• 瀏覽: 15,622
  • 回覆: 19
我老婆成日買買買,買到成屋都係,我話買唔緊要,DUM 左D舊野佢,但佢唔會做,攪到成個廳每一個櫃我都開唔到,因為前面有D空位佢就會擺野。我頂唔順自己去執屋,每次都俾佢阻止,明明已經成兩年冇見過既野,攞出黎DUM佢都話有用,叫我唔好攪,次次執屋都鬧交收場。

真係想問下, 係咪女人都係咁, 唔捨得DUM D 舊野,一屋都係野先有安全感?

完全明樓主感受~我有屋企人(女)都系咁...一味買買買...唔執野...見位就攝...搞到好多野根本用唔着就過左期..

我間中趁以上屋企人唔發覺掉左D過期野....用到的就送比人..拎去回收..

我都是女..我雖然唔系整齊的人..但我好憎屋企周圍系野..尤其屋企又唔系大...

一屋系雜物應該唔關女人事...系當時人問題...

諗真都真係唔關女人事,因為我阿媽都唔係咁,我阿媽買新都會掉舊(又可能係因為爛佢先肯買新)。
但我老婆阿媽都好似佢咁,應該話更加過分,屋企擺到得條一個身位可以行既路,D野甚至唔係買返黎,係人地唔要佢又攞返黎。

引用:
原帖由 跑嬴大市 於 2022-9-23 10:52 發表
諗真都真係唔關女人事,因為我阿媽都唔係咁,我阿媽買新都會掉舊(又可能係因為爛佢先肯買新)。
但我老婆阿媽都好似佢咁,應該話更加過分,屋企擺到得條一個身位可以行既路,D野甚至唔係買返黎,係人地唔要佢又攞返黎。
最怕呢d屋……我喜歡屋企簡而清

萬鳥在林不如一鳥在手,合眼緣就想自己擁有,
喱種心理都算正常,不過問題係,你唔係一個人住丫馬。

有些女人會係咁,有些又會不是,每個人都有不同性格和愛好
自己領導便買鞋,買包包,而自己經過廢品站,管他有用無用,價平和合眼緣的,便靜悄悄搬回家,找地方先行藏起來,待有機會再拿出來玩

引用:
原帖由 跑嬴大市 於 2022-9-22 16:18 發表
我老婆成日買買買,買到成屋都係,我話買唔緊要,DUM 左D舊野佢,但佢唔會做,攪到成個廳每一個櫃我都開唔到,因為前面有D空位佢就會擺野。我頂唔順自己去執屋,每次都俾佢阻止,明明已經成兩年冇見過既野,攞出黎DUM佢都話有用,叫我唔好攪,次次執屋都鬧交收場。

真係想問下, 係咪女人都係咁, 唔捨得DUM D 舊野,一屋都係野先有安全感?
多啲勸佢,叫佢掉舊啲嘢先買新。

引用:
原帖由 lcy363 於 2022-9-22 22:17 發表
 完全明樓主感受~我有屋企人(女)都系咁...一味買買買...唔執野...見位就攝...搞到好多野根本用唔着就過左期..

我間中趁以上屋企人唔發覺掉左D過期野....用到的就送比人..拎去回收..

我都是女..我雖然唔系整齊的人..但我好憎屋企周圍系野..尤其屋企又唔系大...

一屋系雜物應該唔關女人事...系當時人問題...
有啲人係購物狂

引用:
原帖由 跑嬴大市 於 2022-9-23 10:52 發表
你阿媽又冇事喎慳慣咗?

大把人當垃圾係寶  多數都係上一代窮人教落的

九成係巨蟹座

不斷買,人家送。。3年,5年最後都係她自己掉。。近年我學精,靜靜掉部份, 她真的不察覺。。

引用:

東張成日訪問既老鼠屋就係咁黎架樓主!係咪好渴望見吳幸尾呢?

租迷你倉

引用:

報東張西望

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]