• 瀏覽: 20,324
  • 回覆: 42
分開往。唔理。

妳信天主。跟你奶奶說。燒街衣,我落地獄。妳害我?

宗教嘅嘢講緣、講時機嘅
緣到喇、時機到喇
自然會做/唔做
無得逼嘅

用呢樣去應付四大長老啦

…………………
唔好出咁多夜街係真嘅,特別子時之後
我有一年晚晚凌晨12點之後先返
招咗啲陰魂
佢地又無乜嘢,無嚇人,無靠害,甚至好難發覺
咁嗰年我無端端走去燒街衣(無人教,見街有人燒,突然好想燒,去到衣紙舖話燒街衣,佢地幫手執)
會見到啲火及灰係有特定走位
燒完就無咗佢地喇
係跟到去十字路講拜拜嘅
雖然唔太禮貌咁講

之後我又無再燒街衣喇

我認為呢
係啲靈魂執念重,先至會保留咁物質嘅觀念
理論上靈魂無性別,非物質,燒啲灰嚟托咩
但執念重又知傳統做法就會咁(甚至執念重嘅靈之間互通有無)
否則真係解唔通

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 17:48 發表

唔係要聽佢地枝笛,但係都冇必要為呢啲事同長老嗌交

我同老公都冇信仰,所以連四角都冇拜咪一樣住得好地地

唔想兜口兜面拒絕唔想奶奶唔開心,點知比奶奶誤會晒係我搵媽咪比說話佢聽
信耶教嘅人比較霸道,比較偏執,否定其他宗教
你老公睇中呢點去利用你阿媽,你就應該話下你老公啦
否則實有下次

呢單嘢除咗唔再喺四大長老面前提
等佢丟淡外都諗唔到點拆

引用:
原帖由 alan280204 於 2022-8-5 01:54 發表
攞本聖經去燒咪解決曬問題囉

到時樓主阿媽會唔會同樓主死過?
宗教讓人瘋狂

問題出在你自己,因為你同阿哥講左,係時候要學識守住自己把口先好再去怪人

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 15:59 發表
原本我屋企人信基督教,我奶奶佢地偏傳統

如果唔係宜家住個到唔比裝香,我諗奶奶一早已經幫我地請左土地公返黎

由入伙我媽咪堅持唔需要拜四角開始,奶奶同媽咪既戰爭已經開始

唔係想話邊個好邊個唔好,而係我地兩公婆都未決定到反而佢地就自己嗌交🤐

宜家農曆七月我奶奶叫我地唔好出夜街,我地都有照做

奶奶話要同我地燒街衣,咁之後我地自己就識買同埋點做

其實我同老公都唔想去燒街衣 ...
最主要樓主有沒有宗教信仰,如果有就跟隨自己宗教處理,如果無就隨家人做,無需向另一對父母反映就可以。

E方面99勝

引用:

如果唔係宜家住個到唔比裝香,我諗奶奶一早已經幫我地請左土地公返黎

唔係想話邊個好邊個唔好,而係我地兩公婆都未決定到反而佢地就自己嗌交🤐

宗教係講包容, 只要持份者唔參與, 就無問題, 但阻止人哋去做則不對.

引用:

咁你聽開佢哋老點,刀冇辦法格!如果由頭到尾刀唔聽佢哋老點,而家咪冇咁煩囉!

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 17:48 發表

真係好累
你自己處理得差
我從來唔會聽4大長老講既去做
自己想點就點
日子係自己過有必要聽別人說3道4?

歌都有得唱: 原來每個女孩都不簡單,完全成熟的女人更是,好似蝴蝶咁,是完全變態的!
你煩,係因為你做事往往圍住她們心意去做,當一個叫你去東,一個叫你去西,就會出現現在的情況。
你可以做的方法只有一個,表明立場,兩公婆企硬,搬遠啲都可改善這情況。
經過這件事後,你要警惕自己,之後「盡量」唔好做這些女人,之後你的小朋友就可以過得舒服一點。

引用:

老規矩
兩公婆各自處理自己家人諗法

足不出戶

既然樓主話自己兩公婆無宗教信仰,如何定性迷信,做人要包容,尤其是自己家人,所謂咸魚白菜各有所愛,一般宗教都是導人向善,若然真係尊重對方,何以有問題,何以惹塵埃,自尋煩惱呢? 敬如在!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]