• 瀏覽: 15,901
  • 回覆: 32
由5月開始除左落雨個幾日,每日要搽防曬出門口
7月返工食完飯仲要去廁所補防曬,平均個半月就要買一枝新防曬,一枝防曬要百幾蚊,真係買防曬都買到窮…
唔搽又會曬黑仲會出斑,試過冇搽一個星期咋嘛比啲朋友話我黑左勁多
我記得上年啲防曬都唔會用得咁誇張…

我面+手腳都搽, Shiseido幾百蚊枝, 好快就用完 

引用:
原帖由 RReenn 於 2022-8-1 16:31 發表
我面+手腳都搽, Shiseido幾百蚊枝, 好快就用完 
記得要搽埋頸,如果唔係會兩截色

引用:
原帖由 專業小畫家 於 2022-8-1 05:01 PM 發表

記得要搽埋頸,如果唔係會兩截色
當然, 我手背, 腳背都會搽埋, 仲會開埋傘

引用:
原帖由 RReenn 於 2022-8-1 17:06 發表

為左唔想搽腳,一係著長裙一係就著褲
但係手臂真係好難搽

引用:
原帖由 專業小畫家 於 2022-8-1 05:14 PM 發表

為左唔想搽腳,一係著長裙一係就著褲
但係手臂真係好難搽
我都是著一係著長裙一係就著褲, 但會搽腳背, 外露皮膚我就會搽, 如果中午外出我會著埋防曬衣, 我太易黑了

在泰國,台灣多買帶來, 無乜剩啦。。。香港好貴,唔知效果如何?

防曬已經變成日用品!買得多過M巾呀!

搽防曬,又要卸妝,所以係double
我近排多咗行山,防曬、卸妝油都用得比以前快

引用:
原帖由 專業小畫家 於 2022-8-1 15:23 發表
由5月開始除左落雨個幾日,每日要搽防曬出門口
7月返工食完飯仲要去廁所補防曬,平均個半月就要買一枝新防曬,一枝防曬要百幾蚊,真係買防曬都買到窮…
唔搽又會曬黑仲會出斑,試過冇搽一個星期咋嘛比啲朋友話我黑左勁多
我記得上年啲防曬都唔會用得咁誇張…
用韓國的SPF50+蘆薈防曬,清爽而且能當底妝提升肌膚光澤!

引用:
原帖由 RReenn 於 2022-8-1 17:06 發表

我有時都會用日本防曬傘 ,但佢無一層銀色既野,其實係唔係靠肉眼看不見的防曬塗層去擋紫外線,塗層係唔係會慢慢fade out 呢

引用:
原帖由 FacetheTruth 於 2022-8-4 01:59 發表

我有時都會用日本防曬傘 ,但佢無一層銀色既野,其實係唔係靠肉眼看不見的防曬塗層去擋紫外線,塗層係唔係會慢慢fade out 呢
可以睇返認證防曬度
防曬唔一定有層銀色,就好似防曬衫都無,都可以有UPF50+

有同感, 防曬及卸妝油都買多左

引用:
原帖由 FacetheTruth 於 2022-8-4 01:59 AM 發表

防曬係一種treatment

不會吧,只搽面都夠,用唔哂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]