• 瀏覽: 8,495
  • 回覆: 24
話說我想讀書進修 但屋企人唔支持不特止 仲係咁潑冷水 仲話我份工輪班唔容許 想搵份人工高啲又唔容許 只係識叫我但求穩定有份工就算 唔好咁大想頭 邊有父母唔鐘意仔女讀書㗎

引用:
原帖由 星閃閃 於 2022-9-16 12:43 發表
話說我想讀書進修 但屋企人唔支持不特止 仲係咁潑冷水 仲話我份工輪班唔容許 想搵份人工高啲又唔容許 只係識叫我但求穩定有份工就算 唔好咁大想頭 邊有父母唔鐘意仔女讀書㗎
學我咁,自己安排好哂入學,向公司調好哂假,學費生活費家用安排好哂,完全唔影響屋企,亦唔需要故意提起讀書嘅事,佢哋問先講。

引用:
原帖由 Demetrius 於 2022-9-16 16:29 發表

學我咁,自己安排好哂入學,向公司調好哂假,學費生活費家用安排好哂,完全唔影響屋企,亦唔需要故意提起讀書嘅事,佢哋問先講。
其實我已經安排好曬入學 所有嘢都自己搞掂 但佢哋只係擔心我無咗份工 話疫症好難搵工喎

引用:
係咪你想讀嗰個科目,佢哋唔鍾意?

引用:
原帖由 星閃閃 於 2022-9-16 19:13 發表

其實我已經安排好曬入學 所有嘢都自己搞掂 但佢哋只係擔心我無咗份工 話疫症好難搵工喎
既然仔女有興趣讀書,應該有得佢。

引用:
原帖由 星閃閃 於 2022-9-16 19:13 發表

要唔要交學費㗎 ?如果交好晒學費你照去囉。

引用:
原帖由 AlI0 於 2022-9-17 12:47 發表

要唔要交學費㗎 ?如果交好晒學費你照去囉。
交曬了

引用:
原帖由 AlI0 於 2022-9-17 12:45 發表

係咪你想讀嗰個科目,佢哋唔鍾意?
佢哋只係驚公司唔鐘意我讀書

引用:
原帖由 星閃閃 於 2022-9-17 14:55 發表

佢哋只係驚公司唔鐘意我讀書
主要你準時返工,自己調配好晒啲時間佢應該唔理你啦。

引用:
這是老一輩人的想法, 擔心將來唔穩定。二來唔想你捱得太辛苦。

引用:
進修啦!有啲人冇上進心,一世碌碌無為!進修係一個自我肯定的過程,為咗你以後著想

佢哋怕你讀書冇錢比家用?

引用:
原帖由 袋中加加速腋下 於 2022-9-18 17:52 發表
佢哋怕你讀書冇錢比家用?
唔係 係驚長期返早 公司唔鐘意

你屋企人豆好短見下

引用:
原帖由 ChinaVirus2019 於 2022-9-18 18:52 發表
你屋企人豆好短見下
未見過世面

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]