• 瀏覽: 56,692
  • 回覆: 374
+270
其實你好似冇乜plan

減肥要好有恆心

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-7-23 20:22 發表
其實你好似冇乜plan
其實唔係無plan, 只係無刻意規劃出來,要每樣食物都計算的話,呢個方法只能谷一段時間,但唔能夠成為日常飲食習慣。好快又會再次減20彈30。

我係度每日漫不經意記錄低食佐乜乜物物,亦係要成為一種習慣,即使好似無乜用都好。

今日晚餐: 泡菜橄欖福米、香蕉1條、小食無鹽杏仁幾粒+無核西梅幾粒。

今日大暑去佐鹿頸鳳坑海邊行,源途有風又多樹蔭只係少少熱,在連島沙洲上掘蜆,過兩日炒來食。

https://youtu.be/jYRTAo4NCzU

附件

20220723_194838.jpg(229.23 KB)

引用:
原帖由 明日異筍盤 於 2022-7-23 13:47 發表

樓主加油 堅持落去
多謝你

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-24 00:18 發表

其實唔係無plan, 只係無刻意規劃出來,要每樣食物都計算的話,呢個方法只能谷一段時間,但唔能夠成為日常飲食習慣。好快又會再次減20彈30。

我係度每日漫不經意記錄低食佐乜乜物物,亦係要成為一種習慣,即使好似無乜用都好。
冇刻意計劃咪即係冇plan囉。
有乜嘢會係唔覺意plan咗?
好多手機app幫到手啦。
每日quota幾多、各種食物熱量營養計埋。
我用咗大半年,點解不能成習慣?
我日日記低自己用咗幾多錢,記咗幾年,
乜嘢叫做唔能夠?
個app同你計quota、
自己睇住唔好爆quota。
識用就好好用,唔識用就冇乜用。

不經不覺,呢個post剛剛過頭七,主力培養返少醣少漿汁的飲食習慣為主,打佐兩晚邊爐,體重由202跌196,呢6磅係水又好乜都好,都叫一個好開始。

今次目標4個月減40磅,預期11月中見返162。

最後多謝大家呢個星期的支持同意見。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-7-24 08:46 發表

乜嘢叫做唔能夠?
樓主食兩天打邊爐還可減6磅 咁神奇
plan唔plan都無所謂啦!會唔會係大基數既人改變改飲食習慣就可減到肥

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-7-24 08:46 發表

乜嘢叫做唔能夠?
我明白你所講的plan係卡路里output 減input. 對你或許會work,但對我呢類應酬多的人,好多時午餐晚餐食咩都未必自己控制到,咁我plan來都無意思,只可以隨機應變從量及質方面入手,避開大家都知道的高卡高醣高炭水高脂多汁漿食物,再配合168食8成飽肚就可以。

每日卡路里plan勉強fit到今個月都fit唔到下個月,對我而言係理論大於實際。

我幾次強調要將減肥成為習慣,就係要調整自己飲食習慣,要將減肥融入生活,而非影響生活。

我上面呢個做法你可以話無planning, 我只係分享下自己策略。

https://youtu.be/VEZOTmpV7PE

出街多個選擇

https://youtu.be/NGhCqhp0nsY

裡面有一個Term叫飲食失調,每件事太極端都會物極必反

今早陪老人家飲茶,難免食點心: 蝦餃韮菜餃走皮,半條牛肉腸粉,小半碗皮蛋肉粥+1條鮮竹卷。滿足口感後,午餐香蕉+齋啡+少少無糖豆漿。下午茶幾粒原味無鹽杏仁+西梅乾飽肚。

引用:
原帖由 巴士清涼的菠菜 於 2022-7-23 20:30 發表
減肥要好有恆心
呢句真

晚餐,去油麻地食龍蝦海鮮湯(白飯拎走畀姐姐炒飯食,唔好浪費食物),味道ok算抵食,難怪成為排隊店

附件

20220724_174122.jpg(192.19 KB)

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-7-24 18:04 發表
晚餐,去油麻地食龍蝦海鮮湯(白飯拎走畀姐姐炒飯食,唔好浪費食物),味道ok算抵食,難怪成為排隊店
又話減肥?😂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]