• 瀏覽: 9,715
  • 回覆: 53
係咪每個人都會甘呢…..就係有些人有些事你好想好想忘記,但無論自己點努力都好,總會久不久就出現係你既腦海裡面,甚至你好想如過往一樣有咩就同對方講,但事實係唔再容許你甘做…..到底點樣先可以徹底忘記呢?

引用:
原帖由 Iwfu1222 於 2022-8-6 22:37 發表
係咪每個人都會甘呢…..就係有些人有些事你好想好想忘記,但無論自己點努力都好,總會久不久就出現係你既腦海裡面,甚至你好想如過往一樣有咩就同對方講,但事實係唔再容許你甘做…..到底點樣先可以徹底忘記呢?
只有等時間慢慢淡化,有時回憶會使人執著。
尋找其他興趣如運動,行山。忙碌能使你沒有時間去想諗佢。

引用:
原帖由 Iwfu1222 於 6-8-2022 22:37 發表
搵過一件代替品!

越想忘記,就越會記起。

當然有

絕對有!

一定有
除非冇

引用:
原帖由 Iwfu1222 於 2022-8-6 22:37 發表
有啲事刻骨銘心好難忘記㗎

引用:
原帖由 合作馬虎迷你兵 於 2022-8-6 22:44 發表

只有等時間慢慢淡化,有時回憶會使人執著。
尋找其他興趣如運動,行山。忙碌能使你沒有時間去想諗佢。
時間淡化可以有啲幫助,有啲太傷心嘅事都會記住㗎。

引用:
原帖由 藥師觀音地藏 於 2022-8-6 23:40 發表
只要你真正認識到:世上所有的人物事都是假的,它們只是幻有而已,正如夢境一樣。
夢時非假,但一旦醒了呢,夢中的人事物何在?
你可以答我三個問題嗎?
(1)你出生時有帶東西來嗎?
(2)你死亡時可帶東西走嗎?
(3)那麼閣下又有甚麼損失呢?
看破 放下 清涼 自在(必須按步驟次第)
(一)沒有
(二)沒有
(三)沒有

引用:
原帖由 icantstop 於 2022-8-7 11:18 發表

搵過一件代替品!
都可以嘅

引用:
原帖由 german24 於 2022-8-7 11:25 發表
越想忘記,就越會記起。
都會㗎,無論開心或者唔開心。

本來有,過咗二十年,雲淡風輕。
可以建議你去旅行,有次响沙漠,忽然覺得天大地大,你我他都只係粒微塵,以為幾大件事,其實無咩大不了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]