• 瀏覽: 10,481
  • 回覆: 130
  • 追帖: 3
+3
一向性格偏內向,同唔熟嘅人唔會點講嘢,返工忙碌疲累,返家都係孤伶伶一人食飯。普通一份工作勉強糊口,現在人到中年開始感覺自己無兒無女無人無物親人朋友都唔多個。平日都尚算平靜易過,但一逢年過節即舉目四望心茫然。聽日就係中秋,又要孤影空對月嗎?第一次諗到上來搵個「樹洞」吐吐苦水,抒發一下心情。

某日突然聽到呢首歌,歌詞一下子擊中我心⋯⋯ 
https://youtu.be/60QFQtRAvWQ

我就從來都試過有女朋友的日子,任何大時大節都係自己過,身邊朋友全部都結婚生子,朋友聚會全部都在講點搵學校點教仔,我是無野可以講的

一直都覺得自己唔夠好,所以無拖拍,不過後來發現,自己覺得的所謂好其實唔係D咩,主動去搵比較重要,不過我老了,無咩動力去搵,幸好自己仍有能力做自己喜歡的事,孤單的生活還是可以充分利用自由

借位呻完,多謝開post

養動物有冇諗過?

引用:
原帖由 f-16 於 2022-9-9 22:41 發表
我就從來都試過有女朋友的日子,任何大時大節都係自己過,身邊朋友全部都結婚生子,朋友聚會全部都在講點搵學校點教仔,我是無野可以講的

一直都覺得自己唔夠好,所以無拖拍,不過後來發現,自己覺得的所謂好其實唔係D咩,主動去搵比較重要,不過我老了,無咩動力去搵,幸好自己仍有能力做自己喜歡的事,孤單的生活還是可以充分利用自由

借位呻完,多謝開post
係,同齡人傾計都係談論搵學校或者仔女補習班,而我只能靜靜聽,插唔上咀。而後生過我嘅,唔係討論gel甲就係各自男朋友,我唔染髮唔gel甲,最多化淡妝,而家疫情戴口罩一盒粉底一支唇膏都用唔晒。加上職業關係返工頭髮要紮起所以有陣時連髮蔭都係自己剪,認真稱得上樸實無華

引用:
原帖由 童顏姐姐 於 2022-9-9 22:43 發表
養動物有冇諗過?
以前養過狗,而家自顧不暇,送走佢哋之後無再養。但路上見到狗狗,都忍唔住駐足欣賞。

剛剛有女仔朋友約我明晚去沙田睇燈飾,並送我月餅,我推咗。佢好大機會陪同另一半一齊,已經咁多燈,我費事做多一個電燈膽。諗住不如聽日入夜,好好打扮一下自己,獨自去海邊賞月。唔知會唔會睇到「海上生明月」嘅景象呢?如果有幸影到,我post上來。

我都42,又係無人無物,向公司做個低級文員,同grade 嘅都係d 𡃁仔𡃁妹,我上司都係30頭,所以平時都好少同人講嘢,因為感覺自己好無用,身邊朋友又已經有哂家室,發現身邊已經冇人可以同我溝通到咁,每日唔知為乜咁

引用:
原帖由 forgetmenot2013 於 2022-9-9 23:09 發表
我都42,又係無人無物,向公司做個低級文員,同grade 嘅都係d 𡃁仔𡃁妹,我上司都係30頭,所以平時都好少同人講嘢,因為感覺自己好無用,身邊朋友又已經有哂家室,發現身邊已經冇人可以同我溝通到咁,每日唔知為乜咁
你講出我心聲(流淚)

算吧啦吊說 你唔悶我都厭啦 其實呢你越係繼續咁樣呢越顯得你自己低莊 就算你有幾多學歷 都掩蓋唔到你嘅低劣

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2022-9-9 23:20 發表
算吧啦吊說 你唔悶我都厭啦 其實呢你越係繼續咁樣呢越顯得你自己低莊 就算你有幾多學歷 都掩蓋唔到你嘅低劣
您post錯人?我第一次出post,如有得罪請原諒,anyway多謝回覆本post。

引用:
原帖由 我非你杯茶 於 2022-9-9 21:09 發表
一向性格偏內向,同唔熟嘅人唔會點講嘢,返工忙碌疲累,返家都係孤伶伶一人食飯。普通一份工作勉強糊口,現在人到中年開始感覺自己無兒無女無人無物親人朋友都唔多個。平日都尚算平靜易過,但一逢年過節即舉目四望心茫然。聽日就係中秋,又要孤影空對月嗎?第一次諗到上來搵個「樹洞」吐吐苦水,抒發一下心情。
自己找d興趣班學下野增值自己吧。
擴闊圈子,學海無涯。總會有人欣賞吧

引用:
原帖由 我非你杯茶 於 2022-9-9 23:24 發表

您post錯人?我第一次出post,如有得罪請原諒,anyway多謝回覆本post。
唉你所做嘅嘢已經重複太多次喇你唔厭悶我哋啲網友都睇到煩喇, 我真係唔知邊一度踩親你條尾, 令到你嘅仇恨心咁犀利, 點樣都沒完沒了, 其實我同你又唔衰唔識乜嘢啦撚關係都冇, 你繼續咁樣對你自己 有乜嘢好呢, 即係網上曾經相遇, 實際上一啲關係啦能乜嘢都唔會有, 點解可以引發你花咁多心機時間背後搞咁多嘢, 真係佩服你嘅仇恨心, 印發你做咁多一年串嘅嘢嘅恆心, 如果你係女人還好啲 女人出名 心胸窄, 如果你係男人嘅就大鑊,

引用:
原帖由 隱姓埋名 於 2022-9-9 23:29 發表

自己找d興趣班學下野增值自己吧。
擴闊圈子,學海無涯。總會有人欣賞吧
其實一直都有報各種進修班,而家想報工聯會嘅爵士舞班但又夾唔啱時間。年青時算得上高高瘦瘦,人到中年開始腰部有贅肉,疫情期間更甚。買咗啞鈴等運動器材自己得閒就跟網上教學做下運動。不過一向斯文(懶旭)型,惰性過大,要好同事笑我需要一個異性激發我嘅動力。(哭笑不得)

我就覺得,無就無啦,係我無去搵,無留意點搵女朋友,我唔強但也不癈,我有能力做自己想做既事

得閒食下好野,做一個孤獨的美食家,自己煮下野食又得,係孤單,不過除左孤單其他都唔差

主題標籤 #中秋節
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]