• 瀏覽: 34,084
  • 回覆: 55
  • 追帖: 1
阿爸最近話佢唔舒服, 手腳有時冇力, 叫佢去睇醫生又話唔洗睇醫生剩係去藥房配藥食就算
諗住同媽咪一齊遊說阿哥去做個body check, 幾年前做過一次之後都冇做過, 年紀開始大又多左話唔舒服, 阿爸有買保險問過經紀話可以claim返錢, 所以check下求個心安都冇壞
同阿爸講講下佢話佢唔敢睇醫生同埋做body check因為佢驚睇完之後發現有咩病既話到時我地會仲擔心, 所以阿爸先唔敢去睇醫生...
聽完阿爸咁講真係好想喊, 但係我仍然好想帶阿爸去做個身體檢查, 一來想知佢最近話唔舒服係咩原因, 二來想知阿爸有冇三高
阿爸點都唔肯去, 點先可以說服到佢呀....

格硬捉佢去睇醫生

引用:
原帖由 鄭融下西洋 於 2022-9-20 16:07 發表
阿爸最近話佢唔舒服, 手腳有時冇力, 叫佢去睇醫生又話唔洗睇醫生剩係去藥房配藥食就算
諗住同媽咪一齊遊說阿哥去做個body check, 幾年前做過一次之後都冇做過, 年紀開始大又多左話唔舒服, 阿爸有買保險問過經紀話可以claim返錢, 所以check下求個心安都冇壞
同阿爸講講下佢話佢唔敢睇醫生同埋做body check因為佢驚睇完之後發現有咩病既話到時我地會仲擔心, 所以阿爸先唔敢去睇醫 ...
相信沒有人喜歡睇醫生,包括我在內。
從前生病,也是到藥房買成藥食,現在沒去買了,買成藥貴過去睇醫生。
有保險的,可以睇私家醫生,沒保險的,便睇政府街症,有中醫,也有西醫,如果醫生懷疑病人有問題,會出信轉去睇專科,是急症的,很快便排到,不是急症的,確實要排一些時間,每次費用,必定平過自己去藥房買成藥食,也比睇私家醫生平許多的。
個人的態度一樣,無特別問題,也不會去睇醫生,年紀大,機器壞,那個老人沒多少病痛,說沒有的,就是騙人。去檢查,說好聽是病向淺中醫,實質是病向錢中醫。
先游說老爸去睇醫生,醫生認為有問題的時候,自不然會轉介他去做其他檢查,一開始便要他去做檢查,難免會抗拒的。

本人也70歲了,在3月中注射疫苗後,便十分不舒服(多年前注射流感針都有不適),十足大病了一場,剛開始那星期,是沒發燒,但胸口病,有抽筋現象,和手足麻痺,從前拉25公斤走數百米去搭巴士回家都無問題,打針後,拿5斤都無力,背著背包行幾步路都累,去睇西醫數月,無改善,最後睇政府中醫,脈診調理了3個月吧,總算是回復了部份,自信再做下運動,和調理一下身子,還是會康復過來的。
試試安排老爸,睇下中醫吧

引用:
原帖由 鄭融下西洋 於 2022-9-20 16:07 發表
同阿爸講講下佢話佢唔敢睇醫生同埋做body check因為佢驚睇完之後發現有咩病既話到時我地會仲擔心, 所以阿爸先唔敢去睇醫 ...
孝順

我呀爸都唔鍾意去🙄同佢去覆診,覆糖尿,人哋要一早起身就去空肚抽血,佢又話唔得,叫醫生配返平時啲藥俾佢就得🙈

更系有喇,最近有個例子,親戚只睇中醫,點都唔睇西醫,但最後頂唔住call 白車,去到醫院一驗,癌症晚期。

你可以去學醫睇你=睇醫生

早啲check, 有問題嘅話可以早啲醫, 唔係嘅話, 小問題會變成大問題, 到時就算想醫都可能太遲

引用:
原帖由 pb2400c 於 2022-9-20 17:43 發表
本人也70歲了,在3月中注射疫苗後,便十分不舒服(多年前注射流感針都有不適),十足大病了一場,剛開始那星期,是沒發燒,但胸口病,有抽筋現象,和手足麻痺,從前拉25公斤走數百米去搭巴士回家都無問題,打針後,拿5斤都無力,背著背包行幾步路都累,去睇西醫數月,無改善,最後睇政府中醫,脈診調理了3個月吧,總算是回復了部份,自信再做下運動,和調理一下身子,還是會康復過來的。
試試安排老爸,睇下中醫吧
阿爸早排打完疫苗之後咳多左, 佢話自己唔洗睇醫生, 之前中完捉佢去睇醫生照肺睇下有冇肺花, 我都叫左好耐佢先肯去.....
希望阿爸唔好怕飲藥

引用:
原帖由 野豬愛豬 於 2022-9-20 19:35 發表
我呀爸都唔鍾意去🙄同佢去覆診,覆糖尿,人哋要一早起身就去空肚抽血,佢又話唔得,叫醫生配返平時啲藥俾佢就得🙈
唔可以咁樣架.... 要對症下藥先得

引用:
原帖由 GOLDENROAD 於 2022-9-20 19:42 發表
更系有喇,最近有個例子,親戚只睇中醫,點都唔睇西醫,但最後頂唔住call 白車,去到醫院一驗,癌症晚期。
唉, 我好擔心阿爸阿媽身體
阿媽平時已經好易感冒冷親, 所以佢少少事就話要去睇醫生
肯睇都唔煩, 唔舒服又唔肯睇先煩, 好似我阿爸咁

引用:
原帖由 pb2400c 於 2022-9-20 17:26 發表

相信沒有人喜歡睇醫生,包括我在內。
從前生病,也是到藥房買成藥食,現在沒去買了,買成藥貴過去睇醫生。
有保險的,可以睇私家醫生,沒保險的,便睇政府街症,有中醫,也有西醫,如果醫生懷疑病人有問題,會出信轉去睇專科,是急症的,很快便排到,不是急症的,確實要排一些時間,每次費用,必定平過自己去藥房買成藥食,也比睇私家醫生平許多的。
個人的態度一樣,無特別問題,也不會去睇醫生,年紀大,機器壞,那 ...
有唔舒服就要去睇醫生, 唔好拖呀
唯有試下哄佢去睇醫生

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2022-9-21 13:31 發表
早啲check, 有問題嘅話可以早啲醫, 唔係嘅話, 小問題會變成大問題, 到時就算想醫都可能太遲
阿爸會話我係咪咒佢, 我都係擔心佢咋

不要說帶他去做檢查甚麼,是睇醫生,希望把身子調理好,你估醫生好得閒,同你查東查西咩。
如果醫生懷疑病人有其他問題的,自然會安排做其他檢測,萬一真的要繼續跟進的,到時再想辦法啦。
現今的中藥,可選擇藥粉沖劑、或用藥材煲,服了怕有兩個月藥粉沖劑,那裡像從前飲中藥茶,那苦味還不如路邊飲24味苦。

再加多幾句哄他,疫情快過了,處處都解禁,你想唔想出門去那處打卡,食過痛快

主題標籤 #身體檢查
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]