• 瀏覽: 3,952
  • 回覆: 37
甘你要注意了。。你91條,多條。。

可以試下:

1)偶爾用澳寶「一分鐘焗油」代替一般護髮素,重點按摩髮尾、停留係頭髮上2-3分鐘先過水。
2)吹頭髮果陣風筒儘量離遠D,唔好用熱風。
3)夏天可以儘量比頭髮自然乾,反正都會吹風扇。
4)抹乾頭髮時唔好搓,儘量用毛巾包住慢慢按壓吸水。
5)訓覺既時候唔好壓住頭髮黎訓,儘量唔好碌黎碌去、避免頭髮不斷摩擦枕頭。
6)梳頭髮時先用疏齒梳,之後先用密齒梳,紮辮的話儘量唔好扯實頭髮。

揀適合自己既洗頭水都好重要,畢竟每個人髮質唔同;不過呢D要逐個牌子試,冇辦法。
當然啦,如果過份染燙,做咩都冇用。

引用:
原帖由 ROEL2009 於 2022-9-21 12:14 發表

剩係用護髮素唔夠架,要焗油,一星期最少2-3次
去salon焗油?咁咪好嘥時間

引用:
原帖由 sasa86 於 2022-9-21 14:19 發表

邊關事
梳頭可以刺激經絡,改善脫髮,點會甩頭髮?

繼我話,樓主本身髮質差先甩頭髮,唔關梳頭事
所以樓主要做既,係搵辦法改善頭髮問題
但我每次梳完,都會甩幾十條喎
唔係因為梳頭先甩頭髮咩😭

引用:
原帖由 unihungfei 於 2022-9-21 16:48 發表
用護髮素都會甩, 使用不宜會塞住毛孔
試下轉用中藥洗頭水 (黑芝麻/何首烏/天麻). 好有用的
我轉左用中藥洗頭水之後, 甩少超多頭髮
真係架……
但唔用護髮素,頭髮更加打kick😭
想問你買邊隻中藥水頭水
雖然唔知有無用,但我都想試下

引用:
原帖由 自傲擔憂的洋蔥 於 2022-9-22 01:53 發表
認命啦,面對現實吧
難道無方法改善到嗎

引用:
原帖由 w0800454 於 2022-9-22 13:44 發表
可以試下:

1)偶爾用澳寶「一分鐘焗油」代替一般護髮素,重點按摩髮尾、停留係頭髮上2-3分鐘先過水。
2)吹頭髮果陣風筒儘量離遠D,唔好用熱風。
3)夏天可以儘量比頭髮自然乾,反正都會吹風扇。
4)抹乾頭髮時唔好搓,儘量用毛巾包住慢慢按壓吸水。
5)訓覺既時候唔好壓住頭髮黎訓,儘量唔好碌黎碌去、避免頭髮不斷摩擦枕頭。
6)梳頭髮時先用疏齒梳,之後先用密齒梳,紮辮的話儘量唔好扯實頭髮。

揀適合 ...
好,多謝你咁多詳細建議,我試下先,希望改善到啦

引用:
原帖由 mrkwansiu 於 2022-9-22 10:05 發表

小妹有髮線上移問題,可以介紹邊隻洗頭水嗎?
係梨奧美.
佢有好多洗頭水, 之前用過 天麻何首烏
最近覺得白髮多. 轉左黑芝麻生薑

附件

WhatsApp Image 2022-09-14 at 11.03.21 AM.jpeg(138.62 KB)

WhatsApp Image 2022-09-14 at 11.03.21 AM.jpeg

引用:
原帖由 anniech1234 於 2022-9-22 17:33 發表

真係架……
但唔用護髮素,頭髮更加打kick😭
想問你買邊隻中藥水頭水
雖然唔知有無用,但我都想試下
岩岩樓上覆左. 梨奧美黑芝麻生薑洗頭水
另外, 仲可以經其他方法去舒緩:

我自己係咁樣:

飲食: 食黑芝麻, 鐵丸, 如嚴重可以睇中醫
作息: 早睡早起, 唔好捱夜, 唔好比自己太大壓力
洗頭: 轉梨奧美洗頭水, 凍水洗頭, 冷風吹頭, 一定要梳頭不過慢慢梳, 梳唔到唔好格硬梳

我自己咁樣做, so far真係甩少左好多頭髮

最緊要甩完識生 唔識生嘅一日十條都係多

引用:
原帖由 anniech1234 於 2022-9-22 17:33 發表

但我每次梳完,都會甩幾十條喎
唔係因為梳頭先甩頭髮咩😭
咁係因為你本身就甩頭髮
一梳D頭髮咪甩曬落泥囉

如果你細細力梳,D頭髮又點會無啦啦甩呢

吾好吹頭,用毛巾擦一陣後自然干最好 

可以買把優質d o既梳

引用:

去salon焗油?咁咪好嘥時間
我就自己焗😅

剪短頭髮?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]