• 瀏覽: 20,323
  • 回覆: 42
引用:
原帖由 s336990 於 2022-8-7 03:09 發表

信耶教嘅人比較霸道,比較偏執,否定其他宗教
你老公睇中呢點去利用你阿媽,你就應該話下你老公啦
否則實有下次

呢單嘢除咗唔再喺四大長老面前提
等佢丟淡外都諗唔到點拆
信耶教既大多都係

重有係好想講,唔小人話拜神拜佛燒香燒衣等鬼神嘢係迷信,咁呢d嘢其實咪又係d宗教儀式嘢嚟

如果拜神拜佛燒香燒衣等係迷信,咁咩天主教基督教既天主耶蘇聖母呢d嘢,咪一9樣都係鬼神嘢嚟,只不過係西方鬼神咁解,一樣有祈禱諗經灑聖水受浸驅魔儀式等等,難道呢d又唔係迷信嘢咩?

真係好小聽人話信天主教基督教呢d西方鬼神嘢係詸信,但信東方拜神拜佛燒衣裝香等就係迷信?,真係咩撚嘢理由嚟呢?

真係如要話迷信,就總之係信任何宗教鬼神既嘢,都係迷信嚟

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 17:48 發表

真係好累
搬出去住

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 15:59 發表
原本我屋企人信基督教,我奶奶佢地偏傳統

如果唔係宜家住個到唔比裝香,我諗奶奶一早已經幫我地請左土地公返黎

由入伙我媽咪堅持唔需要拜四角開始,奶奶同媽咪既戰爭已經開始

唔係想話邊個好邊個唔好,而係我地兩公婆都未決定到反而佢地就自己嗌交🤐

宜家農曆七月我奶奶叫我地唔好出夜街,我地都有照做

奶奶話要同我地燒街衣,咁之後我地自己就識買同埋點做

其實我同老公都唔想去燒街衣 ...
去到呢個位, 樓主都無需要招呼兩面, 總之問自己一句, 做定唔做, 自己立場自己做決定

話比奶奶聽做左咪得   有冇做你自己先知,

religion 原義係導人向善, 但係, 啲蟻民剩係識爭吵, 我嘅好過你嘅, 結果爭吵不息.
做番自己嘅嘢, 不須要理會太多其他人點睇.
已故填詞人林振強曾經講過, 生活係要嚟活嘅, 並唔係要嚟解釋誤會嘅

所以我老婆唔點見我媽,我去外家會落街行下係明智既,唔明唔夾點解要夾硬相處

咁大個人呢啲野自己決定啦

巳結婚嘅成年人
令到雙方長輩抝撬
自己話事無力
老嘢就指指點點
真可憐

你老公都廢嘅

你自己唔坦白先左右得罪人, 你係唔應該圓滑既地方圓滑, 梗係出事

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 15:59 發表
原本我屋企人信基督教,我奶奶佢地偏傳統

如果唔係宜家住個到唔比裝香,我諗奶奶一早已經幫我地請左土地公返黎

由入伙我媽咪堅持唔需要拜四角開始,奶奶同媽咪既戰爭已經開始

唔係想話邊個好邊個唔好,而係我地兩公婆都未決定到反而佢地就自己嗌交🤐

宜家農曆七月我奶奶叫我地唔好出夜街,我地都有照做

奶奶話要同我地燒街衣,咁之後我地自己就識買同埋點做

其實我同老公都唔想去燒街衣 ...
其實,你阿媽冇規矩,亦唔識教女。
唔講客觀條件去定義主客,你係外嫁女,應該留返比夫家決定,你媽乜都介入係好冇家教。
當然,耶L會講,耶穌大L哂,拜偶像落地獄。
如果,你兩個都入耶教,就真係任你地講。
移民係解決問題好方法,我估4大年紀唔大,3至5年後回流應該4大會收口珍惜。

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 17:48 發表

唔係要聽佢地枝笛,但係都冇必要為呢啲事同長老嗌交

我同老公都冇信仰,所以連四角都冇拜咪一樣住得好地地

唔想兜口兜面拒絕唔想奶奶唔開心,點知比奶奶誤會晒係我搵媽咪比說話佢聽
係你吾夠堅定姐, 我好決絕 say左No之後冇人再煩我。

你自已 猶豫不決, 又想 左右逢源, 咁無辦法。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]