• 瀏覽: 100,207
  • 回覆: 122
  • 追帖: 1
我個朋友嘅奶奶早幾日生日,聽我朋友講,佢奶奶收到佢份生日禮物之後嬲左佢。其實有心送禮物幾好呀,到底送左啲咩搞到奶奶嬲,於是我就問我個朋友。我個朋友話,佢封左$100蚊利是畀佢奶奶,係一百蚊,我冇打少個零㗎。有心係好事,但送$100利是又唔怪得之佢奶奶咁嬲,100蚊真係食lunch叫兩個餐可能都唔夠畀,仲要最近都派左消費券,2千蚊咁多,又唔係手頭緊,但畀老人家嘅生日禮就得果100蚊用消費券買貴少少嘅禮物送畀奶奶都好呀

係我就用消費券買禮物,好似按摩椅,又或者一啲貴價少少嘅食材都好呀,100蚊真係乞衣咩

冇謀財害命已好比面……

引用:
原帖由 一點兩點 於 2022-8-15 13:05 發表
係我就用消費券買禮物,好似按摩椅,又或者一啲貴價少少嘅食材都好呀,100蚊真係乞衣咩
出去食餐飯或外賣一餐總比封100好

引用:
原帖由 第一城大姑奶 於 2022-8-15 12:43 發表
我個朋友嘅奶奶早幾日生日,聽我朋友講,佢奶奶收到佢份生日禮物之後嬲左佢。其實有心送禮物幾好呀,到底送左啲咩搞到奶奶嬲,於是我就問我個朋友。我個朋友話,佢封左$100蚊利是畀佢奶奶,係一百蚊,我冇打少個零㗎。有心係好事,但送$100利是又唔怪得之佢奶奶咁嬲,100蚊真係食lunch叫兩個餐可能都唔夠畀,仲要最近都派左消費券,2千蚊咁多,又唔係手頭緊,但畀老人家嘅生日禮就得果100蚊:smile_39 ...
帛金都501啦

引用:
原帖由 第一城大姑奶 於 2022-8-15 12:43 發表
我個朋友嘅奶奶早幾日生日,聽我朋友講,佢奶奶收到佢份生日禮物之後嬲左佢。其實有心送禮物幾好呀,到底送左啲咩搞到奶奶嬲,於是我就問我個朋友。我個朋友話,佢封左$100蚊利是畀佢奶奶,係一百蚊,我冇打少個零㗎。有心係好事,但送$100利是又唔怪得之佢奶奶咁嬲,100蚊真係食lunch叫兩個餐可能都唔夠畀,仲要最近都派左消費券,2千蚊咁多,又唔係手頭緊,但畀老人家嘅生日禮就得果100蚊:smile_39 ...
關你义事

但掉轉頭諗, D 奶奶好多時都係封100利是比我地喎

無俾多蚊,算係咁啦

點解後輩封利是俾長輩

佢生日你比翻100蚊law

引用:
原帖由 tintin310 於 2022-8-15 16:17 發表
但掉轉頭諗, D 奶奶好多時都係封100利是比我地喎
輩份唔同…同埋佢哋未必有收入

送得出一百真係博屌,起步價最少都三五百喇!

比100利是有乜問題

長輩比利是我,其實我希望收到 100 多過 500,100 嘅我會蓄起佢,500 被逼用咗佢。

引用:
心意,意頭。
最好加埋請飲茶,或請食飯就完美。

鍵盤翻頁
左右