• 瀏覽: 20,335
  • 回覆: 42
原本我屋企人信基督教,我奶奶佢地偏傳統

如果唔係宜家住個到唔比裝香,我諗奶奶一早已經幫我地請左土地公返黎

由入伙我媽咪堅持唔需要拜四角開始,奶奶同媽咪既戰爭已經開始

唔係想話邊個好邊個唔好,而係我地兩公婆都未決定到反而佢地就自己嗌交🤐

宜家農曆七月我奶奶叫我地唔好出夜街,我地都有照做

奶奶話要同我地燒街衣,咁之後我地自己就識買同埋點做

其實我同老公都唔想去燒街衣,因為聽講最好燒左一次之後每年都要燒…

奶奶要我地去燒街衣呢件事我老公同左我阿哥佢地講,阿哥仲要同左媽咪講

搞到媽咪打電話黎問我有冇跟奶奶去燒街衣,媽咪又話想打電話比奶奶叫佢唔好再拎呢啲宗教野黎煩我地

結果奶奶又黎鬧我,話我唔想去燒街衣咪直接講囉,點解要搵自己個媽咪出面…

其實係你個仔搵我媽咪黎過橋囉,關我咩事姐😮💨

我只係唔想直接拒絕奶奶先冇直接同奶奶講,我又唔想因為呢啲宗教問題而煩我屋企人,所以兩邊都拖字訣…

呢啲傳統野真係好麻煩,唔係儀式麻煩係啲人好麻煩呀!

我唔去燒街衣又得罪個奶奶,去左又得罪自己媽咪!

你兩個結左婚, 成年人, 仲要聽四大長老枝笛???
你自己冇信念架咩? 信基督教定係信燒香拜神果套?
你自己揀左, 然後咪按自己心意去做囉~
鍾意去燒衣咪去燒衣, 唔想去燒衣咪唔去燒衣囉~ 係架啦, 一開始梗有人唔LIKE, 但你明確表達左立場, 以後咪唔駛再煩囉~ 

左右做人難

引用:
原帖由 泡泡果 於 2022-8-4 16:17 發表
你兩個結左婚, 成年人, 仲要聽四大長老枝笛???
你自己冇信念架咩? 信基督教定係信燒香拜神果套?
你自己揀左, 然後咪按自己心意去做囉~
鍾意去燒衣咪去燒衣, 唔想去燒衣咪唔去燒衣囉~ 係架啦, 一開始梗有人唔LIKE, 但你明確表達左立場, 以後咪唔駛再煩囉~ 
唔係要聽佢地枝笛,但係都冇必要為呢啲事同長老嗌交

我同老公都冇信仰,所以連四角都冇拜咪一樣住得好地地

唔想兜口兜面拒絕唔想奶奶唔開心,點知比奶奶誤會晒係我搵媽咪比說話佢聽

引用:
原帖由 healthman1233 於 2022-8-4 17:15 發表
左右做人難
真係好累

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 15:59 發表

如果唔係宜家住個到唔比裝香,我諗奶奶一早已經幫我地請左土地公返黎

唔係想話邊個好邊個唔好,而係我地兩公婆都未決定到反而佢地就自己嗌交🤐

其實我同老公都唔想去燒街衣 ...
我係你就唔會去
或者去咗都唔好講畀你阿媽聽

引用:

唔去,你話從未做過呢啲野會驚。

引用:
原帖由 healthman1233 於 2022-8-4 17:15 發表
左右做人難
做人係難,要自己好好處理。

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 17:48 發表

真係好累
好攰就唞吓,佢要嘈唔好搭嘴睬佢。

攞本聖經去燒咪解決曬問題囉

一邊燒,一邊大聲讀聖經得唔得?

好女兩頭瞞.............

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 17:48 發表

唔係要聽佢地枝笛,但係都冇必要為呢啲事同長老嗌交

我同老公都冇信仰,所以連四角都冇拜咪一樣住得好地地

唔想兜口兜面拒絕唔想奶奶唔開心,點知比奶奶誤會晒係我搵媽咪比說話佢聽
有D野早早黎個了斷, 你面對四大長老條路仲好長, 唔早早了斷有排你受~

引用:

家家有本難唸的經唔好好似老尾咁以基督之名要妖魔化滅人家依斯蘭教

如果四大長老死咗有幾多身家分?

如果有分到一千萬以上,咪佢哋話乜就做乜。

無就要成日同佢哋講,要揾食好忙。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]