• 瀏覽: 39,426
  • 回覆: 351
  • 追帖: 2
+4
女朋友噚晚嚟食飯提早同我屋企做中秋節,阿媽覺得女朋友好乖好好會陪老人家食飯
阿媽近年愛上咗整嘢食送畀人,今年佢整咗好多月餅送畀街坊食又送畀親戚,臨走嗰陣阿媽拎咗盒自家製嘅月餅畀女朋友同佢講呢啲係Auntie小小心意,又叫女朋友拎返屋企同佢屋企人一齊食
點知女朋友話:Auntie,呢啲自家製月餅邊上得大場面?雖然包裝好靚但係始終同街買嘅月餅都唔同。女朋友仲話佢只會食貴價奶黃月餅,呢啲紅豆月餅佢唔食,最後女朋友好勉強地收咗盒月餅
搞到我阿媽個樣勁唔開心又唔想鬧我女朋友…

呢件事之後我冇送到我女朋友返屋企,只係叫佢返到屋企Whatsapp話我知,我就返去哄返我阿媽
雖然阿媽口講話佢唔介意呢啲自家製係冇街買咁矜貴又冇咁好食,下年佢就唔整月餅啦…
我真心覺得阿媽整啲月餅好好食,自從阿媽會整月餅之後我都冇食過買返嚟嘅月餅
幾經辛苦哄返阿媽之後女朋友返到屋企打電話鬧我點解唔阻止佢阿媽送月餅畀佢,仲鬧我阿媽明明屋企有貴嘢奶黃月餅都唔送畀佢反而畀自家製嘅佢,講到我阿媽係整埋一大堆嘢食而家發現食唔晒想塞畀佢清貨,留返貴嘢自己食
明明係我阿媽一番好心送嘢畀佢食,就算拎到返去唔食都唔需要咁樣落我阿媽面掛?忍唔住鬧咗佢一句話使唔使咁講嘢,唔鍾意以後唔好再上嚟同我屋企人食飯
女朋友好意思話我為咗月餅呢啲小事就發佢脾氣,唔知由幾時開始佢會變到又唔理人感受又唔感激其他人為佢做嘅嘢,佢咁樣話阿媽搞到我cut佢線之後佢再打電話嚟我都冇聽
呢啲事想分手係咪我小題大做?

呢D女
第日一定婆媳紛爭多
一定家嘈屋閉
都系都係早飛執過件

引用:
原帖由 nlnl2020 於 2022-9-7 15:13 發表
呢D女
第日一定婆媳紛爭多
一定家嘈屋閉
都系都係早飛執過件
就算唔一齊住點都會見面,到時大家面左左仲衰…

引用:
原帖由 我的第一日 於 2022-9-7 15:15 發表

就算唔一齊住點都會見面,到時大家面左左仲衰…
係指件女
太無品
換轉你上女方屋企
咁樣同佢父母講野
睇吓佢點

你係想同佢結婚生仔白頭到老
唔係一夜精
往後仲有最少四十年
問你點捱
性格係唔會改
唔好聽佢氹

一個65歲老鬼心聲

引用:
原帖由 我的第一日 於 2022-9-7 15:01 發表
女朋友噚晚嚟食飯提早同我屋企做中秋節,阿媽覺得女朋友好乖好好會陪老人家食飯
阿媽近年愛上咗整嘢食送畀人,今年佢整咗好多月餅送畀街坊食又送畀親戚,臨走嗰陣阿媽拎咗盒自家製嘅月餅畀女朋友同佢講呢啲係Auntie小小心意,又叫女朋友拎返屋企同佢屋企人一齊食
點知女朋友話:Auntie,呢啲自家製月餅邊上得大場面?雖然包裝好靚但係始終同街買嘅月餅都唔同。女朋友仲話佢只會食貴價奶黃月餅,呢啲紅豆月餅佢唔 ...
佢幾歲?

引用:
點知女朋友話:Auntie,呢啲自家製月餅邊上得大場面?雖然包裝好靚但係始終同街買嘅月餅都唔同。女朋友仲話佢只會食貴價奶黃月餅,呢啲紅豆月餅佢唔 ...
你哋女人唔識做人,老虎蟹都收左先,返去唔食就另一回事。好好調教你女人啦!

你地年紀係唔係好細?尊重長輩係好基本既人情世故。

告誡你一句:搵個情商低既老公/老婆,真係害自己一世。

呢條女冇禮貌不識人情世故飛咗佢啦

分手

引用:
大個仔,自己諗。
不過,你想佢轉性應該冇可能!反而,你入魔同佢同化機會仲大。
老婆多數會全面支配家庭同家人,老公多數係臣服做宦官。

引用:
其實你自己諗啦, 夠唔夠LEVEL以後同埋佢一齊先...

引用:
為人率直坦白、唔識做人不好,但不是最差,只是唔識大體,最壞是女友有小人之心,認定其他人表面對她好,其實是搵佢笨,好人當賊扮。

她品德有問題,你放手吧,否則家無寧日。

中出即飛啦

當你女朋友成為老婆之後,一定攞你張卡買五、六十盒見得大場面的月餅,來送比人

引用:
原帖由 nlnl2020 於 2022-9-7 15:21 發表

係指件女
太無品
換轉你上女方屋企
咁樣同佢父母講野
睇吓佢點

你係想同佢結婚生仔白頭到老
唔係一夜精
往後仲有最少四十年
問你點捱
性格係唔會改
唔好聽佢氹

一個65歲老鬼心聲