• 瀏覽: 16,903
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
結左婚4年,有一個小朋友,但小朋友出世後,老公對自己開始改變,只顧自己,唔太多理會自己小朋友,一係鬧一係打,永遠唔聽人講,越來越冷淡,我真係心好累,好想好想搵到人傾訴下,尋求一刻溫暖

引用:
原帖由 slungli 於 2022-9-23 23:14 發表

你老公打你?咁真係好衰!打女人好PK
佢打個仔

引用:
原帖由 景隨心轉轉又轉 於 2022-9-23 21:42 發表
小朋友來到之後總會有d改變咗以前生活方式,雙方面都要耐心適應
小朋友剛剛一歲,佢呷個仔醋,話我唔體諒佢同唔理佢

引用:
原帖由 出入粗野 於 2022-9-24 14:00 發表

我跟你差不多..... 老婆生了小朋友後, 就成個人變晒....現在我好似變了同住的一個人.....
你老婆變成點?

引用:
原帖由 無奈深愛的火花 於 2022-9-24 16:22 發表

我見唔少人話老婆生完成個人變晒,其實現實係多左個小朋友,生活、情緒、習慣都真係唔同晒。好多夫妻間感情問題正正因為多左個小朋友引起,從前兩個大人輕輕鬆鬆好易話為,可以繼續按自己喜好生活,但多左小朋友不得不改變,而通常女人會主力照顧小朋友,如果作為老公想一成不變過以前輕鬆生活,真係好多矛盾同衝突發生架。
你講得好啱,大家有共識去生小朋友,有左,佢好緊張,但出左世就調轉左

引用:
原帖由 無奈深愛的火花 於 2022-9-24 16:24 發表

我同我老公都係夾唔黎,佢同小朋友關係差,我老公又係果種一係唔理,一係打罵既爸爸,喺屋企好攰。
真心好辛苦,究竟想我地點做好?

引用:
原帖由 slungli 於 2022-9-24 17:08 發表

依家小朋友都唔係下下用打, 要慢慢教喇!不過你結婚4年就咁真係慘D!我發覺大部份結左婚一段日子都係會出問題, 有幾多可以兩個人都咁一致呢? 唉.....!
佢無耐性,我有講,要慢慢教,唔係下下就打,佢就會講一句,我唔理,你理哂佢

引用:
原帖由 無奈深愛的火花 於 2022-9-24 16:22 發表

我見唔少人話老婆生完成個人變晒,其實現實係多左個小朋友,生活、情緒、習慣都真係唔同晒。好多夫妻間感情問題正正因為多左個小朋友引起,從前兩個大人輕輕鬆鬆好易話為,可以繼續按自己喜好生活,但多左小朋友不得不改變,而通常女人會主力照顧小朋友,如果作為老公想一成不變過以前輕鬆生活,真係好多矛盾同衝突發生架。
坦白個句,小朋友剛剛出世點都要照顧多啲,佢地咁細咩都唔識,白紙一張,仲要係bb你想要點,小朋友大啲先可以放手,小朋友仲細梗係睇住既時間比較多,做媽媽又係做得最多,但點解對方唔會體諒我地

我地女人又要經歷陀仔,生仔,生左出世又要餵奶,仲要無哂自己時間,無時無刻都要照顧個仔,男人隨時可以出街週圍去,但我地女人就要在家中照顧仔女做家務,但我地可以點

引用:
原帖由 slungli 於 2022-9-24 19:52 發表

做得父母就預左, 生得出來最緊就係教好下一代!
我明,佢都係咁講

引用:
原帖由 無奈深愛的火花 於 2022-9-24 19:31 發表

我係在職媽媽,理晒小朋友同屋企之餘仲要財政獨立,屋企洗費照share,甚至做埋財政儲備添。我都前路茫茫,唯有頂到小朋友大。
我都係在職媽媽,我同你差唔到,只不過不是財政獨立

引用:
原帖由 無奈深愛的火花 於 2022-9-24 19:33 發表
不過樓主,當小朋友大,你就會多返自己時間了,好好珍惜小朋友仲細既時候,時間過得好快。
我每日都好珍惜同仔仔相處時間,只是另一半呷個仔醋,又嘈我,想我點做呀?

引用:
原帖由 景隨心轉轉又轉 於 2022-9-24 20:45 發表

呢個現象其實都幾普遍,呢個就係要適應嘅細節嚟
就係佢接受唔到,咁先死

引用:
原帖由 我唔係壞人 於 2022-9-24 20:54 發表

男人是一種好愛自己的動物, 以自己感受行先, 就算有了小朋友, 他們都只係會計較, 厭棄老婆走樣, 性行為減少, 為小朋友爭執, 將責任向外推。
好黑人憎,永遠人地個老公就最好,人地老婆就最好,自己老婆最麻煩,又唔體諒

引用:
原帖由 87er 於 2022-9-24 23:17 發表

夜晚有冇餵飽老公先?
賢妻良母…
先做好賢妻,然後再做良母~
唔好玩啦,提出佢都唔要

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]