• 瀏覽: 21,530
  • 回覆: 136
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 cC1201 於 2022-10-14 09:52 發表

當中生活壓力..日常生活..小朋友..都已經將昔日的愛瓜分的七七八八..連愛自己都失去..照下鏡回望下自己身型樣貌..早已面目全非..
所以我將佢個份拎走,平均放番係自己個小朋友同埋自己度

引用:
原帖由 bkk1982 於 2022-10-14 07:24 發表

我覺得大家都係一樣,男人都係出去搵錢,番到屋企湊仔,睇埋功課,夜晚仲要郁埋,但老婆覺得係理所當然,最好放工就即刻番屋企,唔好走圍去,飯局唔洗講,連興趣班都唔好有,最後成個男人棟係屋企個陣,反而個女人就無溝通,睇完電視煲完劇,10點未夠就走去訓,仲話埋你點解唔喺佢訓之前搞埋,要等佢訓左先搞醒佢咁話….
“最後成個男人棟係屋企個陣,反而個女人就無溝通”

係咁嘅啦,
結婚耐咗,
就會同枱食飯,
各自修行…
再到五十歲,
你就要學識孤獨~

“10點未夠就走去訓,仲話埋你點解唔喺佢訓之前搞埋”

你老婆肯比你算好,
十點前走去洩一洩,
你老婆又訓得好,
你又有得洩…
要大家配合~

1-2次一周已經超越同年齡段香港人乃至全亞洲9成以上了。。你仲想點。。你發帖上來系認9屎???

一星期兩次已經唔算少啦

好正常,大把師兄一個月或一年次

引用:
原帖由 bkk1982 於 2022-10-14 07:24 發表

我覺得大家都係一樣,男人都係出去搵錢,番到屋企湊仔,睇埋功課,夜晚仲要郁埋,但老婆覺得係理所當然,最好放工就即刻番屋企,唔好走圍去,飯局唔洗講,連興趣班都唔好有,最後成個男人棟係屋企個陣,反而個女人就無溝通,睇完電視煲完劇,10點未夠就走去訓,仲話埋你點解唔喺佢訓之前搞埋,要等佢訓左先搞醒佢咁話….
我在香港嘅朋友,佢哋老公多數唔理仔女功課。最多只係星期日同仔女去下街。功課多數阿媽跟或出去補習。性方便多數係男嘅要求需多。有啲女生朋友直頭話緊本就唔想搞,返工已經好攰

引用:
原帖由 蘭兒 於 2022-10-14 23:43 發表

我在香港嘅朋友,佢哋老公多數唔理仔女功課。最多只係星期日同仔女去下街。功課多數阿媽跟或出去補習。性方便多數係男嘅要求需多。有啲女生朋友直頭話緊本就唔想搞,返工已經好攰
我都會分工幫下手,唔會另一半做哂,不過佢用既係高壓政策既教仔方法,我就唔同意,所以有時候都要避重就輕,而攰既方面,我覺得就算自己唔想,而對方想,都會儘可能滿足,我自己係咁諗,如果到自己係連心情都唔好既話,我會直接同另一半傾,或者下次再搞,而唔會一刀切

引用:
原帖由 bkk1982 於 2022-10-14 23:55 發表

我都會分工幫下手,唔會另一半做哂,不過佢用既係高壓政策既教仔方法,我就唔同意,所以有時候都要避重就輕,而攰既方面,我覺得就算自己唔想,而對方想,都會儘可能滿足,我自己係咁諗,如果到自己係連心情都唔好既話,我會直接同另一半傾,或者下次再搞,而唔會一刀切
你都算係咁,辛苦曬

引用:
原帖由 蘭兒 於 2022-10-14 23:56 發表

你都算係咁,辛苦曬
我份人比較鍾意平衡,工作都唔鍾意叫人做哂,所以我會對佢好先,希望佢會感受到,對番我好
而對方對我好,我亦會加倍對佢好

已經好好👍

諗啲新意

試吓搵個中間人幫助溝通

吾使傾, 佢哋婚姻已經好美滿!

已經好好,生完仔,有d女人就會話覺得唔需要。。 而家一年冇10次,買一盒套番里成年都用唔晒

引用:
原帖由 海邊走走走 於 2022-9-1 09:06 發表
婚後近八年, 同老婆一星期一至兩次, 明白平日返工忙, 放工回家休息, 相處各方面都很好. 請問大家婚後耐左, 這樣普遍嗎?🙏🏿
個個星期都有,已經係好好啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]