• 瀏覽: 5,736
  • 回覆: 19
如老婆有樓收租或與收入甚豐子女一起住,老婆一定生活無憂情況下,離婚可以不給贍養費嗎?

答啲個問題,首先要考慮以下因素:
1)老婆物業是結婚前或是結婚後買?
2) 子女有多大,撫養權屬哪一方?
3)你本身有幾多收入,同資產?

如果撫養權在女方,就子女生活費方面,條數可以開到好大,例如請幾個傭人,買架車,上補習班,買樂器,去旅行。。。。等等

引用:
原帖由 海島奇怪世界 於 2022-8-2 09:31 發表

如果撫養權在女方,就子女生活費方面,條數可以開到好大,例如請幾個傭人,買架車,上補習班,買樂器,去旅行。。。。等等
都話子女收入甚豐即係已出來工作啦!
老婆物業係婚後買的

引用:
原帖由 海島奇怪世界 於 2022-8-2 09:31 發表

甘有什麼條件可以有權不給贍養費呢?

引用:

好奇問下,如果老婆物業係婚前佢自己買,而家收緊租,佢有積蓄但無做野,咁要不要比膽養費?
或老公有機會分老婆層樓?

引用:
原帖由 sillysillysily 於 2022-8-2 12:38 發表

好奇問下,如果老婆物業係婚前佢自己買,而家收緊租,佢有積蓄但無做野,咁要不要比膽養費?
或老公有機會分老婆層樓?
原則上,結婚後確立嘅資產,都喺屬於大家,試問老婆負責日常使費,老公負責供樓,老公唔可以因為負責供樓,就話層樓喺自己嘅。所以,喺婚前已經確立嘅資產,原則上可以唔計入雙方資產。
當然,個別情況有好都走棧位,所以要請律師啦。🤭

引用:
原帖由 海島奇怪世界 於 2022-8-2 13:01 發表

原則上,結婚後確立嘅資產,都喺屬於大家,試問老婆負責日常使費,老公負責供樓,老公唔可以因為負責供樓,就話層樓喺自己嘅。所以,喺婚前已經確立嘅資產,原則上可以唔計入雙方資產。
當然,個別情況有好都走棧位,所以要請律師啦。🤭
謝謝,長見識啦👍🏼👍🏼

引用:
原帖由 citizen2 於 2022-8-2 11:38 發表

冇錢 或破產。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2022-8-2 16:21 發表

冇錢 或破產。
如對方是富婆也有合法權要求你(普通打工仔)給贍養費嗎?

引用:
原帖由 citizen2 於 2022-8-2 08:53 發表
如老婆有樓收租或與收入甚豐子女一起住,老婆一定生活無憂情況下,離婚可以不給贍養費嗎?
佢可以唔要,亦有權提出申請
係咪需要比最終可能要個官決定
當然你亦有權向佢申請贍養費

引用:
原帖由 RPATPAT 於 2022-8-2 19:06 發表

佢可以唔要,亦有權提出申請
係咪需要比最終可能要個官決定
當然你亦有權向佢申請贍養費
謝謝你的意見!
我也有同感!

引用:
原帖由 citizen2 於 2022-8-2 20:43 發表

謝謝你的意見!
我也有同感!
如果真係非離不可
可以嘗試家事調解
唔需要交比法庭處理
努力共勉之

係法例上,贍養費係男或女都可以向對方申請

引用:
原帖由 citizen2 於 2022-8-2 11:38 發表

對方出軌 都好似可以
社福機構有免費法律詢問服務

引用:
原帖由 citizen2 於 2022-8-2 08:53 發表
你應該問老婆!
老婆要求比,你就應該問法官!
有錢記住請律師,法官唔識講正常人話,正常人唔識聽法官9up。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]