• 瀏覽: 15,725
  • 回覆: 36
堂細佬今日Jupas放榜,阿媽打電話問阿嬸堂細佬讀唔讀到心儀個科
阿嬸話堂細佬坐定粒六以為可以讀到自己想讀既物理治療,點知個科唔收佢
堂細佬唔開心左半朝,阿叔阿嬸原本勸叫堂細佬讀住先,唔岩下年再轉科
但堂細佬話唔可以直接入到個科既話佢寧願唔讀!佢仲已經決定左下年再考多次,自修一年
搞到阿叔阿嬸好擔心堂細佬,驚佢自己handle唔到,如果下年都入唔到個科咁應該點算

阿媽叫我勸下堂細佬讀住一年先,下年再轉科,唔好令長輩擔心佢
但我覺得堂細佬講得下年考多次既話,佢一定有把握先會咁講,唔會咩都冇考慮就決定掛…
雖然今年先中學畢業,始終都係成年人呢啲事比佢自己學下點做決定唔好咩?

Action speak louder than words.
要tran科都易嘅只要GPA夠勁

引用:
原帖由 陽光宅女 於 2022-8-10 15:23 發表
要tran科都易嘅只要GPA夠勁
冇心讀既話可能成績唔好,成績唔好就轉唔到科
咁好似retake好啲喎…

讀住先, 都要做功課考試各樣, 咁就專心唔到重考, 而且亦浪費學費~
後生仔, 有既係時間, 自修一年再考, 唔係問題~ 最緊要佢知道自己想做咩, 而且有定力~

引用:
原帖由 泡泡果 於 2022-8-10 15:47 發表
讀住先, 都要做功課考試各樣, 咁就專心唔到重考, 而且亦浪費學費~
後生仔, 有既係時間, 自修一年再考, 唔係問題~ 最緊要佢知道自己想做咩, 而且有定力~
轉科都唔係咁易,我都支持堂細佬自修一年專心溫書好過

讀書要簡自己有興趣ge讀, 咁先讀得開心

最緊要佢有興趣
醫療科目吃香唔愁出路人工又高值得retake搏一搏

人地嘅嘢冇唔影響你就冇理咁多啦
一陣你勸左佢讀科唔鍾意嘅科,日怨夜怨你呀

引用:
原帖由 Feeleton 於 2022-8-10 15:17 發表
堂細佬今日Jupas放榜,阿媽打電話問阿嬸堂細佬讀唔讀到心儀個科
阿嬸話堂細佬坐定粒六以為可以讀到自己想讀既物理治療,點知個科唔收佢
堂細佬唔開心左半朝,阿叔阿嬸原本勸叫堂細佬讀住先,唔岩下年再轉科
但堂細佬話唔可以直接入到個科既話佢寧願唔讀!佢仲已經決定左下年再考多次,自修一年
搞到阿叔阿嬸好擔心堂細佬,驚佢自己handle唔到,如果下年都入唔到個科咁應該點算

阿媽叫我勸下堂細佬讀 ...
“始終都係成年人呢啲事比佢自己學下點做決定唔好咩”

有D嘢冇得番轉頭,
或者兜兜轉轉又係咁,
咁就一世,
要參考下老人言。

去邊度食邊度玩就自己決定~

佢差幾多先, 大家都唔知?
如果差好遠讀多年都係浪費時間.
入去讀住先, 然後轉科, 可以話難上加難, 你查下數據一百個人有幾多個得先好做決定.

引用:
原帖由 Feeleton 於 2022-8-10 15:17 發表

阿媽叫我勸下堂細佬讀 ...
佢今年有幾多分?

自修一年..期間做什麽?食屋企住屋企?

引用:
原帖由 心靈投注 於 2022-8-10 17:01 發表
最緊要佢有興趣
醫療科目吃香唔愁出路人工又高值得retake搏一搏
佢想讀呀,叫佢讀住先再轉科咪一樣浪費一年時間

引用:
原帖由 霜木黑毛和牛 於 2022-8-10 21:12 發表
佢差幾多先, 大家都唔知?
如果差好遠讀多年都係浪費時間.
入去讀住先, 然後轉科, 可以話難上加難, 你查下數據一百個人有幾多個得先好做決定.
我諗佢差一兩分掛,我冇問佢喎

引用:
原帖由 malimasa 於 2022-8-11 16:24 發表
自修一年..期間做什麽?食屋企住屋企?
講到中學未畢業個陣唔係食屋企住屋企咁喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]