• 瀏覽: 5,259
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
小孩現在K3,報小一面試經常扭計,唔坐定定又唔望人冇主動打招呼,有時搗蛋講奇怪嘢。點搞?

唔須要太擔心嘅, 面試做得唔好, 仲有大抽奬, 而且, 就算面試做得好, 亦未必一定會收.
不要比太大壓力小朋友, 以免有童年陰影

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2022-9-20 10:29 發表
唔須要太擔心嘅, 面試做得唔好, 仲有大抽奬, 而且, 就算面試做得好, 亦未必一定會收.
不要比太大壓力小朋友, 以免有童年陰影
謝謝回覆,希望小朋友只係一次半次唔夠瞓,情緒唔好啦。

宜家面試唔系睇父母反而睇小朋友?

引用:
原帖由 lhcdims 於 2022-9-20 13:10 發表
宜家面試唔系睇父母反而睇小朋友?
有啲兩樣都睇,有啲只睇小朋友

引用:
原帖由 fb2d905c69ae04 於 2022-9-20 09:39 發表
小孩現在K3,報小一面試經常扭計,唔坐定定又唔望人冇主動打招呼,有時搗蛋講奇怪嘢。點搞?
可能要搵下有冇非傳統催谷幼稚園

引用:
原帖由 fb2d905c69ae04 於 2022-9-20 09:39 發表
有冇試過問仔女點解會扭計?一兩句點都會講的,留意埋平時屋企會唔會有咁嘅行為?我小朋友之前都係咁,但唔好以為佢地咩都唔知咩都唔識,可能佢哋內心有不滿,又或者心情好緊張又唔知用咩方法表達出嚟,父母又係咁迫佢咪會做成反效果…!建議樓主隨心,最緊要小朋友童年過得開心!讀咩幼稚園同升小一無直接關係,加油呀!!

引用:
原帖由 連續遇黑頭 於 2022-10-19 21:46 發表

有冇試過問仔女點解會扭計?一兩句點都會講的,留意埋平時屋企會唔會有咁嘅行為?我小朋友之前都係咁,但唔好以為佢地咩都唔知咩都唔識,可能佢哋內心有不滿,又或者心情好緊張又唔知用咩方法表達出嚟,父母又係咁迫佢咪會做成反效果…!建議樓主隨心,最緊要小朋友童年過得開心!讀咩幼稚園同升小一無直接關係,加油呀!!
或者父母既表現不知不覺影響孩子情緒都吾知,可能首先要睇返小朋友適合讀邊類型小學,按能力去揀學校,唔咪第日讀初小更加辛苦
分享返我個囡面試過程都算順利啊,唔算表現100分但90分都好感恩了!佢間啟思有個升小同行專屬熱線,我同老師whatsapp傾過點樣揀學校,我先發現同一屋簷下,原來都唔夠老師咁了解個囡,仲有教我填表咁,我朋友個仔讀私校反而冇我呢間咁著重家校溝通

引用:
只係虎爸虎媽太過擔心,其實一定有小學讀,屋企附近讀最方便最簡單。
我自己幾個小孩都係屋苑附近嘅屋村中小學讀,之後咪一樣可以完成Postgraduate,出來社會做事,都叫做在中環做白領,不過不失。
根據自己經驗,已經多次指出,每個小孩能力發展都不一樣,做父母不用太過強求某一階段成績。

小朋友習慣係自少養成,短時間是改不了,面試就係要表現平時一面。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]