• 瀏覽: 4,226
  • 回覆: 6
(以下是個人分享, 不喜勿插)

我結左婚之後,很喜歡下廚, 特別有了囡兒後,更知道照顧家庭飲食健康的重要性,每天三/四餸一湯 是正常的。
我要返工, 放工會去街市買餸, 有時星期六/日會買定。因為我可放工時間都安定 (返到家大約6:30),所以有時間煮飯。

有時見有d post , 男仔又話女仔點解唔煮飯, 女仔又話點解一定要佢地煮, 互相指摘,吵吵鬧鬧。其實真的無需要去批評,人人不同, 工作忙碌, 有時為糊口奔馳, 真的食無定時,是香港人的工作模式/寫照。有個女性朋友有請菲傭,但成日買pack 好的餸 (微波爐加熱), 或者打邊爐,知道佢老公大腸有D事。或者大家想想,有時有一些事情是需要其中一方犧性少少, 為個家付出,你願意老公/老婆, 個囡餐餐飯外賣? (午餐已外去食) 咁食法,三高一定離你不遠。

我是典型天蠍女,我認我占有慾/控制欲強,我有信念 : 只要一日有我, 我一定要老公, 呀囡有飽飯吃,仲要食得開心,過得開心。見到呀囡每日問我:媽媽, 今日有咩餸呀 ? ..我答: 有.....xxxx . (囡答 : 嘩! 正呀 ! 好0野 ~ )我就覺得自己好重要(有被需要的感覺)。

我都幾信星座, 唔知係咪天蠍座的女性, 好勝心好強,一係不做,做就要徹底,做人做事也一樣。

天蠍座的女性有仇必報

天蠍座對朋友, 情人好好, 因為她太重感情落去,放得太多,一旦被出賣, 先恨在心的。但我不會報仇,只會冷淡, 轉身離開, 不會再見

補返D相

引用:
原帖由 ge0880bc6e751 於 2022-7-27 10:28 發表

我結左婚之後,很喜歡下廚, 特別有了囡兒後,更知道照顧家庭飲食健康的重要性,每天三/四餸一湯 是正常的。
我要返工, 放工會去街市買餸, 有時星期六/日會買定。因為我可放工時間都安定 (返到家大約6:30),所以有時間煮飯。

有時見有d post , 男仔又話女仔點解唔煮飯, 女仔又話點解一定要佢地煮, 互相指摘,吵吵鬧鬧。其實真的無需要去批評,人人不 ...
你家人好幸幸福😊

引用:
原帖由 ge0880bc6e751 於 2022-7-27 10:50 發表
天蠍座對朋友, 情人好好, 因為她太重感情落去,放得太多,一旦被出賣, 先恨在心的。但我不會報仇,只會冷淡, 轉身離開, 不會再見
天蠍女最吸引山羊男
好多會自己走埋來

引用:
原帖由 ge0880bc6e751 於 2022-7-27 10:28 發表

有時見有d post , 男仔又話女仔點解唔煮飯, 女仔又話點解一定要佢地煮, 互相指摘,吵吵鬧鬧。其實真的無需要去批評,人人不 ...
下廚一定要開鑊,你果然係好老婆👍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]