• 瀏覽: 57,377
  • 回覆: 377
+273
引用:
原帖由 明日異筍盤 於 2022-7-24 21:27 發表

又話減肥?😂
淨食餸無食飯,低醣低鹽無粥粉飯麵包,咁都唔係減肥?

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-24 22:44 發表

多菜少肉 高蛋白質

引用:
原帖由 明日異筍盤 於 2022-7-24 22:45 發表

多菜少肉 高蛋白質
你見面果浸海鮮,下面全部菜底托住

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-24 22:50 發表

你見面果浸海鮮,下面全部菜底托住
咁就無問題👍

接近零運動的我(雖然每日工作關係步行12000步),昨晚發現呢個可以在家做的超慢步運動,邊睇邊試做起來完全零辛苦,只怕無恒心。。。

https://youtu.be/IYgSZYjE7nU

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-25 13:34 發表
接近零運動的我(雖然每日工作關係步行12000步),昨晚發現呢個可以在家做的超慢步運動,邊睇邊試做起來完全零辛苦,只怕無恒心。。。

https://youtu.be/IYgSZYjE7nU
零辛苦都堅持唔到咁都無你辦法!但唔辛苦既運動真係有用咩或效用有幾大諗都諗到!可能你做個20分鐘所謂運動 食多隻蕉就抵消左啦!

早餐: 雪菜肉絲煎雙蛋米1碗,凍0茶1杯
午餐: 韮菜水餃10隻(8隻去皮食),無糖豆漿1杯
下午茶:淨齋啡1杯
晚餐: 百佳的炒椰菜花一盒(叔佐,只食1半無食),豉油雞脾去皮,低糖益力多兩支($20/排好撚貴), 香蕉1隻+馬沙忌廉什菜湯(低卡路里,好好飲)

整日的食物,呢度幾多卡路里呢?

附件

20220725_202602.jpg(142.06 KB)

20220725_202557.jpg(225.55 KB)

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-24 22:44 發表

如果齋食餸菜無食飯又未必減到!打邊爐都係齋食餸無飯落肚啦!如果你日日去任食火鍋打邊爐 覺得咁皮減唔減到肥呢? 其實最終都係要控制熱量赤字!

引用:
原帖由 spike 於 2022-7-25 20:41 發表

如果齋食餸菜無食飯又未必減到!打邊爐都係齋食餸無飯落肚啦!如果你日日去任食火鍋打邊爐 覺得咁皮減唔減到肥呢? 其實最終都係要控制熱量赤字!
大家成日話打邊爐會肥?肥係邊呢?湯底?ok咁清湯底如何?其他食物就係菜,海鮮,肥牛鷄件等等咁多,咁食的話,同平時大家講嘅少醣低碳飲食有咩分別呢?

引用:
原帖由 spike 於 2022-7-25 20:41 發表

人哋咪講咗唔buy熱量赤字囉。

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-25 20:49 發表

大家成日話打邊爐會肥?肥係邊呢?湯底?ok咁清湯底如何?其他食物就係菜,海鮮,肥牛鷄件等等咁多,咁食的話,同平時大家講嘅少醣低碳飲食有咩分別呢?
打邊爐最大問題係個湯有好多油 啲油黎至肥牛 雞肉 

不喜勿插

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-25 20:49 發表

其實你所講個d叫水煮食物!
出街打邊爐好多加工食物油炸食甜品 飲下啤酒 汽水!當然控制到食量 食物種類 食咩都可以唔肥! 開包薯片能唔能夠只食三五塊就忍到口唔食先!

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-7-25 21:01 發表

人哋咪講咗唔buy熱量赤字囉。
樓主相信大吃大喝唔理會卡路里攝入超額 只要低碳就可以減到肥?   
咁係我問題無睇返佢之前既回覆!

引用:
原帖由 spike 於 2022-7-25 21:16 發表

其實你所講個d叫水煮食物!
出街打邊爐好多加工食物油炸食甜品 飲下啤酒 汽水!當然控制到食量 食物種類 食咩都可以唔肥! 開包薯片能唔能夠只食三五塊就忍到口唔食先!
水煮食物,形容得非常好。我平時打邊爐都係咁食,年紀大口味轉佐,對油炸食物好少食,去麥當勞好多時薯條轉栗米,薯片更一年食唔到兩包。

引用:
原帖由 spike 於 2022-7-25 21:21 發表

樓主相信大吃大喝唔理會卡路里攝入超額 只要低碳就可以減到肥?   
咁係我問題無睇返佢之前既回覆!
我無講過可以大吃大喝,你地可以睇返我飲食記錄;亦無話過唔buy卡路里理論,只係話無可能餐餐事前計算,基本上從以往經驗大約都知食緊幾多熱量、食物GI係高係低,仲有其他乜野營養等等。而家咁多apps, 或者google search 下就有哂資料。

我每日都話食條香蕉,一條蕉成300卡,學師兄話齋運動20分鐘先抵消到,咁係咪唔食會減重好d呢?但我食香蕉目的係排便(當然仲有其他營養要吸收),減重減脂之餘都想增腸道、血管等其他健康。(其實腸道健康都係減肥方法之一)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]