• 瀏覽: 59,739
  • 回覆: 94
  • 追帖: 2
自從老婆初試了work from home 之後,佢成日都話想買過手提電腦

因為而家呢部太舊了,開多幾個Chrome分頁就hang hang 地

咁我聽佢講成日話同事用macbook做野整出黎既野都好靚,又話Macbook個keyboard同touchpad都好好用

而且如果買macbook air 部機又好輕,岩晒佢拎返公司做野咁

咁見又出左消費券,佢呢期做野又咁辛苦,咪諗住買部macbook比佢氹下佢 (我仲要買M2比佢)

當下佢收到個陣係真係好開心架,老婆本身用開window notebook,我都預左佢會水土不服

所以頭幾日我都有教佢d 基本command點樣做,佢個陣仲明我講咩亦都做到

點知過左幾日之後,我係屋企成日都聽到以下對白:

"點解打中文字唔似window機會lock死係同一個位,我打慣左竹戈7=我,而且成日都走晒位,搞到我打錯晒D字"

"點解打中文轉英文唔係按住shift 就可以轉到架!"

"點解Command位唔係左上角,都唔方便人copy and paste!"

"點解我撳delete 唔會直接delete file,要用mouse 扯file去垃圾筒架!"

"點解cap完圖唔可以copy & paste 要save圖!"

最後佢話我點解要買macbook比佢,話macbook好貴又唔好用,點解唔買window surface pro 比佢

明知佢用開window 都要買macbook比佢,問我係咪想取笑佢....

最後最後,我見到部macbook已經3日冇比人寵幸了..............

就係你買嘢係用你嘅觀點出發囉, 你唔係用買畀嗰個人嘅觀點囉, 你買畀你老婆你應該要知道佢嘅習慣佢喜好, 即係等於人哋明明鍾意hello kitty嘅你買隻felix the cat做乜嘢呢, 人哋鍾意 Snoopy 你又走去換斑點狗喎, 都唔係自己心目中想要嘅, 梗係唔開心啦

唔知都話, 最慘係知喎, 特登要咁做要改變人哋嘅喜好。 最慘呢啲戲好係無傷大瓦嘅, 咁樣點會開心呀,

其實應該要帶埋個老婆去試下用先好買
電腦呢D真係好個人
有人用慣有人用唔慣,由其蘋果既產品

引用:
原帖由 Snoopydoggg 於 2022-8-17 13:28 發表
自從老婆初試了work from home 之後,佢成日都話想買過手提電腦

因為而家呢部太舊了,開多幾個Chrome分頁就hang hang 地

咁我聽佢講成日話同事用macbook做野整出黎既野都好靚,又話Macbook個keyboard同touchpad都好好用

而且如果買macbook air 部機又好輕,岩晒佢拎返公司做野咁

咁見又出左消費券,佢呢期做野又咁辛苦,咪 ...
睇得出你老婆是重視實際的人

唔好以為用iphone就等於識用mac

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2022-8-17 13:34 發表
就係你買嘢係用你嘅觀點出發囉, 你唔係用買畀嗰個人嘅觀點囉, 你買畀你老婆你應該要知道佢嘅習慣佢喜好, 即係等於人哋明明鍾意hello kitty嘅你買隻felix the cat做乜嘢呢, 人哋鍾意 Snoopy 你又走去換斑點狗喎, 都唔係自己心目中想要嘅, 梗係唔開心啦
我個陣成日聽到佢話同事用macbook用得好型

引用:
原帖由 alice_ecila 於 2022-8-17 15:07 發表
其實應該要帶埋個老婆去試下用先好買
電腦呢D真係好個人
有人用慣有人用唔慣,由其蘋果既產品
下次會啦

用用下就會慣

引用:
原帖由 Snoopydoggg 於 2022-8-17 15:53 發表

覺得人哋型同自己用係兩回事

其實要換老婆

引用:
原帖由 Snoopydoggg 於 2022-8-17 15:53 發表

人哋啱用唔代表啱自己㗎嘛, 其實如果有心氹老婆㗎, 點解唔問下佢, 又或者同佢出去拍下拖行街去買囉, 自己揀冇得怨呀

有機會開帖喎 抵晒啦

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2022-8-17 13:34 發表
我同樓主同一命運,又係瀨曬野

半價收購~二手MBP~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]