• 瀏覽: 29,803
  • 回覆: 126
夏天一到,屋企好多開支都大左,好似電費咁,因為真係開多左好多冷氣,奶奶見到就話要慳啲洗,平時訓到半夜會走入嚟我房熄我冷氣,呢個我都覺得冇咩大問題,問題係,佢唔單止電,就連水費都要我慳。
琴日番屋企諗住沖涼,入去見到有個桶儲起左一大盤水,奶奶見我諗住沖涼就話,你陣間沖涼用桶入面啲水啦,我就問︰咩今日今水呀?
奶奶答︰唔係呀,我啲沖涼水嘅㗎,我地啲水都慳啲洗,唔係水費都會好貴,你都知你沖涼又耐,一定用左好多水......
但係奶奶呀!慳錢都唔係去到呢個地步呀,你啲沖涼水而家好乾淨呀?要我用你啲沖涼水沖涼咁我寧願唔沖。

最後我就梗係冇用果桶水,奶奶見我冇聽佢話,又畀面色我睇啦

引用:
原帖由 三毛首領 於 2022-7-22 12:33 發表
夏天一到,屋企好多開支都大左,好似電費咁,因為真係開多左好多冷氣,奶奶見到就話要慳啲洗,平時訓到半夜會走入嚟我房熄我冷氣,呢個我都覺得冇咩大問題,問題係,佢唔單止電,就連水費都要我慳。
琴日番屋企諗住沖涼,入去見到有個桶儲起左一大盤水,奶奶見我諗住沖涼就話,你陣間沖涼用桶入面啲水啦,我就問︰咩今日今水呀?
奶奶答︰唔係呀,我啲沖涼水嘅㗎,我地啲水都慳啲洗,唔係水費都會好貴,你都知你沖涼又耐,一 ...
你扮用,但入到去沖果陣倒咗桶水佢咪得

引用:
奶奶答︰唔係呀,我啲沖涼水嘅㗎,我地啲水都慳啲洗,唔係水費都會好貴,你都知你沖涼又耐,一 ...
早過佢沖, 叫佢用你D沖涼水囉

引用:
原帖由 charmaine999 於 2022-7-22 13:59 發表

你扮用,但入到去沖果陣倒咗桶水佢咪得
佢話唔好倒,下一手仲要用

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2022-7-22 16:42 發表

我都想,但佢日日都勁早沖

引用:
原帖由 三毛首領 於 2022-7-22 18:25 發表

不如下次你都留返你D二手沖涼水比佢用

送佢去老人院啦

見到有人講扮用(贊同)
要留下一手用唔倒得(咁唔可以照扮用左咩?因為啲水會變色好易穿煲?但強行講有用到得唔得?)
佢早過你沖(咁可唔可以凌晨沖?你留比佢,佢應該唔會通頂掛?)
佢都痴線架!好核突,咩年代呀?自己唔用人地既?你如果中左咁我用你沖涼水味 一定中!
咁沖涼水可以代替廁所水,洗地水嗎?

誤會咋?佢意思係用剩嘅沖涼水,唔係佢用過嘅沖涼水咓?

咁都得

引用:
用花灑沖, 好難留番啲水?!
用浴缸沖是超嘥水!
用水桶沖, 是農村打井水才會

引用:
留返啲水聽日比佢用

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2022-7-22 16:42 發表

仲要秘篤尿落去

引用:
原帖由 三毛首領 於 2022-7-22 18:25 發表

俾佢嘅仔用先

引用:
慳係岩,但唔係咁慳😒

主題標籤 #冷氣機
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]