• 瀏覽: 22,365
  • 回覆: 82
本主題由 mongkok brother 於 2022-9-20 17:14 移動
其實粗口真係香港本土嘅文化,有時有啲句子,一定要加隻粗口字入去先可以表達得更好。

但係阿爸每次聽到我講粗口就會鬧我,女仔人家講咩粗口咁難聽!
本身仲以為阿爸係唔鍾意聽人講粗口,但係阿哥都成日講粗口,用嘅粗口仲難聽過我,但阿爸聽到都覺得冇咩野,唔會鬧阿哥講粗口。
男同女講粗口有咩分別?點解阿哥講粗口就唔會畀人鬧,我講粗口就要鬧我!都對人唔對事嘅!
而家係唔畀女仔講粗口咩?而家年代男女平等㗎嘛...

啲粗口都係跟大人學

最好梗係唔好講

引用:
原帖由 溫柔體貼 於 2022-9-19 16:10 發表
其實粗口真係香港本土嘅文化,有時有啲句子,一定要加隻粗口字入去先可以表達得更好。

本身仲以為阿爸係唔鍾意聽人講粗口,但係阿哥都成日講粗口,用嘅粗口仲難聽過我,但阿爸聽到都覺得冇咩野,唔會鬧阿哥講粗口。
男同女講粗口有咩分別?點解阿哥講粗口就唔會畀人鬧,我講粗口就要鬧我!都對人唔對事嘅!
而家係唔畀女仔講粗口咩?而家年代男女平等 ...
我中二嗰年試過用粗口問候男同學,佢好大反應

引用:

今日行行街前面有幾條女其中一個句句粗口、望一望係豬扒果隻反而有講果幾過就唔錯

聽阿爸講冇錯啦!就算阿爸佢地講你都唔好講

講粗口唔緊要,最重要係知道識放識收,知道咩人咩場合講得,咩人咩場合唔講得

男女都唔應該講粗口,
粗口是充滿侮辱別人的字眼.

引用:

很多時候在初時認識的女性, 她們都不會講粗口, 有很多都好斯文很靚女。

當和她們熟絡了, 她們就毫無忌蟬地講, 即時變得親切"友善", 由其當和靚女用粗口談笑風生, 馬上無哂距離!

引用:
原帖由 cb600 於 2022-9-19 20:27 發表
講粗口唔緊要,最重要係知道識放識收,知道咩人咩場合講得,咩人咩場合唔講得
呢個真,我公司好多女同事會係office大大聲講粗口

你想講咪講囉,不過會扣分,正如女仔紋身,食煙,穿鼻環

“其實粗口真係香港本土嘅文化”
即是香港文化衰落了
粗口一旦衝口而出, 你的個人文化修養到邊個程度就完全暴露了

阿爸驚你周圍同人講你係自由西

其實係咁既,女仔小九人係無咁好既

引用:

女人斯文有氣質先吸引人,你阿爸係為你好

鍵盤翻頁
左右