• 瀏覽: 25,042
  • 回覆: 184
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Bathsheba 於 2022-9-20 16:32 發表
最近收到封紅色炸彈,我個女仔fd明明就單身左好耐,一直都冇聽佢講有識到男朋友。收到佢結婚嘅消息真係好驚訝!同佢傾左先知,佢同未婚夫只係識左7日,就決定結婚!
因為怕佢父母會反對佢閃婚,朋友仲呃左佢阿爸阿媽話佢地係識左好耐。
但其實識左7日就結婚會唔會太快太衝動左D?佢地都唔係奉子成婚,點解咁急住結婚咁?佢竟然話因為佢覺得好愛佢另一半,所以7日令佢認定左一個人,可以同佢同度終生。
但係7日足夠 ...
咁似嗰齣'我左眼見到鬼'女主角都係識咗7日就結婚…

引用:
原帖由 油站粗野的妹頭 於 2022-9-20 19:42 發表
7日又真係誇張左d
真係第一次聽,急到咁

有三寶就冇問題...車,樓,錢

引用:
原帖由 西西積叻 於 2022-9-20 18:38 發表

冇問題,大把人拍拖7年先結婚都離啦!
問題係7日短到連認識個人深入啲都未夠,
拍拖7年大致都睇到對方為人,咁博錯左都沒計

我朋友3個月求婚我都覺得太快
真係天外有天

引用:
原帖由 Bathsheba 於 2022-9-20 16:32 發表
最近收到封紅色炸彈,我個女仔fd明明就單身左好耐,一直都冇聽佢講有識到男朋友。收到佢結婚嘅消息真係好驚訝!同佢傾左先知,佢同未婚夫只係識左7日,就決定結婚!
因為怕佢父母會反對佢閃婚,朋友仲呃左佢阿爸阿媽話佢地係識左好耐。
但其實識左7日就結婚會唔會太快太衝動左D?佢地都唔係奉子成婚,點解咁急住結婚咁?佢竟然話因為佢覺得好愛佢另一半,所以7日令佢認定左一個人,可以同佢同度終生。
但係7日足夠 ...
條女幾歲先

其實拍幾耐拖的影響根本不如想像般大,能否維持美滿婚姻係睇雙方婚後會否以對方為先及盡力維繫(付出)。

P.S. 今年是我和太太的結婚25周年,坦白講,九成問題是在婚後才出現的(生活習慣、工作時間、財務、原生家庭、子女、甚至係今晚食乜餸……),婚前一切都美好架啦。做夫妻同升職一樣,係做咗嗰個位先開始學同識點做架。

引用:
但係7日足夠 ...
講真 7日同7年無分別!
係要離就離!
時間根本唔係重點

引用:
原帖由 Theodore_But 於 2022-9-22 03:11 發表
其實拍幾耐拖的影響根本不如想像般大,能否維持美滿婚姻係睇雙方婚後會否以對方為先及盡力維繫(付出)。

P.S. 今年是我和太太的結婚25周年,坦白講,九成問題是在婚後才出現的(生活習慣、工作時間、財務、原生家庭、子女、甚至係今晚食乜餸……),婚前一切都美好架啦。做夫妻同升職一樣,係做咗嗰個位先開始學同識點做架。
恭喜你地...
但唔好介意! 男女都一定出軌過!
呢個係人性

引用:
原帖由 ah_wil 於 2022-9-22 03:42 發表

恭喜你地...
但唔好介意! 男女都一定出軌過!
呢個係人性
認同,出軌定義其實好廣!可以係工作、打機、運動;而最大殺傷力嘅第三者唔係外遇,而係仔女。(明嘅就明)

太快了。。。7星期都快

佢條仔一定後悔

識左7日結婚表面好似好快,但樓主朋2友單身太耐,想追返失去左既時間就好理解,坦白講每個人有野要隱瞞就點都會隱瞞,無論認識了解幾耐都係一樣,若然大家都有呢個心去步入婚姻階段,咁就把握時間把握機會以免浪費時間同避免變卦,當然最重要前題係唔使費任何周章於婚後居所既問題,可能是但一方已經有足夠地方,又或者各自住返現在既居所之類,覺得ok就開得綠燈

引用:
原帖由 choyluilui 於 2022-9-22 02:24 發表
我朋友3個月求婚我都覺得太快
真係天外有天
如果佢覺得拍幾耐都無分別,咁何不快一d步向另一階段,耐左攤凍左反而可能凍過水,行唔到尾既話仲晒左時間青春感情

愛因斯坦話時間並不存在

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]