• 瀏覽: 22,912
  • 回覆: 9
我朋友岩岩生左個女一個星期多啲,雖然佢話唔洗買野送比佢個B但係上門探BB唔買禮又唔係咁好意思
同其他朋友傾好左各自買費事夾錢咁麻煩,自己想買咩就買咩

我見朋友每分每秒都影佢個女,佢又話就黎影到手機冇位所以我一早已經諗好左買咩比佢,就係買個hard disk比佢!
等佢可以將啲BB相裝落個hard disk到咁就唔驚手機冇位啦!

上到去大家拎啲禮比朋友,通常都係送BB衫 尿片 玩具,朋友見到我送個盒咁細盒仲有包花紙,成班好想知我送咩
朋友拆完花紙之後黑晒面問我就係送呢樣野比佢BB做禮物?
我係出自真心買呢份禮物比佢,影完BB相咪裝落去囉,一樣都係BB專用架
一定要送啲禮係BB可以直接用既先叫有心有誠意咩?我出自技術層面送比佢咋嘛…
之後朋友唔係好想同我講野,但係其他朋友都有讚我呢份禮好有意義,都唔知佢唔高興啲咩
係咪嬲我冇買粉紅色hard disk比佢,同佢個女唔襯

我想我 才了解 我正停格在愛情過敏的季節
季節沒改變 是想念 沒斷線
引用:
原帖由 無盡紫色的湯圓 於 2022-9-23 10:13 發表

佢可能諗你點解唔直接買iCloud 果類未仲好囉
iCloud要每年續呀,唔通我買完第一年之後叫佢自己買咩
買個hard disk佢可以用到壞

引用:
原帖由 lunlunka 於 2022-9-23 11:36 發表
我唔知點解你朋友唔like 因為我都好鐘意影自己兩粒仔
如果係我收到會覺得你有用心思諗過

所以.......可能係你其他野得罪左佢 唔關份禮本身事?
唔通真係送BB衫會好啲?我驚唔岩著先冇送咋…

引用:
原帖由 拉屎拉出腸 於 2022-9-23 11:59 發表
佢係唔係唔識用hard disk
唔會掛

引用:
原帖由 海邊12 於 2022-9-23 12:17 發表

呢啲朋友唔要好過啦
買禮物比BB係一份心意唔係老馮
我諗住佢有需要先買比佢…
買尿片我覺得好快用完又冇心思先唔買…
如果佢想收尿片早講呀,買一箱比佢啦仲可以送貨

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2022-9-23 16:01 發表
雖然知係心意, 唔會拒收, 但收到唔啱用. 係麻煩少少.

佢係說手機冇位, 唔代表冇電腦儲存, 冇icloud之類, 只係影得多, 未去backup.

等同說影相影到手機冇電, 唔代表佢冇尿袋冇叉電線等. 

其實一個harddisk可以儲幾十萬張相片, 如果佢可能已經有了或買左了.
你再買一個? 佢未必再用, 但又唔知點處理. 將你一番心意, 轉賣或立即送俾其他人?
多個hard disk用黎裝其他野都得?我諗住呢啲唔會過期既野冇死添

引用:
原帖由 Happy200fun 於 2022-9-24 14:19 發表

眯係囉, 送禮係人情, 送左都唔盛惠, 呢D朋友根本當你水魚, 係朋友唔會咁, 點唔鐘意都唔會黑面啦, 何況又唔係無用, hard disk save左D相, BB大個都可以睇番, 我覺得有意思呀.
Hard disk都唔係咁易壞!
我始終都唔係好信iCloud…

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-9-25 18:48 發表
好明顯連佢想要什麼都唔知
可能想要啲好可愛既BB衫?我個日經過睇發現BB衫原來都唔算平/

引用:
原帖由 一錯再錯三錯 於 2022-9-25 19:27 發表

佢都有病既,而家你識既係佢唔係識佢個b,買嘢從朋友角度去諗好正常,我覺得呢份禮物好有心思喎,呢啲咁嘅公主癌朋友疏遠佢啦!講真,我都無朋友,人越大越冇,因為身邊嘅朋友思維諗嘢同自己越嚟越唔似。
道不同不相為謀係真架…

引用:
原帖由 Harry0305 於 2022-9-26 16:45 發表
妳朋友開頭講完話唔洗送禮物比BB,後來她又接受送禮物比BB,但又對妳送既禮物表示不滿,呢種朋友我寧願唔要了。。。
我覺得別人送禮物比自己唔應該計較咁多。
識左咁多年,之前送禮物比佢佢都收得幾高興
可能佢覺得hard disk佢個B唔會直接用到所以唔開心囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]