• 瀏覽: 8,005
  • 回覆: 41
讀完asso之後,
係而家呢間日資公司做左3年野,
(朝9晚5返五日,因為工作簡單冇壓力,唔洗講日文,亦都冇咩升職機會,所以人工三年冇加過),
我本身有個日本留學的目標,
因為返工人工低,平日收工/周末都會返兼職儲錢,但就冇左me time。
有時放工之後好攰就會諗我到底為左啲咩。

呢幾年一直原地踏步,好想自我增值、進步。
最近辭職念頭好強烈,係咪唔應該諗咁多,快啲辭職好?

大家都係點樣踏出第一步?

補充:我想去日本留學讀一年語言學校,體驗日本留學生活,講好啲日文。
但身邊的人覺得我應該去日本讀大學,
但我完全唔知自己想讀咩

bad riri( ゚∀゚) ノ♡
向日本藝能界進發

呢幾年嚟你有得原地踏步已經好好

引用:
原帖由 erand 於 2022-8-7 11:03 發表
讀完asso之後,
(朝9晚5返五日,因為工作簡單冇壓力,唔洗講日文,亦都冇咩升職機會,所以人工三年冇加過),
因為返工人工低,平日收工/周末都會返兼職儲錢,但就冇左me time。

大家都係點樣踏出第 ...
就去日本讀語言啦,讀完返黎又好,留低日本發展又好,語言點都有用

引用:
讀完asso之後,

學日文來做乜先

引用:
讀完asso之後,

嫁個有錢人吧

向日本妓能界發展

引用:
原帖由 phi 於 2022-8-7 13:09 發表
向日本藝能界進發
要有條件先可以

踏前改變就是好,唔係好快三年又三年,人生最美好的時光你只係躺平了

引用:
讀完asso之後,

其實你讀完asso 後可以接升大學,問題你對咩有興趣先。
1.  係香港呢邊可以邊讀返PT degree 邊做野。asso d 課程可以豁免部份大學課程。
2. 去日本,你就考慮下自己人際關係同經濟情況。同埋岩岩開始時, 如果自己本身日文唔太好的情況下,係日本未必咁容易搵到PT job。

引用:
讀完asso之後,

去日本讀一年好呀

引用:
原帖由 kwma 於 2022-8-7 13:49 發表

學日文來做乜先
將來接待日本人

引用:
原帖由 freetongg 於 2022-8-7 15:15 發表
向日本妓能界發展
佢取錄你就係囉

引用:
原帖由 合作馬虎迷你兵 於 2022-8-7 17:28 發表

其實你讀完asso 後可以接升大學,問題你對咩有興趣先。
1.  係香港呢邊可以邊讀返PT degree 邊做野。asso d 課程可以豁免部份大學課程。
2. 去日本,你就考慮下自己人際關係同經濟情況。同埋岩岩開始時, 如果自己本身日文唔太好的情況下,係日本未必咁容易搵到PT job。
都要靠佢自己有冇興趣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]