發表
講講吓就會講得好架嘞.
講故事, 除咗可以親子, 教小朋友認生字之外, 家長仲可以襯機會加一些德育的知識.
加油
但每日返工放工,仲要抽時間同仔女溫書講故事真係好攰

建議你睇下學校個網站有冇乜活動同講故事有關嘅俾家長報名,我小朋友嗰間除咗家長講座同工作坊,仲有啲針對小朋友嘅活動,好似藝術創作、參觀。我比較欣賞學校佈置不時會轉主題,仲要小朋友同家長一齊參與設計佈置,見個囡無乜壓力但又好鍾意睇書,可能係活動式教學引發到小朋友求知慾。記得學校話6歲前建立親子關係係黃金期,大家一齊努力!

引用:
原帖由 Bernice9 於 2022-9-25 19:58 發表
晚晚講故事,細佬一定話要轉故事書,又嫌我講得悶.....問可唔可以唔好照書讀....講完一本又話要講第二本,又呢又路,多要求過多老細….我又唔係老師,講故事亦唔係我專長,點會講得生動至得架.....我明嘅.......有陣時自己講講下都想瞓覺,不停打呵欠,其實每日返工放工,仲要抽時間同仔女講故事已經好大犧牲......呢個3歲人仔可唔可以體諒下做阿媽嘅苦心......
我個仔話我講到好悶,叫我唔好再講…

引用:
原帖由 Bernice9 於 2022-9-26 22:07 發表

想知係咪好多家長同我一樣唔識講故仔?好似我呢啲0湊仔技巧嘅媽媽......連講故事都充滿壓力,真係好失敗.....
你個小朋友會唔會聽聽下問問題?

引用:
原帖由 Bernice9 於 2022-9-26 22:12 發表

但每日返工放工,仲要抽時間同仔女溫書講故事真係好攰
有啲補習社提供功課輔助班, 家長唔使花時間喺小朋友嘅功課同溫書上面. 講故事呢, 係親子時間, 唔慳得嘅.
樓主可以考慮一啲如成語動畫廊, Disney English 的video, 既可學成語及英語, 又可代幫手講故仔, 不過, 請留意小朋友每日睇片時間不能太長, 保護小朋友眼睛.

真係一間間幼稚園架咋
我細路讀嘅比較chur囉
但課外活動少啲
有好有唔好啦
我都少講故仔佢聽

引用:
原帖由 迷惑柴犬 於 2022-9-27 23:28 發表
真係一間間幼稚園架咋
我細路讀嘅比較chur囉
但課外活動少啲
有好有唔好啦
我都少講故仔佢聽
我覺得最緊要有個平衡啦,唔好太谷又啟發到思維,我個囡返咗一年學之後都開始有少少主見,好似會比啲選擇我揀,例如呢期日日問我想食蘋果定橙,可能返學俾多咗自主權佢地掛,佢啟思啲老師同我哋講要俾小朋友有份選擇,咁佢哋就唔會輕易放棄,又可以增強自信心!我都成日提自己,做家長唔好一言堂,終身學習嚟!

引用:
原帖由 Bernice9 於 2022-9-25 19:58 發表
找同路人,分享經驗;樓主今天的付出是有回報的

引用:
肯聽你講就已好好,我個女唔聽我講故事

小朋友就係咁,故仔係要講既,親子關係,講完都未訓就我訓先啦,早抖!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]