• 瀏覽: 18,422
  • 回覆: 68
  • 追帖: 1
想問下大家屋企會唔會限制個碗入面冇飯,就唔可以挾餸食?
我本身食飯都係比較快既人,而細佬同媽媽就食飯比較慢既人
早幾日媽媽整左我好中意食既烏頭魚,咁咪諗住食多啲~
點知食食下
我媽問我:你啲飯食完啦喎
我:係呀,但我唔添飯啦,食太多飯會肥 (以為媽媽想叫我添飯)
媽:你細佬碗飯都未食,你就係咁挾餸食,咁細佬食咩野??
我:下? 細佬都唔鐘意食魚既
媽:細佬唔鐘意食魚都唔代表你可以咁冇禮貌,人地都未食完飯,你就係咁食
我:咁即係我要添飯先可以繼續食?
媽:你咪等多陣等細佬食完唔食你再食咪得

下?當我係廚餘處理器呀?要等到冇人食我先可以食????
咁我以後最多咪拎住碗飯養金魚囉,食到夠皮就食埋我碗飯!

你確定你係親生?

下次留一淡飯 就可以狂食送啦

傳統家族?

你太大食

你係唔係get錯意思?

唔係說碗入面冇飯就唔可以挾餸食,
而係想叫停你不要食晒所有餸, 要留俾他人.

一碟餸或一條魚, 三個人食, 你就當分3份. 每人食1/3.
你快食完自己個份, 就應該先停一停手.

你阿媽講得對  你都識講自己食得快 佢兩個食得慢   你食咁快食哂d餸咁人地食乜?而家阿媽負責煮 佢梗有權話事 有本事你自己煮自己話事

你思維好自私好細路仔咁 幾多歲?

引用:
原帖由 Onericon 於 2022-8-25 16:53 發表
點知食食下
我:係呀,但我唔添飯啦,食太多飯會肥 (以為媽媽想叫我添飯)
媽:細佬唔鐘意食魚都唔代表你可以咁 ...
我阿媽以前都係咁,但講緊係幾十年前
後來我哋大咗比多咗家用佢買餸都無再發生過依啲事
我諗新一代唔會咁架啦掛?
你阿媽其實叫你唔好食晒啲餸,等人無餸食
但而家應該啲人好食好住,好難想像重有咁既事發生

我都係食餸唔食飯

引用:
原帖由 Onericon 於 2022-8-25 16:53 發表
點知食食下
可以將D餸夾定放入細佬碗,你清尾咪得囉,好小事啫,一家人互相遷就無野嘅

用app識人/約人玩要小心Grindr愛滋陷阱
控制發生性行為的求生方法
關於被揀中被人控制發生性行為的求生方法

總之用Grindr或其他類型app搵人同去人屋企玩記得自備安全套.

做資料的人懂得佈局set一此單位作假環境証供,他們那些單位通常都沒供應安全套直接逼人不用安全套,所以要小心。記得可以的話,放一兩個安全套係跟身物品,因為唔知道幾時會遇上被逼發生性行為的情況。

佢哋通常會用無人知道既科技控制目標玩手機程式,令你玩程式同有問題目標傾談,當目標去到有問題的單位後控制目標感覺發生不安全行為再令假環境証供成立。所以大家係手機程式約人玩時要小心,唔小心去到懷疑佢哋佈局既單位就唔好彩,因為佢哋會用一D好少人會知道既科技set動作令人感覺發生不安全行為,一發現傾談對象有問題就避免見面,玩得開心要帶眼識人,如果對方想約你玩BBCF (用藥不安全性行為)一定要say no,因為好多目標都係參加多人性派對或BBCF後被放入愛滋病名單裡面。

如果唔好彩真係去到有問題單位,感覺被人控制時就盡量試下將注意力放係其他地方度,因為佢哋set好儀器去控制你既時候你一將注意力放係其他地方時就可以打亂佢地一早set好要你發生的不安全性行為動作,可以試下將注意力放係打機,睇電視。盡量避免和單位內懷疑有問題的人有身體接觸,要小心佢哋有方法令目標和單位內有問題的人感覺發生性行為,佢哋有時會用科技令目標感覺唔舒服逼佢哋發生性行為,如果離開唔到就等安全時離開單位,總之記得盡量和單位裡面既人保持距離。

想玩得開心,記得去玩自備安全套,咁就唔洗驚中計,用左安全套就唔會感染到愛滋病同性病。
如果可以,幾時都放一兩個安全套係跟身物品度,咁做就可以係對方無預備安全套時有得用。

你俾家用俾得少。

引用:
原帖由 tommwins 於 2022-8-26 16:14 發表
你阿媽講得對  你都識講自己食得快 佢兩個食得慢   你食咁快食哂d餸咁人地食乜?而家阿媽負責煮 佢梗有權話事 有本事你自己煮自己話事

你思維好自私好細路仔咁 幾多歲?
我反而覺樓主同屋企人關係好疏離

佢之前咁多餐飯點食架?
樓主同親人相處咁耐,無共識或搵出個相處方式?
點解無端端被開波架?

引用:
點知食食下
唔比食餸!
無民權,即刻閃,
去蠅國,自己食

以前環境差,吃飯求飽肚,米是主糧,餸是"送"飯的。

正常情況,子女想食多d父母1定同意,如非重男輕女,保護個個都食飽有得食,也是阿媽責任。

遇到喜愛菜式,各人進食速度各異,都是自已人,除非你是家庭支柱的首領級別,便應食夠自已個份就忍忍手,到無人食再吃也是道理。

養生論。定時定量較健康。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]