• 瀏覽: 40,074
  • 回覆: 303
+222
引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-25 21:53 發表

我無講過可以大吃大喝,你地可以睇返我飲食記錄;亦無話過唔buy卡路里理論,只係話無可能餐餐事前計算,基本上從以往經驗大約都知食緊幾多熱量、食物GI係高係低,仲有其他乜野營養等等。而家咁多apps, 或者google search 下就有哂資料。

我每日都話食條香蕉,一條蕉成300卡,學師兄話齋運動20分鐘先抵消到,咁係咪唔食會減重好d呢?但我食香蕉目的係排便(當然仲有其他營養要吸收) ...
邊個話1隻蕉300卡? 100g 蕉都唔到100卡!
好多話食少少野都肥既人 好多時係低估左食物既熱量!因無咩人出街會磅食物 只係估估下 點知食多左都唔知!

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-25 13:34 發表
接近零運動的我(雖然每日工作關係步行12000步),昨晚發現呢個可以在家做的超慢步運動,邊睇邊試做起來完全零辛苦,只怕無恒心。。。

https://youtu.be/IYgSZYjE7nU
https://youtu.be/KbSSU3sCdzs

做起上來都不自覺爆汗,只係唔喘氣。

減肥從來我都唔信做運動可以得,做運動只係增進新陳代謝,以及令body firm d. 暫時計劃主要都係9成靠飲食1成靠運動。

引用:
原帖由 spike 於 2022-7-25 22:02 發表

邊個話1隻蕉300卡? 100g 蕉都唔到100卡!
好多話食少少野都肥既人 好多時係低估左食物既熱量!因無咩人出街會磅食物 只係估估下 點知食多左都唔知!
你啱,一隻蕉大約150卡,我高估佐。

附件

20220725_220850.jpg(99.42 KB)

早餐: 香蕉1條、火腿通粉蕉雙蛋,凍0茶走甜
午餐: 3餸飯唔止係窮人恩物,更係減肥人士恩物,可以食到多菜走肉
晚餐: 水煮食物。。。

附件

20220726_130623.jpg(185.86 KB)

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-26 13:14 發表
午餐: 3餸飯唔止係窮人恩物,更係減肥人士恩物,可以食到多菜走肉
多菜少肉 唔係多菜走肉😂

引用:
我都係過來人,都係唔煮飯嘅,但真係唔敢食三餸飯,我覺得會好油,大家交流下,我都仲努力中,到尾聲喇,開始放鬆咗

引用:
原帖由 忌廉蟹肉薯餅 於 2022-7-26 19:39 發表

我都係過來人,都係唔煮飯嘅,但真係唔敢食三餸飯,我覺得會好油,大家交流下,我都仲努力中,到尾聲喇,開始放鬆咗
努力! 
3餸飯真係好真油下。

引用:
今晚水煮食物(唔記得影低蔬菜籃),又隊佐2罐藍妹。

附件

20220726_212151.jpg(174.21 KB)

20220726_190413.jpg(219.2 KB)

20220726_191646.jpg(227.52 KB)

20220726_190411.jpg(283.26 KB)

20220726_190415.jpg(225.95 KB)

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-26 22:44 發表

今晚水煮食物(唔記得影低蔬菜籃),又隊佐2罐藍妹。
咁食法唔肥就假啦!跟減肥背道而馳咁減咩肥呀 你都係開心過每日咪算囉

昨晚如廁,便便總成條狀正常返,亦無咁臭,似係腸內益菌發揮作用。

昨晚隊佐兩罐啤酒下,個肚今早漲住漲住無食慾,唔食早餐。反正空肚,順便量下血壓,比月頭低佐少少。 okay Pass. 開心又滿足。

附件

Screenshot_20220727-074807_ManulifeMOVE.jpg(148.37 KB)

20220727_084439.jpg(106.46 KB)

戒酒戒糖,每日做運動啦!寫乜食少左只係自我感覺良好,行路無乜用,試下每日放工後跑步好過

忙足一朝,唔食早餐都無饑餓感覺。

午餐依舊雙餸飯 蒸水旦+蒸魚,凍0茶走甜。唔記得叫佢少飯,食佐一半無食,浪費了。

附件

20220727_120942.jpg(193.22 KB)

認真講 一時打邊爐 一時兩餸飯 真係減唔到肥

引用:
原帖由 明日異筍盤 於 2022-7-27 12:18 發表
打邊爐唔等於狂食任食放肆食,成年人可以自己控制食乜野,用清湯打邊爐(所以個爐開半),所以師兄話我只係食水煮食物, 同大家食洽菜洽雞胸只係好味少少,汁漿以黑醋代替,我尋晚食量連啤酒約1500卡左右。

今晚去食自助餐,哈哈哈。。。

引用:
原帖由 明日異筍盤 於 2022-7-27 12:18 發表
咁先至可以長減長有。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]