• 瀏覽: 19,483
  • 回覆: 45
+3
今日難得老公放假阿仔話佢想出去玩,原本想同佢去睇戲出街食飯行吓街
但阿仔話佢想落樓下公園玩,我老公份人好迷信覺得農曆7月唔好去公園玩驚好易撞到好朋友
老公哄阿仔話今日爸爸帶我哋去行街食雪糕啦,阿仔話:唔要呀,明明樓下公園有好多小朋友玩緊,點解佢唔可以一齊落去玩?
因為我哋屋企可以望到樓下公園我下意識望一望落去,樓下根本冇人又開始落緊雨
我老公嚇到癲咗,起手就打咗落阿仔塊面度叫佢唔好亂講嘢
阿仔唔明點解畀爸爸打,喊住咁返入房話佢今日除咗落樓下公園玩之外佢唔會出街
我都唔知應該要點同阿仔講佢見到嘅未必係人,阿仔而家嬲咗老公,唯有希望晏啲老爺奶奶上到嚟可以幫手哄返阿仔

小朋友係易啲見到

又如何,反而依家D人恐怖過鬼好多。

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2022-8-11 11:13 發表
今日難得老公放假阿仔話佢想出去玩,原本想同佢去睇戲出街食飯行吓街
但阿仔話佢想落樓下公園玩,我老公份人好迷信覺得農曆7月唔好去公園玩驚好易撞到好朋友
老公哄阿仔話今日爸爸帶我哋去行街食雪糕啦,阿仔話:唔要呀,明明樓下公園有好多小朋友玩緊,點解佢唔可以一齊落去玩?
因為我哋屋企可以望到樓下公園我下意識望一望落去,樓下根本冇人又開始落緊雨
...
唔知原來小朋友會見到㗎?

引用:
原帖由 Superboy2047 於 2022-8-11 13:21 發表
又如何,反而依家D人恐怖過鬼好多。
係咪真係咁猛

又唔洗郁手打仔丫

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2022-8-11 11:13 發表
...
洗唔洗無喇喇打人一巴冇家教

引用:
...
裝好窗花🤷🏼‍♂️記得🤷🏼‍♂️

虐畜要報警㗎

引用:
...
你老公cls?!
見到鬼仲要比你打?
仲有呀,鬼仔係公園玩,鬼佬唔識入戲院睇戲架!
你有冇裝土地先?
冇!?隨時大門內牆邊就有隻鬼企係度,今晚訓上你兩公婆張床呀!

引用:
原帖由 QuartzerOver 於 2022-8-11 18:45 發表
虐畜要報警㗎
畜?

千奇唔好俾佢去公園。見到就唔好去,日頭,我好少見鬼。🙄

識冷靜,莫衝動
細心傾,慢慢教

應該以理服人, 打小朋友係無補於事, 

引用:
...
樓主要做的, 不是怎樣跟阿仔解釋, 係要認認真真同你老公講, 點樣教仔先妥當

件事根本好簡單, 心平氣和, 用簡單易明的說話同阿仔解釋風俗傳說, 俾埋option佢之後會玩其他野, 無論阿仔明唔明, 只要佢對父母信任 (當然, 呢個要平日父母識教做開先有咁樣的效果), 都唔難轉移佢視線

又唔係十萬火急九秒九煞車, 大人點解咁激動呢, 先管理個人情商, 才好去處理事情

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]