• 瀏覽: 3,308
  • 回覆: 7
小妹第一胎
弱弱一問,大家生bb通常坐月幾耐?14星期產假覺得點樣分配最好?

產假呢啲位通常僱主都唔會比好大壓力,想多啲時間陪BB,最盡可以去到前2後12,不過最緊要視乎媽咪體質或者有冇早產風險,問吓主診醫生最穩陣

你陀B幾耐?
坐月一般係一個月,請陪月就通常係一至三個月不等
有啲人去到盡,產假可以去到前1後13

引用:
原帖由 Rose與蘋果 於 2022-9-11 12:06 發表
產假呢啲位通常僱主都唔會比好大壓力,想多啲時間陪BB,最盡可以去到前2後12,不過最緊要視乎媽咪體質或者有冇早產風險,問吓主診醫生最穩陣
我都想後面放多啲假比自己多啲休息
但想知如果bb早產出世啲假點計?

引用:
原帖由 Xueyu 於 2022-9-12 23:43 發表
你陀B幾耐?
坐月一般係一個月,請陪月就通常係一至三個月不等
有啲人去到盡,產假可以去到前1後13
我有咗3個月
因為經期本身唔準,有咗兩個幾月先知,比起其他準媽咪少咗時間準備㗎喇

引用:
原帖由 bm856 於 2022-9-8 23:07 發表
小妹第一胎
弱弱一問,大家生bb通常坐月幾耐?14星期產假覺得點樣分配最好?
建議你預多啲產後假期保養身子,尤其懷胎十月兼大量出血,子宮需要時間慢慢收縮復原,所以產後放假真係要減少勞動,另外進補亦要按部就班,唔好話6299初期日日整補品俾你食,你都照單全收
我嗰陣生仔就係例子,進補過度真係會搞到便秘,痌唔到好辛苦谷住好唔舒服,個陪月勒着我叫我唔好食哂,亦都幫口同99講番過度進補唔代表係好,咁好彩我長輩一向係信外人講嘢嘅,同埋careu 陪月有中醫知識搭救同有耐心,簡單寫咗個分階段進補嘅時間表,之後我係清走惡露之後先進補,所以你預多啲時間恢復身體比較好

引用:
原帖由 1ooo2 於 2022-9-14 22:19 發表

建議你預多啲產後假期保養身子,尤其懷胎十月兼大量出血,子宮需要時間慢慢收縮復原,所以產後放假真係要減少勞動,另外進補亦要按部就班,唔好話6299初期日日整補品俾你食,你都照單全收
我嗰陣生仔就係例子,進補過度真係會搞到便秘,痌唔到好辛苦谷住好唔舒服,個陪月勒着我叫我唔好食哂,亦都幫口同99講番過度進補唔代表係好,咁好彩我長輩一向係信外人講嘢嘅,同埋careu 陪月有中醫知識搭救同有耐心,簡單 ...
我唔準時嚟m,成日經痛,大多數都係屬於體質寒涼

引用:
原帖由 bm856 於 2022-9-15 10:12 發表

我唔準時嚟m,成日經痛,大多數都係屬於體質寒涼
如果靠估估下誤解自己體質,要小心食療行錯方向,有需要先睇一次中醫,好似我咁,公司睇中醫都有得claim返錢,所以我定期都會睇下調理下身體,同埋知自己體質打個底先,我體質係陰虛,陪月有中醫底子,佢根據我適合食乜嘢調理身體整相關食療,採取溫陽保胃策略,結果都冇令我失望,生完之後面色同黑眼圈都改善咗,之前Viu節目都有報道陪月工作係點,6'35''開始講
https://www.youtube.com/watch?v=QJmxKw3BcL8

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]