• 瀏覽: 22,409
  • 回覆: 241
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 藥師觀音地藏 於 2022-8-20 19:24 發表

如果暫時未能夠離開職場,也是可以過一些簡單生活的。
小人的方法:
雖然已持長素多年,但早午晚三餐極少極少變內容。
不吃任何零食,食物亦不加油不加鹽,調味料也是超級少用。
不交際應酬。
不攀緣,從不主動與人搭訕,但亦會禮貌地回應別人的搭訕,但不詳談。
不看電視,不聽收音機,家中沒有電視已10多年。
能夠不看新聞最好,如果不能,也只看與自己有關的,不要八掛。
去街眼不要四周看,只看前面及地上。
興趣 ...
請問大師法號係....?

引用:
原帖由 S5T 於 2022-8-19 13:28 發表
由細到大都似隱形人 朋友出街唔會第一時間搵你 的確唔識帶動氣氛 topic比較serious/同好fd既先會好多野講 依家30 keep住見面聯絡既朋友只有6個 whatsapp可以一日先有2個講2句 
又好容易俾人恰咁 講野對自己特別唔客氣容易俾人點 個人越黎越負面
當見到d人俾最好嘅朋友老點去做電騙,
你就應該慶幸自己朋友少

引用:
原帖由 eric1966 於 2022-8-22 12:18 發表

你就應該慶幸自己朋友少
咁講你又岩,唔好話電騙,有幾個做保險已經死得

引用:
原帖由 chail 於 2022-8-22 12:02 發表

社交生活上留意下囉,我男朋友就喺呢度識既,不過而家就唔建議了,已經變晒質
我親戚唔多,只係公司啫,派餅算了,我就想旅行結婚
當然可以,諗定都會開心D架,開心咪靚,靚咪易揾到男朋友囉
點解你都覺變左質?我在網試識人都難左好多
男一開波就問你 波是大 用埋拿係靚笑方法問 傾多陣 我不答佢 就不傾了 仲講攪埋野就是女朋友 明顯是找食

引用:
原帖由 響亮奇幻的白雲 於 2022-8-22 12:24 發表

點解你都覺變左質?我在網試識人都難左好多
男一開波就問你 波是大 用埋拿係靚笑方法問 傾多陣 我不答佢 就不傾了 仲講攪埋野就是女朋友 明顯是找食
我20歲上呢度,果陣D人好D,我地成group人傾,可以做朋友,男朋友都係咁識,而家……之前我出左個post , pm 係日日有,約炮,有D講都懶,一個字約?遊車河?靚女做朋友……睇都睇到煩,有D兜一大個圈都係想約你,好討厭,正常傾下偈唔得既?識下朋友唔得既?我見一個鬧一個,公開鬧都試過

引用:
原帖由 S5T 於 2022-8-19 13:28 發表
由細到大都似隱形人 朋友出街唔會第一時間搵你 的確唔識帶動氣氛 topic比較serious/同好fd既先會好多野講 依家30 keep住見面聯絡既朋友只有6個 whatsapp可以一日先有2個講2句 
又好容易俾人恰咁 講野對自己特別唔客氣容易俾人點 個人越黎越負面
先不用太憂心,亦唔需要比較,你唔係果種人,就唔會做到果種人做到既事,亦唔需要咁做。

呢個世界,唔會人人都係leader,人人都要長袖善舞。內向既人,唔出聲既人,都一樣有佢既生存空間。

呢個世界,一係識做人,一係識做事,你把識做事練到比其他都叻,就無人恰得到你。

EQ同社交係練番嚟,都2022年了,女仔都爭住P圖上IG去賣相賺錢搵老公,爭住去報香港小姐上星夢搵工,你仲講矜持要等人主動,你這是讓賽。

你想要搵個好男人,咁你識分邊個係好男人嗎?而且,你唔出去社交,唔識同人傾偈,俾你遇到一個好男人,你又有甚麼地方可以吸引佢鍾意你?你又怎樣和他溝通?

女人大忌,就係負面。一天到晚放負,要找另一半做情緒垃圾桶,這種女人,是很“趕客”的。情況就如你要對著一個日日夜夜告訴你生活有多不如意的男人,誰又天天針對他,這樣又不好那樣又很差一樣。

樂觀,愛笑,正面,這是要別人喜歡和你溝通的必要條件。

所有事情都是踏出第一步最難,肯踏出去,就會越來越易。

加油!

引用:
原帖由 chail 於 2022-8-22 12:38 發表

我20歲上呢度,果陣D人好D,我地成group人傾,可以做朋友,男朋友都係咁識,而家……之前我出左個post , pm 係日日有,約炮,有D講都懶,一個字約?遊車河?靚女做朋友……睇都睇到煩,有D兜一大個圈都係想約你,好討厭,正常傾下偈唔得既?識下朋友唔得既?我見一個鬧一個,公開鬧都試過
是 太快約
我都是想由朋友識起先 識耐了解左 一齊玩 咁就會好自然一齊拍拖 宜定社會太快找到下件 不出不約就算了 仲要傾一年 不傾了 所以好難找到好仔同認真 太認真又白痴仔 唉😮💨 

引用:
原帖由 超人輝輝 於 2022-8-20 12:28 發表

梗係唔好入 交友apps啦 十個有九個都呃人 我唔知你真定假 點都好啦 唔好立亂信人
唔明有咩問題。

交友app係壞人多先好,你同佢地傾得多,就會知道壞人係點講野,用咩方法去呃人。

社交能力係練番嚟,你要攞經驗,就要落場去社交。

點解樓主易俾人恰,就係因為樓主連保護自己既能力都無。

引用:
原帖由 eric1966 於 2022-8-22 12:18 發表

你就應該慶幸自己朋友少
人總有好人壞人,不要因為一個壞朋友而對所有朋友失望。

拍拖都會遇上渣男,與其為了避免情傷而不拍拖,不如學識點去分辨好人壞人。

ON居,朋友多有用?

引用:
原帖由 chail 於 2022-8-22 12:21 發表

咁講你又岩,唔好話電騙,有幾個做保險已經死得
呢個世界最值得高興系
有債不必還, 有恩不必報, 來時無野帶來, 走時無野帶走,
無遺憾咁塵土歸塵土,
朋友愈多, 他日要走個陣, 見少一,二個, 總會心掛掛,
再加上佢地子孫, 朋友嘅朋友, 話題多到你想清淨下都唔得, 個陣你才絕交, 斷六親, 可能嗎?

引用:
原帖由 響亮奇幻的白雲 於 2022-8-22 12:59 發表

是 太快約
我都是想由朋友識起先 識耐了解左 一齊玩 咁就會好自然一齊拍拖 宜定社會太快找到下件 不出不約就算了 仲要傾一年 不傾了 所以好難找到好仔同認真 太認真又白痴仔 唉😮💨 
唔係快慢問題,係跟本無誠意,只係想約炮
我地出黎飯局之後3日我地已經拍拖了
點解傾成年都唔約你既?

引用:
原帖由 eric1966 於 2022-8-22 13:40 發表

呢個世界最值得高興系
有債不必還, 有恩不必報, 來時無野帶來, 走時無野帶走,
無遺憾咁塵土歸塵土,
朋友愈多, 他日要走個陣, 見少一,二個, 總會心掛掛,
再加上佢地子孫, 朋友嘅朋友, 話題多到你想清淨下都唔得, 個陣你才絕交, 斷六親, 可能嗎?
唔係唔使還,只係時晨未到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]