• 瀏覽: 15,053
  • 回覆: 142
  • 追帖: 3
最近無論在工作、朋友關係、甚或家人相處,都有種力不從心的無力感,工作量很多,生活很匆忙,每日返工放工重重複複,感覺行屍走肉,好攰,好唔開心,長期處於嬲怒低落狀態,好想辭職就算,但每次最後理性自我開解,繼續忙碌。

疫情下或其他原因使朋友圈收窄,有些多年好友亦因唔同原因漸行漸遠,感覺能理解自己的人真係愈來愈少,一諗到咁,心就好鬱悶,但無奈關係冇得勉強,而家人總覺得我獨立能幹不用操心,甚至唔需要朋友,但其實我有時都好孤獨,好想有人聽我呻...

有多時唔開心我會一個人睇戲解鬱,往往睇到痛處就喊哂,咁反而係一種抒發...你哋會點樣排解?

引用:
原帖由 msEmma 於 2022-8-9 02:21 發表
最近無論在工作、朋友關係、甚或家人相處,都有種力不從心的無力感,工作量很多,生活很匆忙,每日返工放工重重複複,感覺行屍走肉,好攰,好唔開心,長期處於嬲怒低落狀態,好想辭職就算,但每次最後理性自我開解,繼續忙碌。

疫情下或其他原因使朋友圈收窄,有些多年好友亦因唔同原因漸行漸遠,感覺能理解自己的人真係愈來愈少,一諗到咁,心就好鬱悶,但無奈關係冇得勉強,而家人總覺得我獨立能幹不用操心,甚至唔需要朋友, ...
疫情下係㗎,個人都冇晒心機。

我都一樣😮💨😮💨

引用:
原帖由 msEmma 於 2022-8-9 02:21 發表

疫情下或其他原因使朋友圈收窄,有些多年好友亦因唔同原因漸行漸遠,感覺能理解自己的人真係愈來愈少,一諗到咁,心就好鬱悶,但無奈關係冇得勉強,而家人總覺得我獨立能幹不用操心,甚至唔需要朋友, ...
樓主,明白你的心情。工作壓力超大,每次自己同其他部門主管叫你個名都好無奈。工作上,又唔可以同同事分享自己感受。朋友又唔會成日見。我還好,有兩個單身,簡中都可以講下。

返工放工,有時甚至要帶野回家做。

我通常會打J

引用:
原帖由 lelefung 於 2022-8-9 07:37 發表

樓主,明白你的心情。工作壓力超大,每次自己同其他主管叫你個名都好無奈。工作上,又唔可以同同事分享自己感性。朋友又唔會成日見。我還好,有兩個單身,簡中都可以講下。

返工放工,有時甚至要帶野回家做。
同事唔耍陰招已經偷笑,莫講話做朋友,上司乜都旨意我,下屬又跟唔節奏,明明一日喺公司既時間最多,但返工時間永遠最唔開心,打工純粹為份糧。

以為收左工好開心,原來唔係,現在放工放假時間,個人好空洞,除左朋友愈來愈少,疫情又未上,簡直冇娛樂冇朋友冇目標,同咸魚冇分別

樂觀d諗,生命唔系無限長,唔開心就唯有搵方法發洩,長期負面會引起好多問題。
我就鍾意食野,食完當發洩一下

引用:
原帖由 msEmma 於 2022-8-9 09:14 發表

同事唔耍陰招已經偷笑,莫講話做朋友,上司乜都旨意我,下屬又跟唔節奏,明明一日喺公司既時間最多,但返工時間永遠最唔開心,打工純粹為份糧。

以為收左工好開心,原來唔係,現在放工放假時間,個人好空洞,除左朋友愈來愈少,疫情又未上,簡直冇娛樂冇朋友冇目標,同咸魚冇分別
唔工作冇錢點生活~
係呀有時都感覺好寂寞~

引用:
原帖由 ladycici 於 2022-8-9 10:31 發表
樂觀d諗,生命唔系無限長,唔開心就唯有搵方法發洩,長期負面會引起好多問題。
你咁樣係咪叫借食消愁

引用:
原帖由 idid0 於 2022-8-9 11:02 發表

唔工作冇錢點生活~
係呀有時都感覺好寂寞~
所以唯有自我安慰,疫情下能安穩生活都應該知足,唔駛憂柴憂米已經感恩。雖然日忙夜忙,但一放假就覺得自己心靈好空虛,除左工作,搵唔到自己興趣、交際,好似預料到自己到老死時都會係咁...

引用:
原帖由 ladycici 於 2022-8-9 10:31 發表
及時行樂

引用:

可以去赤柱出面大星問候畜性肥佬泥糧親

引用:
原帖由 msEmma 於 2022-8-9 13:55 發表

所以唯有自我安慰,疫情下能安穩生活都應該知足,唔駛憂柴憂米已經感恩。雖然日忙夜忙,但一放假就覺得自己心靈好空虛,除左工作,搵唔到自己興趣、交際,好似預料到自己到老死時都會係咁...
唔會憂柴憂米,只係有啲空虛寂寞,加上疫情咁耐很悶。

其實我都係咁 ... 有時明明自己按排 D節目 , 結果屋企一句聚餐/要幫手等等 ,
就全部野推倒 , 慢慢開始唔敢安排 , 因為由滿心等待 , 到好夢成空果下好痛苦

但結果咩都唔做又好空虛 ... ^.^"

引用:
原帖由 msEmma 於 9-8-2022 01:55 PM 發表

自己一個出去行街食野睇野閒逛,好快又一日
遲d諗住抽倒時間既話,可能去下教會,純粹識下新朋友

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]