• 瀏覽: 56,743
  • 回覆: 374
+270
火鍋汁漿,我會落芫茜蔥辣椒粒蒜蓉黑醋來點火鍋料(酸酸辣辣好味又超健康), 以往高熱量的沙茶漿麻漿No way.! 

火鍋料之前講過食乜,唔重覆講。

引用:
原帖由 fit422 於 2022-7-27 11:47 發表
戒酒戒糖,每日做運動啦!寫乜食少左只係自我感覺良好,行路無乜用,試下每日放工後跑步好過
謝謝,暫時以控制飲食為主,運動輔助下。每日1萬步可減約500卡路里,小數怕長計又唔辛苦.

https://heho.com.tw/archives/62635

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-7-27 12:56 發表

咁先至可以長減長有。
樓主自創嘅佛系減肥法!

引用:
原帖由 fit422 於 2022-7-27 11:47 發表
戒酒戒糖,每日做運動啦!寫乜食少左只係自我感覺良好,行路無乜用,試下每日放工後跑步好過
同意,除咗磅數,都要睇返body fat rate,飲酒會令脂肪積聚,磅數跌咗但可能個人望落去係大舊咗

乜嘢應酬都係藉口,我自己都係好酒之人,因為減肥都戒咗好耐,係減到尾聲先夠膽間唔中飲少少,但每次飲完fat rate 一定回升

引用:
原帖由 spike 於 2022-7-27 13:18 發表

樓主自創嘅佛系減肥法!
令我諗起健身板嘅不戒口師兄。

引用:
原帖由 忌廉蟹肉薯餅 於 2022-7-27 15:11 發表

同意,除咗磅數,都要睇返body fat rate,飲酒會令脂肪積聚,磅數跌咗但可能個人望落去係大舊咗

乜嘢應酬都係藉口,我自己都係好酒之人,因為減肥都戒咗好耐,係減到尾聲先夠膽間唔中飲少少,但每次飲完fat rate 一定回升

Thank you for your advice.

附件

20220727_184803.jpg(120.58 KB)

20220727_191545.jpg(167.68 KB)

20220727_190223.jpg(202.63 KB)

20220727_193835.jpg(171.2 KB)

20220727_184809.jpg(193.04 KB)

20220727_190842.jpg(180.19 KB)

20220727_194459.jpg(156.33 KB)

20220727_181700.jpg(263.33 KB)

20220727_181631.jpg(267.49 KB)

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-27 19:46 發表
炒蝦拆蟹又一餐,相機影佐當食佐。
https://topick.hket.com/article/1508491/自助餐邪惡指數     食5片三文魚-1碗白飯
癲覆左我對減肥無啖好食既定義!如果減肥期可以食自助餐 任食打邊爐 又可減到肥 都幾爽

引用:
原帖由 spike 於 2022-7-27 20:32 發表

癲覆左我對減肥無啖好食既定義!如果減肥期可以食自助餐 任食打邊爐 又可減到肥 都幾爽
你認為係任食?亂食?

吉野家呢個早餐唔錯(唔記得叫佢唔好淋汁,下次再食吉野家要提醒一下),食剩半碗細飯(避開汁漿部份)、腐皮及果條呢知咩卷。

附件

20220728_082556.jpg(182.96 KB)

賤物鬥窮人,午餐剌身定食連加一$60,抵食過雙餸飯之餘選擇亦多,正! 除頭兩三張相外,又係相機影佐當食佐,哈哈。(白飯又係食半碗,雞中翼拎佐後無食,浪費了),加幾滴檸檬汁,開胃。

網上好多減肥勵志例子,今日見到個同我一樣的200磅大叔成功減肥。(我唔會跳繩好傷膝頭)

附件

Screenshot_20220728-123059_Chrome.jpg(143.67 KB)

20220728_124341.jpg(129.57 KB)

20220728_123125.jpg(207.58 KB)

20220728_121731.jpg(283.97 KB)

20220728_121705.jpg(259.12 KB)

20220728_121700.jpg(227.12 KB)

20220728_121716.jpg(274.39 KB)

20220728_121641.jpg(231.24 KB)

20220728_121749.jpg(249.79 KB)

20220728_121648.jpg(273.34 KB)

好想睇樓主點樣完成自助餐減肥法

引用:
原帖由 明日異筍盤 於 2022-7-28 13:00 發表
好想睇樓主點樣完成自助餐減肥法
減肥餐的守則食乜野來來去去都係以‘’多水高纖維高蛋白質低卡路里低炭水低醣低鹽‘’為核心,老生常談萬變不離其中,選擇多的事。 睇你有無認真去諗食乜野同埋點樣食。

我地係減肥,唔係自虐,咁辛苦唔會長久。我當年減20磅都係咁食,只不過無認真堅持住以上守則,咪肥返囉。。。

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-18 12:15 發表

係呀,曆史新高位
身高?

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-19 17:17 發表

人到中年新陳代謝慢佐,3年重佐20磅。。
幾大年紀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]