• 瀏覽: 69,447
  • 回覆: 427
+288
引用:
原帖由 1MH1 於 2022-10-30 09:59 發表

你呢個類似生酮飲食方法,我以前都試過,瘦佐20磅但融入唔到我的生活,最後反彈30磅。
與其話融入唔到生活,不如承認你自己唔夠意志

睇你食啲嘢都係以方便、好味為主,食餅乾,食飯撈汁,…

引用:
原帖由 stonelady 於 2022-10-31 12:17 發表

好同意,當你知道一樣食物唔健康,確實係會興趣大減
「內涵」其實好重要,唔會只睇表面

講起令我諗起早前睇套韓劇,講個老婆嫌老公老,想佢快啲死
成日煮「好」嘢比佢食,所有都係精製澱粉同埋糖水
有日心臟病死咗,無人估到佢老婆早有預謀,當然要個老公真係食先得
呢個唔係做戲,現實,有條件係可以促成
同埋,身邊朋友同事見你堅持到一段長時間,已經變成習慣甚至係你嘅signature,知道你係嚟真,其實絕大部份人都係會遷就你

公司同事離職買西餅派俾其他人,而另外買水果俾我

朋友食飯會揀啲容易order原型食物嘅地方例如食放題

親戚都一樣會就我,一家人食飯另外整啲清水烚菜、蒸魚之類,當然唔落任何調味料

所以社交環境其實係自己塑造的,唔一定吓吓要委屈自己去就人

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2022-11-6 12:20 發表

與其話融入唔到生活,不如承認你自己唔夠意志

睇你食啲嘢都係以方便、好味為主,食餅乾,食飯撈汁,…
講開意志力
我諗有唔少減肥唔成功嘅人,意志力一定好過我
其實越係要計卡路里又要食加工、精製食物嘅人減肥,意志越要夠強
但如果肯食whole foods,其實有好多飲食方法,唔駛咁強意志力都較容易成功
因為加工、精製食物,好多時影響身體咗荷爾蒙,所以要更加努力去同身體「搏鬥」

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-11-6 09:44 發表
今個星期減肥失敗了,又上返174磅,原因係無減過肥,飲佐2晚啤酒(雖然只係兩三杯)。 一鬆懈又被敵方攻城掠地。。。唉!
今個星期忙於應酬,勉勉強強減2磅。最後4個月只減到30磅,個月減40磅計劃失敗了。

樓主加油。
可以試下心態上唔好諗住「減肥」,
而係諗住「變靚啲」,會減得開心啲

引用:
原帖由 erand 於 2022-11-17 12:39 發表
樓主加油。
可以試下心態上唔好諗住「減肥」,
而係諗住「變靚啲」,會減得開心啲
麻甩佬都要?

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-11-13 22:27 發表

今個星期忙於應酬,勉勉強強減2磅。最後4個月只減到30磅,個月減40磅計劃失敗了。

for your reference,如果用你呢類磅,我大約10% body fat,上落1%範圍內,維持到依家差不多兩年都係呢個數字咁上下

不過呢類磅其實唔係好準的,僅供大約參考

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2022-11-19 10:50 發表

for your reference,如果用你呢類磅,我大約10% body fat,上落1%範圍內,維持到依家差不多兩年都係呢個數字咁上下

不過呢類磅其實唔係好準的,僅供大約參考
多謝分享

又一星期,體重重返磅幾,用餐差不多。

今早試食點點綠有機無糖豆漿+燕麥糠,比想像中好食。主因豆漿好有豆香味,正。

今個星期又係咁上下, HEA佐1個月,12月更多聚會,更大挑戰!

一連睇佐幾套去脂肪肝的視頻,辦法總比困難多,掂!

https://youtu.be/hOJiOsEIDU8

https://youtu.be/7emq2zENjzY

今個星期肥返3磅,近排食得飯多,個人變佐成舊飯無乜活力,趁天氣涼涼地,係時候打150大佬。目標3個月內減25磅!即係明年2月4日立春前完成。

用 168+1680卡(高蛋白低碳水)+2公升茶水完成

運動方面只好用啪啪啪減肥法了。。。(低調)

10:00 早餐: 齋啡+香蕉1條
午餐:鷄扒1件+2匙飯, 熱檸茶
下午茶: 有機無糖豆漿+芝士包
6點晚餐: 燒鴨2件,腓骨2粒,西芹炒蓮藕片半大碟,白飯半碗。隔油老火湯2碗。雪梨1隻,藍莓10粒。豐富住家菜。

另全日飲佐1300L 綠茶+1L水

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]