• 瀏覽: 11,066
  • 回覆: 74
+10
引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2022-8-28 16:07 發表
大家會去?
以前我同佢地都相處不愉快,當然不去啦

點解唔去

如果自己是風生水起就會去,但是相反的話去只會心不舒服

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2022-8-28 16:07 發表
大家會去?
唔去
大家鬥曬命
又可能顏色不同

同意, 呢樣野好現實, 撈得掂既當然唔介意, 撈唔掂既好難心入面唔比較

唔會去

唔去啦 收入差太遠 又唔同顏色

引用:
原帖由 璀璨星光下 於 2022-8-28 21:29 發表
同意, 呢樣野好現實, 撈得掂既當然唔介意, 撈唔掂既好難心入面唔比較
職業無分貴賤

一般會去,但唔傾工作,只說近況,講吓笑食飽飯,散水!

引用:
大家會去?

好多人話最好最真致的朋友就是舊同學

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2022-8-29 09:29 發表

舊同學一定岩傾咩
其實真係好奇怪的問題

舊同聚舊, 當然是互相關心近況 (不過明白,不是人人都懂得去關心別人)

如果總想著可以傾甚麼話題, 就即是關心自己, 正在比較, 怕被睇唔起, 怕瘀, 怕同學sale保險

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2022-8-29 09:29 發表

舊同學一定岩傾咩
通常會想知對方 :
問健康 (身體狀況?有運動嗎?)
生活狀況(工作繁忙?甚麼娛樂?)
感情狀況(有伴侶嗎?關係如何?)
如有子女, 會想知學業, 將來計劃

然後有數不盡的話題 :
細說懷舊學生生活(上課時的曳行為, 學校旅行, 追女同學經過)
查詢沒有出現的一舊同學情況
談及大家兒時記憶(大家同年齡, 所以很有共鳴)
如果曾經是死黨, 就不停勁講以前有過的秘密

我們會很有默契, 不會談政治、數身家、講旅行、論投資、說他人閒話。

所以每次聚會都好開心, 及期待下一次

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]