• 瀏覽: 13,075
  • 回覆: 267
  • 追帖: 1
以前睇愛好直接,直接近年遇到好多事,望住鍾意的人張相,總覺得同佢一齊好似高攀。
以前覺得門當戶對只係富豪級大戶人家有的觀念,直接近年有另一番體會,原來門當戶對唔只係講金錢資產背景,而係視乎觀念、品性及習慣。

如果同對方一齊,一定會令佢承受不必要的麻煩及壓力,甚至家人會為佢帶來災禍,好似又唔應該連累佢。
原本佢都算小康之家,家人正正常常。我家庭背景無佢咁好,唔係錢的問題,係人的問題,佢同我一齊,必定會令佢惹上好多麻煩,輕則不斷鍛練EQ,不斷被人激到爆炸,重則真係會惹來災禍。

好難過…
對住條件太好的對象,唔同時期,都會突然出現「好似配唔起佢」的感覺。

外形上佢已經好高班,才能上佢更加高好多級。最近諗返大家生活圈子,佢都係高好多。連最重要的家庭背景,佢都有好的家人,會互相支持,可以幫到佢的家人。而我偏偏相反,家庭背景係負擔,唔使被連累或無人搞事折磨已經好值得高興。
更加覺得同佢距離太遠,可以同佢一齊就好似高攀佢,變相連累佢要承受原本唔需要承受的煩人煩事,更怕佢只係因為同我一齊就為佢帶來災禍。真係鍾意一個人,又點會想呢種事發生?
呢種矛盾真係令人好難過……

對象外形上已經好吸引,狀態好時係明星級,身高外貌身形都好好,行為舉止及外形都好有魅力。
又聰明能幹,辦事能力超級高。
學習能力又高,變咗好多事都好叻,運動又非一般人的犀利程度,係參加國際比賽都有能力爭獎的級數。
其他範疇又係比常人叻。
又唔係毒男,好多朋友。
口才又好,風趣幽默。
對住一個咁perfect的人,自己外形唔夠好,又唔夠叻,又無佢咁優秀咁出色,好多方面都唔係特別好,已經有高攀感。

加上家庭背景,好似唔適合同佢一齊,應該最多只適合做朋友。

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2022-9-8 06:59 發表
以前睇愛好直接,直接近年遇到好多事,望住鍾意的人張相,總覺得同佢一齊好似高攀。
以前覺得門當戶對只係富豪級大戶人家有的觀念,直接近年有另一番體會,原來門當戶對唔只係講金錢資產背景,而係視乎觀念、品性及習慣。

如果同對方一齊,一定會令佢承受不必要的麻煩及壓力,甚至家人會為佢帶來災禍,好似又唔應該連累佢。
原本佢都算小康之家,家人正正常常。我家庭背景無佢咁好,唔係錢的問題,係人的問題,佢同我 ...
愛情都分好多範疇, 分好多層, 你真正愛佢你就會為佢顧慮好多, 亦都想佢搵更適合更好, 而唔係想做佢嘅牽絆, 我從來都係愛情絕緣體, 應該正常嚟講 唔會有人愛我, 我又唔應該係去愛人, 所以都係喜歡做朋友多啲, 但係好多嘢都事與願違, 唔係你想就得㗎, 你以為咁樣係對佢好咩, 偏偏係對佢一個字名嘅傷害,

你唔想開展感情咩, 無論你點樣守得正, 冥冥中都好似有主宰咁, 就算係要錯嘅 你整定要錯一次嘅你都梗會遇到㗎, 無論你係幾謹慎都好, 係要畀你就畀你啦, 就好似我同我前度咁樣, 到今日為止 無恨亦無悔亦無愧

多到好軟弱 好似世界末日咁樣, 上天又好似可憐我咁 就算全世界都嘲笑我蝦我, 又總會派一個識得諒解我愛錫 容忍我諒解我嘅🐯🐯, 係我身邊 陪住我照顧我。 呢兩個係實實在在係咪一齊。

但想愛而不能愛, 其實都幾痛苦, 其實最好就朋友唔好開戰任何嘢, 唯一慶幸嘅呢啲係曬前面。

最重要係,人哋鍾意你嗎?

引用:
原帖由 bri_che 於 2022-9-8 07:56 發表
最重要係,人哋鍾意你嗎?
你講得出呢句呢, 證明你未遇過呢啲經歷, 乜嘢叫高攀唔起啫, 梗係有得高攀高攀唔起先叫做 呢種傷感, 你經歷唔到你係唔明㗎

愛情應該互相幫助,把大家變得更好
我有一個好叻既老公,但完全唔靚仔,係資優生,為追求理想、放棄好工作好人工(喺其他人眼中),選擇一條好難行既路(因為佢覺得佢可以得到更多,更有地位嘅工作),佢有奇怪家人,可以話黑人憎,仔女長大後都搬離,只係保持一般關係
我係平凡女仔,樣中上,但唔叻,有一份穩定唔錯既工,有好好家人
正正大家有唔同,我同老公都互相支持
雖然我都會埋怨佢點解有咁嘅家人,同揀一份唔穩定嘅工作,但我會嘗試欣賞佢有咁嘅勇氣,欣賞佢係咁家庭嘅環境底下依然有咁出色嘅佢

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2022-9-8 06:59 發表

原本佢都算小康之家,家人正正常常。我家庭背景無佢咁好,唔係錢的問題,係人的問題,佢同我 ...
既然一開始已經覺得高攀,咁做朋友算,可能佢自己都有要求,何必自尋煩惱🤗

揾一個肯同你面對痛苦的人才適合你

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2022-9-8 07:53 發表

愛情都分好多範疇, 分好多層, 你真正愛佢你就會為佢顧慮好多, 亦都想佢搵更適合更好, 而唔係想做佢嘅牽絆, 我從來都係愛情絕緣體, 應該正常嚟講 唔會有人愛我, 我又唔應該係去愛人, 所以都係喜歡做朋友多啲, 但係好多嘢都事與願違, 唔係你想就得㗎, 你以為咁樣係對佢好咩, 偏偏係對佢一個字名嘅傷害,

你唔想開展感情咩, 無論你點樣守得正, 冥冥中都好似有主宰咁, 就算係要錯嘅 你整定要錯一 ...
冥冥之中總有主宰,即係不用強求

有錢人同冇錢人,唔應該相遇

引用:

咁自己咪努力啲咯
佢喜歡上你,總有原因

男定女先?

會諗好多野..
相同話題..觀念..相處方式

引用:

開心會分享,唔開心會分擔。咩都好應該攤開講,你屈屈埋埋係心裡面,佢都唔知你諗咩

引用:

好正常好友同淡友冇野講

引用:

自覺配唔起就無謂勉強 兩個人一齊都係想開心 如果你係唔開心嘅 何必呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]