• 瀏覽: 14,688
  • 回覆: 135
本主題由 司馬寒雲 於 2022-8-27 22:42 使用 高亮卡 道具
引用:
原帖由 taikonautxyz 於 2022-8-21 21:43 發表

中國人嘅社會同埋普遍教育水平低,又totally ignorant about psychology !所以咁多中國人患mania 、depression 同埋bipolar !因為佢哋嘅status 同埋role係有好多conflicts ! 所以我哋係minority ! 唔須要介意嘅,喺全世界裏面,人口有七十幾億,我哋絕對係majority ! 所以我哋絕對唔駛理會嗰啲 naive and ...
師兄好有道理,好多真係好狂躁無知既人

可以就自己搬, 有些人為了自己的尊嚴(自己是永遠沒有錯誤)特別對子女,不要妄想有任何改變,只有更差

引用:
原帖由 一次奇妙的 於 2022-8-22 06:16 發表
有冇報警
佢無報警,我阿媽怕事

引用:
原帖由 世間來客 於 2022-8-22 06:57 發表
可以就自己搬, 有些人為了自己的尊嚴(自己是永遠沒有錯誤)特別對子女,不要妄想有任何改變,只有更差
阿媽係屋企就尊嚴又權威,係電話同個D三姑六婆就扮可憐話個女唔孝順佢

我有錢交租先搬到,我稍有一D私伙的都要收好,如果唔係佢就話我不孝

引用:
原帖由 司馬寒雲 於 2022-8-21 17:16 發表

我細個開始阿媽就家暴我,成積不好,不聽話就打我
直到有一日,我十歲將佢家暴的工具全部整爛

我就惡過佢,駡返佢轉頭
我係佢心目中係唔係人
她管教方式不對,不等如你可以重覆錯的方式對待她,以前D人都是用打駡教子女,甚至有些吊起來打,我阿媽就用棍打,我就逃出家門,等她消左氣就靜靜返家,有次用藤打到塊面有條血痕,不知怎麼上學,我怕被同學笑、被老師問,但都要硬著頭皮上學,只希望血痕快些好返。
上世紀好少人無被人家暴過,但子女都孝順,好少人會打返父母。
打人是不對的,總之佢錯你不要跟著錯。

樓主,好難憑你一個人力量改變媽媽,但暴力對待一定唔啱,你諗下終於有日你打佢,佢還手打返你,會引起嚴重傷害,你哋係母女,並非外人,媽媽可能有潛在性情緒病,搵社工幫忙,好多社區中心都可以有途徑搵到協助,樓主情況必須求助外援

引用:
原帖由 酒店純情的魚蛋 於 2022-8-22 11:40 發表
樓主,好難憑你一個人力量改變媽媽,但暴力對待一定唔啱,你諗下終於有日你打佢,佢還手打返你,會引起嚴重傷害,你哋係母女,並非外人,媽媽可能有潛在性情緒病,搵社工幫忙,好多社區中心都可以有途徑搵到協助,樓主情況必須求助外援
以前我有溫過,調解完之後,我媽等到D社工走左就打我

引用:
原帖由 taikonautxyz 於 2022-8-21 21:43 發表

中國人嘅社會同埋普遍教育水平低,又totally ignorant about psychology !所以咁多中國人患mania 、depression 同埋bipolar !因為佢哋嘅status 同埋role係有好多conflicts ! 所以我哋係minority ! 唔須要介意嘅,喺全世界裏面,人口有七十幾億,我哋絕對係majority ! 所以我哋絕對唔駛理會嗰啲 naive and ...
你都唔算minority....起碼有200幻+1嘛...................

曱甴教人倫常........DLLM......我頂唔到啦.............

引用:
原帖由 元勝 於 2022-8-22 13:57 發表

你都唔算minority....起碼有200幻+1嘛...................

曱甴教人倫常........DLLM......我頂唔到啦.............
我念佢無惡意既,唔好講講下有左顏色

引用:
原帖由 司馬寒雲 於 2022-8-19 21:23 發表
佢要我用消費券幫佢買百佳現金券,我買少左一百元

返到屋企佢就駡我無用,垃圾,講講呀重話十年前都唔知點解有人非禮你,又話抵你行路跌披隻腳

我忍唔住就打左佢一巴
打老母小心有報應

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]