• 瀏覽: 3,930
  • 回覆: 37
天生髮質又乾又開叉,好易打kick
就算洗頭落護髮素,吹完頭都會打kick
髮型師都話我天生髮質差,叫我梳多d頭梳返順
但我每次一梳,就會甩幾條,細細力慢慢梳都會甩
每日大約甩60-90條頭髮
真係好驚咁梳落去,頭髮都唔敢甩,可以點解決😭😭😭

梳頭傷頭髮吖,你可能因為梳甘多頭髮先甩頭髮,我老婆次次梳完,廁所都一堆頭髮,嚇死人

應該大部份女性都係咁

引用:
原帖由 anniech1234 於 2022-9-21 11:50 發表
剩係用護髮素唔夠架,要焗油,一星期最少2-3次

引用:
原帖由 anniech1234 於 2022-9-21 11:50 發表
用髮尾油

營養不足,剪上

引用:
原帖由 raytheray 於 2022-9-21 12:05 發表
梳頭傷頭髮吖,你可能因為梳甘多頭髮先甩頭髮,我老婆次次梳完,廁所都一堆頭髮,嚇死人
邊關事
梳頭可以刺激經絡,改善脫髮,點會甩頭髮?

繼我話,樓主本身髮質差先甩頭髮,唔關梳頭事
所以樓主要做既,係搵辦法改善頭髮問題

60-90好正常吧。。。一般在100條左右。。
你甘認真數過?

用護髮素都會甩, 使用不宜會塞住毛孔
試下轉用中藥洗頭水 (黑芝麻/何首烏/天麻). 好有用的
我轉左用中藥洗頭水之後, 甩少超多頭髮

引用:
原帖由 卜卜星 於 2022-9-21 14:59 發表
60-90好正常吧。。。一般在100條左右。。
你甘認真數過?
100條算多啦, 都唔少架啦

引用:
原帖由 unihungfei 於 2022-9-21 16:52 發表

100條算多啦, 都唔少架啦
多多學習。。唔該
正常系70-100每日系正常的。。

我用防脫髮洗頭水

認命啦,面對現實吧

引用:
原帖由 卜卜星 於 2022-9-21 17:52 發表

多多學習。。唔該
正常系70-100每日系正常的。。
https://hk.sports.yahoo.com/news ... 脫髮原因-030000838.html

正常係50-80條, 100係踩界位, 已經要注意了

引用:
原帖由 unihungfei 於 2022-9-21 16:48 發表
用護髮素都會甩, 使用不宜會塞住毛孔
試下轉用中藥洗頭水 (黑芝麻/何首烏/天麻). 好有用的
我轉左用中藥洗頭水之後, 甩少超多頭髮
小妹有髮線上移問題,可以介紹邊隻洗頭水嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]