• 瀏覽: 7,668
  • 回覆: 63
我媽媽近呢十年都疑似有燥鬱症
佢情緒出現好大問題 但又唔肯睇醫生
以前親戚間嘅是是非非 老豆以前鍾意出去玩等
佢都一直擺喺心到放唔開
同親戚已經冇哂聯絡好多年
老豆雖然以前鍾意玩 亦都真係對佢唔住過
不過而家已經浪子回頭  但我媽媽仲放唔低
經常性提返以前嘅事
好鍾意少少野就拉返以前親戚老豆d衰野黎講
我老豆成日都唔妥佢 親戚d野又拉埋落佢到
我覺得 以前嘅事對我媽影響太大
佢而家真係性格衰到貼地
我都唔知應唔應該怪佢
可以講佢個格 完全變左一個港女
只係顧自己感受 佢自己做冇問題
人地做就好大問題嗰種
少少野都會得罪到佢 佢都會覺得人地針對佢
然後就變左罵戰
唔係正係同屋企人咁 就算同外人 佢都相處唔到
成日聽佢講到 個個都好似宮心計咁算黎算去
但起碼佢喺外人面前 佢要面
唔會去到大吵大鬧 但喺屋企 佢就好誇張
少少野就嘈到拆天 有時甚至會郁手打我老豆
佢每次同老豆鬧交 都鍾意一口咬定佢係點諗
就算人地點解釋佢都唔信 佢覺得係辯駁
嘈交都算 每次嘈 都會鬧足24小時甚至更耐
真係24小時 冇誇大 有時放工返黎聽到嘈緊
嘈到5 6點都仲未鬧完 嚴重影響到我休息
然後第二日放工 都仲鬧緊 我都覺得好神奇
點解有氣可以鬧咁耐 我老豆如果要返工
都仲好少少 可以靜返幾個鐘
放假就慘 24小時不停loop返一樣嘅野
我覺得佢地經常性大吵大鬧
好影響到自己嘅情緒 我愈黎愈控制唔到
近呢一年 一聽到佢地鬧交 我就好似痴左線咁
情緒會失控 好嬲 想掉野 有時甚至想打佢地
而家我好憎收到屋企人嘅wtsapp
因每次都係因佢地鬧交
我媽sd埋d情緒勒索嘅說話俾我 我都唔想覆
我有個妹 細我少少
又係一路聽佢地鬧交好唔開心
舊年終於出事 出事前兩三個月都已覺佢有d怪經常聽佢自言自語
一開始以為係咪同人傾緊電話
後尾發覺好似唔係
然後忽然有一日 收到醫院電話
佢思覺失調走左去個陌生人家發顛
後尾人地報警 送左黎醫院
後尾證實係有精神病 入院住左幾個月
姑娘同佢傾計 佢話屋企成日嘈佢好唔開心
成日見到幻覺 周圍有鬼 又有個殺人犯等等
問心 其實我都好驚 我再喺呢個屋企
會唔會變到好似我妹咁痴左線
但又唔知可以點 冇呢個經濟能力搬唔到出去住
有時真係好頂唔順 試過出去租酒店住左半個月
真係覺得好舒服 耳筋清靜
但經濟有限 冇辦法長時間咁住
後尾叫到佢去睇醫生 但睇左都完全冇幫助
佢去睇醫生應該正係講對佢有利嘅野 佢嘅委屈
佢所有不是 潑辣行為佢一概唔提
結果變左 好似成家人唔諒解佢
其實我地真係試過去諒解 呢十年
鬧佢鬧過 好聲好氣同佢解釋亦解釋過
喊哂求佢收聲都試過 但佢情緒一發作
咩都禁佢唔到 佢完全唔聽人講
一直堅持自己是對的
問心 我真係無能為力 連醫生都睇埋都幫佢唔到
我真係唔知仲點樣可以幫到佢
心很累 我都覺得自己開始有情緒上問題
唔知點樣解決
唔知我媽媽呢個情況 到底仲有冇得救

揾個男人同

引用:
原帖由 皮卡豬 於 2022-7-28 05:07 發表
佢都一直擺喺心到放唔開
經常性提返以前嘅事
佢而家真係性格衰到 ...
你老豆搬走 咪冇人同佢嘈囉!

一係你哋三個對佢好D 關心多啲佢 如每日同佢飲茶 傾下劇, 行街買野 買宋 去超市, 一齊煮下野食, 幫佢做哂D家務, 一家人開開心心去活動 如行山海灘自助餐戲院樂園⋯

但係你哋又真係 做得到 咩? 一個星期一次都未必做到。

精神病真係無得搞 惟一方法就係 搬

引用:
原帖由 皮卡豬 於 2022-7-28 05:07 發表
佢都一直擺喺心到放唔開
經常性提返以前嘅事
佢而家真係性格衰到 ...
同佢睇咗醫生啦

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2022-7-28 13:21 發表

你老豆搬走 咪冇人同佢嘈囉!

一係你哋三個對佢好D 關心多啲佢 如每日同佢飲茶 傾下劇, 行街買野 買宋 去超市, 一齊煮下野食, 幫佢做哂D家務, 一家人開開心心去活動 如行山海灘自助餐戲院樂園⋯

但係你哋又真係 做得到 咩? 一個星期一次都未必做到。
或者佢老竇多啲同佢傾偈,唔好頂撞佢咁多,咁樣唔知有冇效。

引用:
原帖由 tommwins 於 2022-7-30 01:30 發表
精神病真係無得搞 惟一方法就係 搬
假如搬晒正佢一個喺屋企,病情會唔會更嚴重?

引用:
原帖由 shine. 於 2022-7-31 13:18 發表

或者佢老竇多啲同佢傾偈,唔好頂撞佢咁多,咁樣唔知有冇效。
其實我老豆而家退休已經成日陪佢 又成日同佢出去周圍行街 但冇幫助 佢只要一小小野唔高興就黎料 平時做得幾好都冇用 所以成家人都好攰 覺得點做都好似冇用咁 好心灰

引用:
原帖由 shine. 於 2022-7-31 13:18 發表

假如搬晒正佢一個喺屋企,病情會唔會更嚴重?
會啊 佢一有唔高興 就希望全家人受罪去安撫佢 個個第2朝要返工返學 半夜都要訓要休息 但係佢成日唔忿氣點解我地半夜個個訓得舒舒服服 佢就因為心情唔好訓唔著 夾硬要嘈醒哂全家

引用:
原帖由 皮卡豬 於 2022-7-31 18:03 發表

會啊 佢一有唔高興 就希望全家人受罪去安撫佢 個個第2朝要返工返學 半夜都要訓要休息 但係佢成日唔忿氣點解我地半夜個個訓得舒舒服服 佢就因為心情唔好訓唔著 夾硬要嘈醒哂全家
佢有冇睇醫生㗎?

引用:
原帖由 shine. 於 2022-7-31 18:06 發表

佢有冇睇醫生㗎?
有睇 但我地都唔知佢睇醫生咩情況 我都唔明點解睇完都幫佢唔到 佢又怕我地喺醫生面前講衰佢 都唔俾我地知咁多 我唯有覺得 佢同醫生面談時冇將真實情況講哂出黎  醫生都只能是但開d寧神藥就算

引用:
原帖由 皮卡豬 於 2022-7-31 18:10 發表

有睇 但我地都唔知佢睇醫生咩情況 我都唔明點解睇完都幫佢唔到 佢又怕我地喺醫生面前講衰佢 都唔俾我地知咁多 我唯有覺得 佢同醫生面談時冇將真實情況講哂出黎  醫生都只能是但開d寧神藥就算
咁樣唔得喎,仲要知佢睇咗醫生嗰啲藥有冇食?

引用:
原帖由 shine. 於 2022-7-31 18:12 發表

咁樣唔得喎,仲要知佢睇咗醫生嗰啲藥有冇食?
藥就見佢好似有食 但唔知咩藥黎 老實講 其實多數都好就佢 但係我媽唔高興佢會出口傷人 講好多好唔尊重甚至屈你嘅說話 所以有時我老豆忍唔到會頂返轉頭 忍一次兩次 但忍唔到咁多次 我地都唔知點同佢相處 最慘係佢好敏感 少少野都會嬲 明明其實人地唔係咁嘅意思 但佢會諗到第2樣野出黎 我而家真係怕左同佢講野

引用:
原帖由 皮卡豬 於 2022-7-31 18:16 發表

藥就見佢好似有食 但唔知咩藥黎 老實講 其實多數都好就佢 但係我媽唔高興佢會出口傷人 講好多好唔尊重甚至屈你嘅說話 所以有時我老豆忍唔到會頂返轉頭 忍一次兩次 但忍唔到咁多次 我地都唔知點同佢相處 最慘係佢好敏感 少少野都會嬲 明明其實人地唔係咁嘅意思 但佢會諗到第2樣野出黎 我而家真係怕左同佢講野
咁嘅環境冇辦法進退兩難,唯有都係忍,搬出去又唔係唔搬又唔係。

引用:
原帖由 皮卡豬 於 2022-7-31 18:16 發表

佢冇打人㗎嘛?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]